Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Situacija bi se Hrvatskoj mogla jako zakomplicirati: Jedna izjava nagovijestila promjenu

Autor: K.I.

Iza hrvatske nogometne reprezentacije je razočaravajući nastup na Europskom nogometnom prvenstvu na kojem nije ostvaren cilj i prolazak skupine, a pred Vatrenima su nova iskušenja, kako u Ligi nacija, tako i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se za dvije godine odigrati u Kanadi, Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama.

Što se tiče ždrijeba za SP zasad oko njega ima nekoliko nepoznanica. Zasad ostaje nepoznato kada će se točno održati i na koji način će se određivati nositelji u njemu. Stoga bi se indikativnom mogla pokazati nedavna izjava čelnog čovjeka Talijanskog nogometnog saveza Gabrielea Gravine.

“Za 60 dana nas čeka Liga nacija, koja je vrlo važna u smislu rankinga”, rekao je Gravina, a vjeruje se da bi ona mogla ujedno značiti da će FIFA dati odobrenje UEFA-i za veliku promjenu.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Ako ostane po starom, nema straha

Naime, činjenica je da su se od europskih kvalifikacija za SP od 2010. do 2022. godine skupine nositelja određivale prema najnovijem FIFA-inom rankingu. U slučaju kada bi to pravilo ostalo na snazi skupine nositelja za SP bi se određivale prema poretku koji će FIFA objaviti nakon završetka prvog kruga Lige nacija, dakle iza 19. studenog.

Ukoliko bi na snazi ostalo to pravilo tada Hrvatska ne bi imala razloga za strah. Naime, nalazi se na osmom poretku FIFA-ine ljestvice i čak i teoretskim porazima u prvom krugu Lige nacija od Portugala, Poljske i Portugala u skupini A1 ne bi mogli ispasti iz kruga nositelja jer je bodovni zaostatak ostatlih reprezentacija koje Vatrenima gledaju u leđa prevelik.

Isto vrijedi i za Italiju, pa bi se dvije reprezentacije koje su snage odmjerile u Leipzigu 24. lipnja u utakmici koja je slomila srca hrvatskih navijača definitivno našle u krugu nositelja u kvalifikacijama za SP.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Samo pobjednik ide izravno na SP

A u njima bi trebalo sudjelovati 54 reprezentacije raspoređene u 12 kvalifikacijskih skupina. Samo prvi iz svake od 12 skupina prolazi na SP, dok 12 drugoplasiranih uz četiri najbolje vrste s ljestvice Lige nacija koje u skupinama kvalifikacija nisu bile među dva najbolja, odlaze u razigravanje. UEFA je objavila da će se kvalifikacije igrati u skupinama s po četiri i pet reprezentacija. Ali UEFA je situaciju zakomplicirala uvođenjem novog formata Lige nacija.




Nakon što se u rujnu, listopadu i studenom 2024. u njoj odigraju utakmice u skupinama, čak 24 reprezentacije će u ožujku 2025. u njoj igrati razne utakmice, od četvrtfinala u Ligi A, do dvoboja za promociju/ispadanje u ligama A, B i C.

“Problem je u tome što se u ožujku igra četvrtfinale LN između osam najboljih momčadi u četiri skupine najvišeg razreda, a onda u lipnju (4./5. VI. polufinala, 8. VI. finale i za treće mjesto) i Final Four na kojem će sudjelovati pobjednici tih četvrtfinala. To znači da ta četiri pobjednika mogu početi s kvalifikacijama tek u rujnu, kada uostalom tek i kreće svih šest skupina u kojima će biti po četiri reprezentacije”, pišu Sportske novosti.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Izbjeći zadnje mjesto

Sve se može i dodatno zakomplicirati ako će u ždrijebu biti korišten FIFA ranking. Da bi se to izbjeglo, UEFA može od FIFA-e zatražiti da ždrijeb napravi na svoj način te nositelje odredi prema učinku u Ligi nacija. Tako bi si olakšala posao, za 12 privilegiranih odredila bi po tri najbolje momčadi iz četiri skupine u Ligi 1 LN te niže nositelje postavila prema plasmanu u tom natjecanju.




Rezime priče je da u slučaju da ostane po starom na snazi FIFA-in ranking Hrvatska ima siguran plasman među 12 nositelja, što u kvalifikacijama znači izbjegavanje najboljih reprezentacija svijeta. Međutim, u slučaju promjena treba izbjeći posljednje mjesto u skupini Lige nacija i tako osigurati status u skupini prvih nositelja. Posljednje mjesto u skupini Lige nacija ne bi značilo samo ostanak bez statusa prvog nositelja u kvalifikacijama za SP već i ispadanje u Ligu B Lige nacija.

Srpski mediji: ‘Tuđman je naredio, a Hrvati su ovim potezom navukli na sebe prokletstvo’

Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.