Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Prekriženi Vatreni razbjesnio je navijače, sad je drznuo Dalića, pa se neki pitaju zašto je nagrađen

Autor: Andrija Kačić Karlin

Nikola Kalinić danas je sportski direktor Hajduka. I to mu je prvi posao nakon aktivne igračke karijere koju je završio u splitskom klubu. A nije bilo tako davno da je Kalinić u Splitu doslovce pribijen na križ. Učinio je nešto što je izbezumilo navijače. U finalu hrvatskog Kupa protiv Dinama ljut zbog toga što ga je zamijenio tadašnji trener Robert Jarni – skinuo je kapetansku traku i bacio ju na tlo.

Takvo svetogrđe nije zabilježeno u Hajdukovoj povijesti. U, primjerice, velikom klubu koji drži do svoje povijesti i tradicije, a to ovisi i o ljudima koji ga vode, nemoguće je zamisliti da bi takav igrač danas-sutra mogao biti djelatnik kluba.

Iako je ljudski opraštati vele da se zaboraviti ne smije. Mnogi se snebivaju što je Kalinić čak naposljetku i nagrađen. Odmah da se razumijemo, možda Nikola Kalinić i neće biti loš sportski direktor. Na toj neuralgičnoj poziciji u Hajduku su mnogi stradali… Tko zna, možda on i izdrži.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Pamti se bacanje trake

Ipak, ako si u Hajduku utvaraju da su veliki klub onda se ne smiju čuditi nezadovoljstvu navijača nakon Kalinićevog imenovanja. Njegov potez iz 2014. godine bio je ponižavajući i prema navijačima ovoga kluba, kao i prema cijeloj povijesti Hajduka.

I samom Kaliniću mora biti bjelodano da će se njegov posao gledati kroz prizmu tog ružnog incidenta. Te se tome ne bi smio čuditi. Na davni odvratan potez podsjetili su ga navijačke reakcije nakon što se predstavio pred novinarima uoči preuzimanja novog posla.

Kasda je, gle čuda, ponajviše pričao o željeznoj disciplini koju kani uvesti u Hajdukovu svlačionicu. Što je mislio, da će njegova najava o nametnutoj disciplini proći bez komentara? “To nam govori čovjek koji je bacio Hajdukovu kapetansku traku”, sukus je komentara dobrog dijela navijača.

Stalno ga gaze da mora dati više za Hrvatsku: Tajna njegovu ukočenosti leži u nepoznatom detalju




Iznenađeni izjavama

Pritom, ostali smo iznenađeni i Kalinićevim izjavama koje se dotiču Zlatka Dalića, našeg najuspješnijeg izbornika. Znamo što leži u tim Kalinićevim izjavama, ljutnja zbog činjenica da ga je baš Dalić otpisao iz reprezentacije uoči svjetske smotre u Rusiji 2018. godine na kojoj je Hrvatska umalo postala svjetski prvak.

Kalinić je tada bio ljutit i nezadovoljan što neće biti u startnoj postavi protiv Nigerije u prvoj utakmici skupine, a Dalić ga je ekspresno odstranio. I sada, šest godina kasnije na jedno benigno pitanje hoće li se Hajduk oslanjati na iskusnije kupljene igrače ili na svoju mladost Kalinić se drznuo ubosti Dalića: “Pitajte Dalića hoće li mu igrati Baturina ili Modrić”?




Odogvor nije na mjestu. Ta, tko se od silnih skupih kupljenih igrača prema Hajdukunuopće mođe mjeriti s Modričem? Biti će prije da Kalinić sukladno svom temperamentu nije izdržao obračunati se s izbornikom. Iz daljine se vidi da je to krivi pristup.

Nikola Kalinić bio je sjajan nogometaš, ali ga je sputavala nervoza i taština. U uredu, to me biti i prednost za posao koji mu slijedi. Međutim, ono što je činio ne može se izbrisati i s time se mora pomiriti. Kada će Dalinić spomenuti riječ – disciplina – uvijek će ga se podsjetiti na nedisciplinu. Njegovu!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.