Screenshot/YouTube

Poznati Srbin nije dao svoju kći pod srpsku zastavu: ‘Moja Lana nosi samo jednu zemlju u srcu’

Autor: Ivan Lukač

Malo koja sportašica je u zadnjih par godina toliko pozornosti na sebe skrenula kao sjajna BiH plivačica Lana Pudar. Iako joj je tek 18 godina već je ostvarila povijesne rezultate za svoju zemlju, a njen put bio je i više nego trnovit. Iz ničega došla je do svjetskog trona. Uoči Olimpijskih igara predstavljamo jednu od onih iz regije koja bi mogla – zasjati…

Lana je krenula u “gradskoj banji”‘  za koju bi prije rekli da izgleda napušteno nego da netko ozbiljno trenira. Plivala je iz ljubavi. Bez obzira na uvjete i sve što je bilo iza nje, nije se bunila ni tražila izgovore. Šutjela je i radila kako bi dola do svog cilja. Ljubav prema sportu joj je u genima, naslijedila je to od svojih roditelja, također velikih sportaša.

Majka Nada i otac Velibor, bivši golman Veleža, poslali su ju na bazen prije ljetovanja na moru, a Lana se tad već zaljubila u sport. Odustajanje nije bila opcija, priča koja pomalo podsjeća na Kosteliće. Svo to odricanje prošla je zajedno s trenericom Alenom Ćemalović i predsjednikom kluba ‘Orka’ Damirom Đedovićem, a prvo veliko seniorsko natjecanje bile su joj Olimpijske igre u Tokiju. Godinu kasnije postala je miljenica nacije, ali i šire.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lana Pudar (@lanapudar)




Jasan stav

Bilo joj je samo 16 godina kada je na Europskom prvenstvu u Rimu uzela zlato i broncu te tako ispisala povijest BiH sporta. Tada se i povukla velika drama oko njenog nastupanja za BiH. Rođenu Mostarku pod svoje su htjeli i Hrvatska i Srbija. Doduše, Srbija puno više jer Hrvatska je na vrijeme shvatila riječi njenog oca.

“Molim vas da ne morite više s pitanjima pod kojom zastavom će Lana Pudar plivati, na ovo pitanje više ni Lana ni mi ne odgovaramo. Lana će plivati za BiH, zemlju svog rođenja, zemlju svog porijekla i zemlju koju nosi u srcu” rekao je otac o svim tim silnim pričama o njenoj kćeri.




Nije tu samo stao. Velibor je poprilično jasno rekao što misli o svemu tome pa je tako citirao legendarnog frontmena Indexa: “Ovom prilikom ću citirati velikog pjevača Davorina Popovića – Pimpeka. Više volim da mi u Mostaru moja raja kaže ‘đe si šupak jedan’ nego bilo gdje drugdje “izvolite gospodine Pudar.”

screenshot/ Facebook

Velibor Pudar, bio je golman Veleža te srpskih klubova Čukarički i Palilulac, a jedno vrijeme gradio je trenersku karijeru u Saudijskoj Arabiji. Izjašnjava se kao Srbin i pravoslavac, ali nikada nijedna druga zemlja osim BiH nisu bila opcija za ovu čudesnu sportašicu. Pred njom su tek velike stvari.

Prije svega tu se odnosi na Olimpijske igre u Parizu gdje se BiH nada da će upravo Pudar biti prva koja će donijeti medalju u BiH. Naime, BiH još nikada nije osvojila medalju na Igrama. Upravo su u Tokiju bili najbliže. Tada su osvojili peto mjesto u tekvandou, a heroj nacije Amel Tuka dotrčao je do šestog mjesta na 800 metara.

Nakon njenog povijesnog rezultata kako to obično biva u prvi red gurnuli su se političari koji su lupali u stol i govorili kako će Mostar dobiti olimpijski bazen. Kako sada stvari stoje, Mostar će prije dobiti olimpijsku pobjednicu nego bazen. Radovi su krenuli u rujnu 2023., ali samo tri mjeseca kasnije gradnja je zaustavljena jer, sad dobro čitajte, država nije dobila građevinsku dozvolu.

Sve to Pudar nije previše zanimalo. Njen trening se nastavio kao i cilj. Na početku godine u Dohi je na Svjetskom prvenstvu uzela broncu i tako svojoj kolekciji još jedino mora pridodati medalju s OI. Ona to želi i može, a i otvoreno govori o tome:

Foto: Antonio Balic / CROPIX

“Moj cilj je osvojiti olimpijsku medalju, zapravo zlatnu olimpijsku medalju sljedeće godine, jer smo čekali na tu medalju skoro 25 godina i bila bi tako velika i povijesna” priznala je krajem prošle godine. Koliko je država uz nju najbolje govori podatak da je napravljena web stranica na kojoj se ostavljaju poruke podrške ovoj fenomenalnoj sportašici. Taj trenutak je sve bliži, a pred Pudar su velike stvari i još ćemo puno puta čuti za njene uspjehe.

Osječkom poduzetniku prijeti velika kazna, obrušio se na suce zbog poraza

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.