Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Poznati Hrvat dobio je težak zadatak: Neki su se uplašili Srbije i odustali, a on je prkosio Beogradu

Autor: Andrija Kačić Karlin

On sigurno nije izumio riječ “čestitam”, ali je čovjek koji je sigurno upotrebljava najčešće u cijelom svijetu. Neuništivi nogometni djelatnik i trener Zorislav Srebrić lani je proslavio 60 godina rada u nogometu. Naravno, u nogometu je i danas, kao vitalni i4-godišnjak možete ga naći gdjegod se igra neka velika, osrednja ili mala niželigaška utakmica. I on je naša tema, kao jedan od ključnih djelatnika hrvatskog nogometa, tajni agent koji je radio čuda…

Ima on još jednu uzrečicu koju neprestance koristi. I nije nam dosadio, navikli smo: “Predmnijevam da se nitko od nas nije umorio u pomaganju svojoj domovini i hrvatskom nogometu”.

I sve to zna reći na tridesetak jezika! Rođen 29. veljače 1940. godine u Petrinji zarana je stigao u Zagreb gdje se školovao. I “slavio” rođendane svake četiri godine, s obzirom da je rođen zadnjeg dana drugog mjeseca u prijestupnoj godini.

Foto: Miroslav Slafhauzer / CROPIX

Stvarao je Vatrene

U samoj nogometnoj igri došao je tek do juniora. Zacijelo je bilo boljih i talentiranijih od njega. Pa je brzo postao trener u omladinskom pogonu Dinama. Vodio je potom i mlade momčadi Dinama, ali i bivše države. Dinamova nogometna škola pod vodstvom Srebrića bila je nazvana „mali Ajax„. Bila je to aluzija na uspješan rad u stvaranju mladih igrača, poput Ajaxa iz sedamdesetih godina.

Od 1991. do 1994. godine bio je i direktor Dinama, a od 1994. do 1998. i sportski direktor hrvatske reprezentacije. A glavni tajnik našeg nogometnog Saveza bio je čak 14 godina, od 1998. do 2012. Pa je bio direktor svih reprezentacija Saveza, a od 2014 do danas je viši savjetnik u krovnoj kući europskog nogometa.

Jest, desetljećima surađujemo i kontaktiramo sa Srebrićem i nebrojeno puta smo slušali njegove nadrealne istupe. Zaista je bio verbalni velemajstor u skrivanju tajni, ali i u otkrivanju nepoznanica. Specifićnim administrativnim rječnikom znao bi u sat vremena pričati zanimljivo, a da ne veli ništa. Novinari bi bili očajni, ali i on je samo radio svoj posao, kao i s druge strane novinari.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Okupio prve Vatrene

Njegovi kontakti su igračima su impresivni, još od prve utakmice protiv Sjedinjenih Amerčikih Država u listopadu 1990. godine. Kada je tehnika pozivanja reprezentativaca bila drugačija nego danas.




Često nam je pričao kako je prije te utakmice vladala panika tko će se od igrača uopće odazvati na tu utakmicu. Da, bilo je straha da se ne skupi dovoljno igrača i za prvu postavu, na kraju je na maksimirski stadion istrčalo 14 legendarnih, sve ih je iskontaktirao i praktički doveo Zorislav Srebrić.

Uostalom, Zorislav Srebrić najzaslužniji je za poplavu izvrsnih reprezentativaca iz dijaspore koji su završili u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Svakog našeg momka, igrača koji bi zasvijetlio na nogometnom zemljovidu Europe odmah bi „uhapsio„ Srebrić. Kontaktirao ga, preporučio, održavao vezu. Pitaje braću Kovač, Rakitića, Šimunića, koga god hoćete. I danas, kontaktira redovito sve bivše i sadšnje reprezentativce.

Hrvatska se sramoti, teška pljuska, a svi šute: Toliko smo duboko zaglibili po pitanju stadiona




Propustio Ibrahimovića

On je čovjek koji je gledao najviše utakmica hrvatske nogometne reprezentacije. Vele da ih je dodsad propustio samo pet, one tri na turneji po Australiji protiv domaće vrste 1991. godine, potom dvoboj na svjetskoj smotri 2002. u Japanu, te kvalifikacijski protiv Bugarske 2014. godine.

Kako to je Srebrić propustio ogledati utakmicu Hrvatske na svjetskoj smotri? Lako. Svi su bili uvjereni da će Hrvatska proći Ekvador koji je već ispao u skupini, a on je dobio zadatak da za drugi krug prvenstva za reprezentaciju nađe smještaj u Južnoj Koreji. “To je najbeskorisniji posao kojeg sam u životu obavio”, jadao se.

Sam zna istaknuti kako je Hrvatska za dlaku „promašila„ Zlatana Ibrahimovića: “Istina je da mi nismo znali da je jedan od roditelja Hrvat, ali po tadašnjim propisima nismo mogli ništa napraviti jer je Ibrahimović već igrao za švedsku reprezentaciju. Da smo na vrijeme znali sve o njemu, uvjeravam vas da bi napravili sve da zaigra u kockastom dresu”, kazao je ne jednom Srebrić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.