Foto: GuliverImage

Potez ikone Jugoslavije izazvao je nevjericu, a od svih zemalja bivše države Hrvatsku izdiže iznad svih

Autor: Andrija Kačić Karlin

On svakako spada među velemajstore nogometne lopte koje u narodu popularno vole nazivati legendama, ikonama. U tu kategoriju svrstavamo likove osebujne kako po svojoj igri, tako i temperamentnom nastupu prema javnosti, te osobnom životu. Sada smo se u našem feljtonu podsjetili jednoga, posebnoga, Mehmeda Baždarevića, sjajnog veznog nogometaša. koji je uistinu legenda nogometa bivše države, Bosne i Hercegovine, pa i francuskog nogometa, naravno. Osim blistave karijere poznat je po jednom potezu koji i danas izaziva čuđenje i zgražanje i nevjericu. No, o tome malo kasnije.

Mehmed Baždarević je rođen 1960. godine u Višegradu. U Željezničaru je „od malih nogu“. Prvi put je igrao za Željezničar 1928. godine i do svog odlaska u Sochaux-Montbeliard, 1987. godine, je bio ”Željin kotač zamašnjak. Najbolji i najvažniji igrač. Tada su igrali i takvi majstori ove igre kao što su Baljić i Škoro, i uvijek pouzdani Šabanadžović, ali bez Baždarevića to ne bi išlo. Kapetan, Za njega nije bilo izgubljene lopte. Govorili su neki, koji se sjećaju, da je bio personifikacija samog Di Stefana. Izgarao je za svoju momčad.

U reprezentaciji je igrao skoro za sve postojeće selekcije. S olimpijskom reprezentacijom osvojio je brončanu medalju na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu. Za A reprezentaciju bivše države je debitirao 1983. godine i igrao do raspada zemlje. Nastupio je na Europskom prvenstvu 1984. godine.

Incident i kazna

Međutim, zbog incidenta sa sucem u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1990. kažnjen je godinom dana zabrane igranja za reprezentaciju i nije otišao na tu svjetsku smotru u Italiju gdje je Jugoslavija došla do četvrtfinala i izgubila na jedanaesterce od kasnije finalista, Mardonine Argentine. Za Jugoslaviju je odigrao 54 utakmice i postigao četiri gola. Dva puta je igrao i za Bosnu i Hercegovinu.

Kakav je ti bio incident sa sucem? Neshvatljiv. Naime, u svom Sarajevu u utakmici protiv Norveške odjednom je, činilo se ničim izazvan, pljunuo turskog suca Yusufa Namoğlua.

Svi na stadionu ostali su šokirani, Baždarević je dobio crveni karton. Ali, to nije bilo sve. FIFA ga je kaznila s jednom godinom suspenzije, a to je uključivalo i nastup na SP u Italiji 1990. godine. Uzaludne su bile žalbe i molbe tadašnjeg Jugoslavenskog nogometnog saveza.




Velika nepravda

O tome govori: “Nažalost, toga se i danas dobro sjećam i žao mi je što se to sve dogodilo u mom gradu Sarajevu. Istina je sljedeća, igrač norveške reprezentacije me udario jako koljenom u glavu i potpuno sam bio nesvjestan. Onda sam pljunuo prema njemu, a ne prema sucu. Nisam pogodio. Dobio sam crveni karton i suspenziju godinu dana. Ipak, žalio sam se i smanjena mi je kazna od starne krovne kuće svjetskog nogometa. Istakao bih da nisam tada imao podršku svog saveza i da sam sve sam ganjao. Nažalost, kazna jeste smanjena, ali tek nakon SP u Italiji, Kasnije sam na utakmici s Turskom sreo spomenutog suca koji je u međuvremenu umro. Ispričavao mi se zbog svega, ali nisam želio razgovarati s njime. Načinjena mi je tada velika nepravda.”

Baždarević je igrao za Željezničar dok ga je vodio Ivica Osim. Stigao je „željo” do finala Kupa, polufinala Kupa Uefa, ali osvojenog trofeja nije bilo. Prešao je u frncuski Sochaux, postao je klupska legenda. Odigrao je za ovaj klub gotovo četiri stotine utakmice, Svaku na istoj razini, maksimalnoj.




Nakon toga igra kratko za Nimes Olympique i švajcarski Etoile Carouge.
Bilo je i priznanja. Dva puta je bio najbolje ocijenjen igrač prvenstva Jugoslavije, bio je najbolji strani igrač francuske prve lige (1989.) i najbolji trener francuske Druge lige (2004.).

Dobro mišljenje o HR nogometu

S 38 godina prestao igrati, počeo je s trenerskom karijerom. Trenirao je klubove u Francuskoj (Istres, Grenoble, Sochaux), Tunisu (s Etoile Sportive Du Sahel je bio finalist Afričke lige šampiona) i Kataru (Al-Wakrah). Krajem 2014. godine je postao izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine. Osvaja prijateljski Kirin kup u Japanu nakon pobjede protiv domaćina, a 2017. daje sam ostavku bosanskohercegovačkom savezu. Prethodno se nije uspio plasirati na EP u Francuskoj 2016. godine, a loše je momčad BiH stajala u kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018.godine.

No, to nije umanjilo njegov ugled i omiljenost kod navijača. Baždarević o hrvatskom nogometu ima sjajno mišljenje, pa je tako srpskim medijima uoči SP-a u Kataru poručio:”Hrvatska je dugo radila da bi postala viceprvak svijeta. Nije se to dogodilo preko noći. Hrvati su poslije raspada Jugoslavije prvi prihvatili i nastavili sa školom jugoslavenskog nogometa, nastavili su stvarati prave, kvalitetne igrače i trenere. Imali su kontinuitet. Srbija to nije imala, nije ni moja Bosna i Hercegovina, a ni druge države. O tome i često govorimo, volimo preskakati stepenice. Hrvatska je od svih nas najbolja”!

Rijekin predsjednik spustio rampu Dinamu: ‘Oni ne mogu konkurirati, nije normalno da im ga prodam’

Autor:Andrija Kačić Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.