Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Policijski inspektor koji je poslao Modrića kući je očajan: Prijete mu, a jedan ‘njegov’ ga baš razumije

Autor: Andrija Kačić Karlin

Ne, nismo isuviše opterećeni suđenjem hrvatskoj reprezentaciji, ni zadnjih dana, ni prošlih godina, kao ni sveukupno, od prvog dana neovisne Hrvatske. Jasno, možda smo ponekad neobjektivni, a recite tko to nije, koja nacija? No, ako nismo imali fair i korektno suđenje (Argentinac Nestor Pitana) ni u finalu svjetske smotre protiv Francuske u Rusiji 2018. godine u Rusiji, kao ni četiri godine kasnije u polufinalu Svjetskog prvenstva u Kataru s Argentinom (Talijan Daniel Orsato) – što onda reći.

To su vrhunske priredbe, na najvišoj razini i kada tu imate slabo suđenje svaka ozbiljna priča mora prestati. No, dok su se ta suđenja nekako zamotala i kroz hrvatske slabosti i sudačke kriterije bilo je i arbitraža koje je teško bilo podnijeti i doživjeti.

Pa ćemo se udostojiti reći. Tri su se suca na utakmicama hrvatske reprezentacije baš osramotili i sami pred sobom i auditorijem ponizili. Pa se tako kroz povijest hrvatske reprezentacije spominju dva suca „krvnika” i jedan koji je zbog greške kojom je pomogao Hrvatskoj – „smaknut”.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

I suci griješe, ali…

Ispričati ćemo vam sve tri priče, polako… Razlika između dobrog i lošeg suca je u količini grešaka, neki suci griješe rijetko, pa makar i tragično,a neki drugi griješe stalno, prečesto.

Povijest nogometne igre praktički je i povijest krivih sudačkih procjena i odluka. Nesumnjivo! U više od stotinu godina otkako se igra nogomet, pa čak i na profesionalnoj razini bezbrojne odluke sudaca obilježile su tolike utakmice, natjecanja i prvenstva da se s pravom može reći da je sudac na nogometnom terenu uistinu često bitniji i od samih igrača.

Očito su i sudačke greške i previdi dio nogometnog spektakla, o nekim sudačkim teškim gafovima i danas se više priča nego o nekim golovima, preokretima, driblinzima, aferama.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Potjeran kući

“Pogreška suca obična je ljudska pogreška i nema je smisla gledati u kontekstu namjere ili želje. Kao što griješe igrače, vratari, treneri, tako i griješe suci, nogomet ima tako istinsku ljudsku dimenziju”, još je davno rekao Sepp Blatter kao prvi čovjek Fife usred svjetske smotre u Japanu 2002. godine u kojima su suci nevjerojatno griješili.




On je bio protivnik VAR-a i to je izjavio prije uvođenja te tehnologije kao pomoć sucima. Danas, kada se služimo VAR tehnologijom opet ima grešaka i neobjektivnog sušenja. Kako i zašto? Pa, i Var tehnologijom opet upravlja čovjek, a snimke s kamera opet pregledava oko koje vidi dobro ili loše ili s namjerom hoće ili neće vidjeti. Tako je jednostavno obrazloženje. Uvijek je u pitanju – ljudski faktor.

Danny Makkelie je nakon utakmice potjeran s Eura i to ne zbog osam minuta produžetka, već jer nije vidio igranje rukom talijanskog nogometaša pa je tek penal dosudio nakon pregleda VAR-a.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Sudac se ‘isključio’ s mreža

Krećemo. Naravno, s Nizozemcem koji nam je uzeo mjeru protiv Talijana prije nekoliko dana. Danny Makkelie je policijski inspektor, u Uefi ima status miljenika sudačkog „bossa” Pierluigija Colline. Je li Collina izravno delegirao Makkeliea za utakmicu s Hrvatskom? Nikad to nećemo znati, ali Makkelie je poznat kao “čovjek od Collininog povjerenja”.




Makkelie je napravio o što je napravio, kriminalno je sudio tu utakmicu, debelo pomažući Talijane, a sve je činio kako bi izbjegao dosuđivanje čistog jedanaesterca za Hrvatsku. Da bi naposljetku utakmicu produžio čak osam minuta, izravno tako pomogavši Talijanima d a se izvuku od poraza.

U obostrano gruboj utakmici Hrvatska je dobila šest žutih kartona a Italja jedan. S time da su Hrvati imali 19 dosuđenih prekršaja, a Talijani samo šest. Nevjerojatno.

Nije jedini kojeg pamtimo

Naravno, tisuće naših navijača bili su bijesni i razočarani eliminacijom pa su odmah dotičnog arbitra potražili na društvenim mrežama. Pronašli su njegov Instagram profil kojeg su Hrvati iz cijeloga svijeta zasuli porukama. Sudac Danny Makkelie je prvo profil stavio na opciju posvemašnje privatnosti, da bi potom i zabranio dolazne poruke. Naposljetku, pritisak na njega je bio golem pa je odlučio obrisati profil na Instagramu.

Drugi, sličan, naš krvnik bio je švedski sudac Leif Sundell. U četvrtfinalu europske smotre 1996. u Engleskoj, našem prvom velikom natjecanju doslovce je masakrirao Hrvatsku. Istini za volju, Hrvatska je odigrala veličanstvenu utakmicu protiv njemačke reprezentacije. Iako tijekom cijelog dvoboja stalno udarana nevjerojatnim odlukama švedskog suca Sundella Hrvatska je prolaz apsolutno zaslužila, ali je nažalost bila eliminirana.

Sve krucijalne odluke suca Sundella bile su pogrešne, čak i tendenciozne. Tako nije isključio Klinsmanna koji je u 20. minuti s leđa borilačkim zahvatom srušio Vlaovića u prodoru. No, sudio je jedanaesterac nakon što je lopta pogodila Jerkana u ruku uz tijelo, na rubu kaznenog prostora. Klinsmann je poentirao za 1-0. Naša reprezentacija potom je zaigrala još bolje, doslovce je opsjedala njemačka vrata.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Nitko kao Poll

Tako je Jurčević u presingu ukrao loptu zadnjoj njemačkoj liniji, dodao je Šukeru koji ju je “zarolao” ispred vratara Koepkea koji je letio u prazno – bilo je to 1-1. Sad je trebalo još samo očerupati Nijemce, toliko je Hrvatska bila bolja.

Međutim, Sundell se pobrinuo da se to ne dogodi. U jednom naoko bezopasnom napadu Sammer je faulirao Jerkana i zabio gol. Svi su stali, očekujući dosuđivanje prekršaja. Sundell se nije oglasio, samo što i on nije digao ruke kako bi se priključio njemačkom slavlju. Prije toga je s drugim žutim kartonom kaznio Igora Štimca, a oba su bila diskutabilna.

Bilo je to toliko zapanjujuće, tim više što je start Klinsmanna nad Vlaovićem za koji nije dobio ni karton bio jedan od najgrubljih i najnamjernijih u povijesti nogometa. I s igračem manje potom je Hrvatska dominirala, no nije uspjela zabiti i izboriti barem produžetke…

Bivši hrvatski nogometaš skupljao boce da preživi, pogledajte trenutak koji je mnoge rastužio

Ušao u povijest

Idemo dalje. Jedna od najvećih materijalnih povreda nogometne igre dogodila se u utakmici hrvatske nogometne reprezentacije u skupini svjetske smotre 2006. u Australiji. Pri dvoboju Australaca i Hrvata posebno je uzbuđen bio Hrvat rođen u Australiji Josip Šimunić. Koji je najprije dobio prvi žuti karton, pa i drugi nakon kojeg mu je engleski sudac Graham Poll trebao pokazati i – crveni. Kako to nije učinio Šimunić je ostao u igri, i dalje je na terenu bio beskompromisno borben i dobio treći žuti karton.

I tek nakon trećeg žutog kartona Poll mu je izvadio crveni, poslavši ga tako izvan igre. Nogometna javnost bila je ogorčena takvom nespretnošću engleskog suca koji je i sam kasnije izjavljivao da mu je nesretan slučaj sa Šimunićem praktički umrljao sjajnu karijeru.

U povijesti nogometne igre nikad prije, a ni poslije nije zabilježena takva materijalna povreda igre. Štoviše, prema pravilima, kada se naruše materijalna povreda igre utakmica se može i ponoviti ako se jedna strana žali. Hrvatska strana koja je u toj 2-2 utakmici ostala kratkih rukava i bila eliminirana sa svjetske smotre pa se Australija koja je prošla nije žalila.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.