Foto: Miso Lisanin / CROPIX

Teške borbe protiv Srba vodile su se baš na ovom mjestu, a tamo se sad razvija neobična priča

Autor: Andrija Kačić Karlin

Boćanje u Hrvatskoj iznenađujuće je popularno. I masovno. Naravno, treba povući strogu crtu između rekreativnog i pravog natjecateljskog boćanja. Na hrvatskoj sportskoj sceni natjecateljsko boćanje je jako i izjednačeno. Baš konkurentno. Sjajno se boća u Prvoj ligi, Druga liga je zanimljiva, a županijska natjecanja također imaju svoju čar. A hrvatski boćari u svojoj povijesti imali su i svjetski zapaženi rezultati. U danima kad se prisjećamo Vukovara, evo jedne priče…

U ovoj kratkoj priči predstaviti ćemo Boćarski klub Mitnica iz Vukovara. Mitnica, taj dio Vukovara u kojem su se vodile teške borbe 1991. godine ima posebno mjesto u modernoj hrvatskoj povijesti. I ime kluba odmah asocira na najteže dane borbe za hrvatsku samostalnost. No, danas u miru kada se lijepo prisjećati junaka iz Domovinskog rata moramo biti zahvalni na miru i, eto, uživati u sportu. Što s boćanjem i čini jedan dio Vukovaraca.

Ove godine Boćarski klub Mitnica se plasirao u Drugu ligu, što je pristojan uspjeh.

Hrabro se dižu ovi Vukovarci

Predsjednik kluba Robert Knežević govori:

“Za natjecanje na višoj razini planiramo se pojačati s dva, tri dobra boćara. Moramo se pohvaliti da imamo i žensku boćarsku ekipu koja se natječe u Drugoj županijskoj ligi. U svojoj prvoj sezoni osvojila je prvo mjesto”.

No, nedavno se ovome klubu dogodila najljepša moguća stvar. uz pomoć grada sagrađen je veliki, natkriveni teren. Koji zadovoljava sve uvjete baš za vrhunsko bavljenje boćanjem.




“Sada nas ne dira ni kipa niti nevrijeme. Igrati i trenirati možemo stalno. Evo, nedavno nam je ovdje na pripremama bila i ženska hrvatska reprezentacija, svi su pokazali oduševljenje s objektom”, dodaje Knežević.

Prigodom otvaranja novog objekta gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je rekao.

“Nakon što smo izgradili natkriveno boćalište lijepo nam je vidjeti da boćarski klubovi koriste sadržaje, a pri tome ostvaruju odlične uspjehe. Zadovoljstvo nam je vidjeti da je klub aktivan s puno članova, svjedoci smo raznim turnirima i aktivnostima. Vrlo brzo su pokazali svojim rezultatima da smo s razlogom uložili u ovu infrastrukuru. Nadamo se kako će cijela ova priča zajedno privući i mlade boćare. Čestitke klubu na uspjehu, a Grad Vukovar je i dalje na raspolaganju za razvijanje boćarske priče na području Vukovara.”




Tradicija za boćare

Idemo malo o činjenicama, svotama. Jer, nije riječ o nekom kvazi objektu, već o pravom natkrivenom boćarskom objektu kojeg malo koji grad u Hrvatskoj ima…

Dakle, Grad Vukovar redovno podupire rad boćarskih klubova na području grada Vukovara, a 2022. godine izgradnjom natkrivenog boćališta vrijednog 2.490.944,25 kn s PDV-om (700.000,00 kuna sufinanciranje FORGV-a) dodatno je dao unaprijediti razvoj ovog sporta na području grada, ali i puno šire, a čime su istovremeno stvoreni uvjeti i za održavanje natjecanja visokog ranga u Vukovaru.

Predsjednik kluba Robert Knežević zaključuje:

”Ove godine na našem terenu održana je završnica Kupa Hrvatske za seniore te će se ista završnica održati još 2024. i 2025. godine. Eto, Vukovar je postao neka vrsta tradicije za boćare, finale Kupa održava se u gradu heroju.”

Mi bismo dodali. I ostali sportovi mogli bi se ugledati na ovaj potez hrvatskih boćara.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.