Foto:Youtubescreenshot

Bila je svjetska senzacija iz Jugoslavije, a onda je ‘puknula’ pod pritiskom

Autor: GIŠ

Tijekom desetljeća sportskih natjecanja bilo je sportaša koji su zasjali i odjedanput se ugasili, ali nitko nije šokirao svijet sporta kao skijašica iz tadašnje Jugoslavije Slovenka Mateja Svet, koja je u kratkom vremenu pomela skijaška natjecanja od Svjetskih prvenstava, Svjetskog kupa i Olimpijskih igara. U našem feljtonu prisjetit ćemo se pred Olimpijske igre u Parizu, skijašice koja je s nepune 22. godine šokirala svijet.

Samo pojavljivanje Mateje Svet na svjetskoj pozornici ušlo je u legendu, kada je sad već davne 1983. godine bila probna skijašica za slalomsku utrku, a rezultat mlade skijašice iz Jugoslavije, ostavio je u šoku sve koji su tada mjerili vrijeme. Naime Mateja je ostvarila najbolje vrijeme od svih skijašica, iz nekih razloga njezin rezultat nikad nije službeno objavljen, svi si od tad znali da postoji neka mlada Jugoslavenka.

Nagovijest velikih rezultata došao je godinu kasnije, kada je postala svjetska juniorska prvakinja, a i nastupila je na svojim prvim Olimpijskim igrama organiziranim u tadašnjoj Jugoslaviji u Sarajevu. Mateja Svet je brzo napredovala, uskoro je došla prva pobjeda u veleslalomu, a uskoro kreće njena prava eksploziji njenog talenta.

Najveći talent




Mateja Svet 1987. osvojila je čak tri medalje na Svjetskom prvenstvu, srebrnu u veleslalomu i dvije bronce, jednu u slalomu i drugu u superveleslalomu. Sljedeće godine osvojila je Mali kristalni globus u veleslalomu, a u Calgaryju na Olimpijskim igrama okitila se srebrnom medaljom u slalomu.

Kruna karijere sjajne Slovenke bila je 1989. godina kada je postala svjetska prvakinja u slalomu, a na istom prvenstvu osvojila je i broncu u veleslalomu . Stručnjaci su je tada prozvali najvećim talentom svih vremena,  u prvih pet sezona osvojila je šest medalja, dok je Svet u Svjetskom kupu upisala sedam pobjeda uz 22 plasmana na postolje.

I baš kad je ulazila u najbolje godine, Mateja Svet je s nepunom 21. godinom šokirala svijet skijanja i sporta, kada je objavila kako se povlači iz skijanja. U tom trenutku na pitanje zašto to čini kratko je odgovorila, ‘Želim biti samo mamina i tatina’, mada je nakon dosta godina progovorila koji je bio razlog njenog naglo povlačenja sa skijaške scene.




Nemam pojma

“Da, to se ljudima čini strašno ranim odlaskom, sa 21 godinom, ali imala sam osjećaj da sam u skijanju dugo, predugo. Tako je to davno bilo, nisam baš sretna kada se moram prisjećati tih dana”, ispričala je u jednom intervjuu Mateja Svet i onda objasnila odluku o povlačenju na vrhuncu slave:

“Imala sam, dakle, 21 godinu. Ispred mene se nalazio neki formular, posve jednostavni formular kakav svatko zna ispuniti. Ja sam ga gledala i shvatila nešto strašno: nisam pojma imala kako se ispunjava. Kažem vam, neki posve obični formular, školarci takve bez problema ispunjavaju. I onda sam shvatila da osim skijanja nemam pojma ni o čemu u životu. I shvatila da to ne želim, ne želim biti skijašica koja se ne zna potpisati”, objasnila je Svet.

Danas se Mateja Svet ne druži s ljudima iz skijaškog miljea, završila je fakultet i radi kako psihoterapeutkinja u jednoj psihijatrijskoj bolnici u Ljubljani i kaže kako joj sve ono što ju je učinilo svjetski poznatom i slavnom nimalo ne nedostaje.

Drmao je Hrvatskom i šokirao Mamića, a sad je u ‘opakoj’ misiji

 

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.