Photo: Igor Kralj/PIXSELL

(VIDEO) HRVATSKA JE U FINALU SVJETSKOG PRVENSTVA! Herojski i povijesni preokret u režiji Mandže i Perišića!

Autor: Bruno Herljević

Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je finale nakon što je u produžecima golom Mandžukića preokrenula Englesku! Ovo je bila povijesna, antologijska utakmica, Englezi su pali nakon rovoske borbe. Hrvatska je druga najmanja zemlja u povijesti koja je izborila finale.


Hrvatska – Engleska 2:1

120′ + 4′ – GOTOVOOOOO JE!!!! HRVATSKA JE U FINALU SVJETSKOG PRVENSTVA!

120′ + 2′ – Ne mogu Englezi ništa, jalova im je igra, Hrvatska se sada poigrava u napadu, a Englezi se muče da bi bilo što napravili.

120′ + ‘1 – Još malo do kraja, još malo do finala!

120′ – Kakva je to bila prilika sada. Kramarić je sjajno povukao kontru i umjesto da je dao Rakitiću koji je bio sam kao duh na sredini kaznenog prostora, on se odlučuje na udarac iz teške pozicije i promašuje.

118′ – Modrić izlazi uz gromoglasne ovacije, ulazi Milan Badelj.




116′ – Trippier neće moći nastaviti utakmicu i Engleska mora igrati s igračem manje, obavio je Southgate sve izmjene.

115′ – Mandžukić, heroj, izlazi, a ulazi Ćorluka. Dalić mora zatvoriti utakmicu, sada će Englezima biti još teže.

113′ – Englezi ne mogu ništa Hrvatskoj, Vatreni i dalje kontroliraju utakmicu i budu li se Englezi otvarali možda bude još golova.




109′ – GOOOOOOOOL! MANDŽUKIIIIIIIĆ! Idemo u finale!!! Centrirao je Pivarić, Walker odbija, Perišić vraća u kazeni, a tamo se Mandžukić ubacio i matirao Pickforda! Kakva je ovo drama!

107′ – Kakva prilika za Brozovića! Zaspali su Englezi, a Marcelo je opalio nakon kornera i fijuknulo je preko gola.

106’ – Hrvatska izvodi početni udarac. I kreće po finale!


105′ + 3′ – Kraj je prve dionice produžetaka.

105′ + 2′ – Opet je bilo drame pred golom Engleza. Mandžukić je dobio sjajnu loptu Perišića, ali Pickford je skinuo Mariju loptu s noge.

104′ – Bliži se kraj prve dionice produžetaka. Moglo bi ovo opet završiti na penale.

103′ – Englezi nemaju ideja u ofenzivi, kruži lopta po zadnjoj liniji, ali ne stvaraju višak i sve što pokušaju hrvatska obrana blokira.

101′ – Vrsaljka je sada zakačio Rashford, bio je to iznuđeni prekršaj Vrsaljka. U igru sada ulazi Andrej Kramarić, Rebić je izvan igre.

99′ – Sada je Vrsaljko s crte izbio loptu Stonesa koji je sam samcat dočekao loptu iz kornera. Bravo Šime, ovo je bilo blizu. Englezi od samog početka nisu imali bolje prilike.

97′ – Henderson ide van, Eric Dier ulazi. Igrat će na istoj poziciji. Dakle, sve ostaje isto na terenu što se tiče taktike.

96′ – Rebić je uklizao i napravio prekršaj na Roseu, dobio je žuti karton.

93′ – Pivarić ulazi, Strinić više ne može.

91′ – Kreće prva dionica produžetaka. Ušao je Danny Rose umjesto Ashleyja Younga. Englezi imaju prvi napad.


90′ + 3′ – Kraj je regularnog dijela utakmice. Idemo u još jedne produžetke, drama nad dramama će to biti.

90′ + 2′ – Trippier je centrirao, a lopta je išla na Kanea koji je loše pucao glavom.

90′ + 1′ – Još je malo do kraja drugog dijela i sve je izvjesnije da opet idemo u produžetke. Rakitić sada radi prekršaj u opasnoj zoni.

88′ – Bliži se kraj drugog dijela, Hrvatska i dalje vodi glavnu riječ, a Englezi tu i tamo sjevnu s nekom kontrom, ali uglavnom neučinkovitom.

85′ – Oni brzi i rastrčani, precizni i organizirani Englezi sada ne mogu spojiti dva dodavanja. Eto kako trenutno Hrvatska gazi te moćne Engleze.

84′ – Perišić je sada stisnuo isprve i otišlo je preko gola nakon jedne vrlo opasne akcije.

83′ – Mandžukić je sada imao priliku i to sjajnu, ali obranio mu je Pickford. Bio je to težak udarac iskosa.

80′ – Opet su si Englezi nesmotrenom igrom zamalo zapečatili sudbinu. Pressing na zadnju liniju koji radi Hrvatska je sjajan i sve češće griješe.

78′ – Henderson je sada nakon jedne neuspjele akcije opalio s 20-ak metara, ali daleko iznad gola.

77′ – Lingard je sada ušao desne strane u kazneni prostor i dao vrlo oštar centaršut koji je fijuknuo kroz peterac, ali nitko na njega nije natrčao.

75′ – Koliko je samo bilo potrebno da se nađe riješenje za igru Engleske, sada je situacija potpuno drugačije. Voda je u ušima kod Engleza, u napadu su postali nervozni, a Hrvatska se puno bolje postavlja u zadnjoj liniji. Ofenzivna igra Hrvatske sada je nevjerojatna, svaka akcija miriše na gol.

71′ – Kakva šansa za Vatrene, sve je moglo biti gotovo, Engleska je na koljenima. Perišić je sada imao priliku za preokret, ali ništa od toga. Pogodio je stativu u lopta se odbila Englezima.

68′ – GOOOOOOOOL! PERIŠIIIIIIIĆ! Sjelo je napokon! Ivan je na prekrasan centaršut Vrsaljka zabio sjajan gol iz blizine! Majstorija, ma nije još ništa gotovo! Idemo po preokret!

https://www.dailymotion.com/video/x6oc6y4

https://www.dailymotion.com/video/x6oc6n5

68′ – Zanimljivo rješenje Kanea, sada je pucao iz mrtvog kuta, ali pogodio je malu mrežicu s vanjske strane, dakako.

65′ – Bila je to odlična šansa. Nakon jedne solidne akcije Perišić udara po vratima Pickforda, ali odsjeda to u bloku.

62′ – Dalić će uskoro morati nešto mijenjati jer puno je indisponiranih igrača danas u redovima Vatrenih, možda je umor u pitanju, ipak dva puta za redom su igrali 120 minuta i proživeli stres u penalima, ostavlja to traga.

60′ – Hrvatska opet napada i to je dobro, doduše napadi za sada nisu efikasni niti ugrožavaju Pickforda, ali napada se i to je dobro.

56′ – Lingard je sada nakon brze akcije imao priliku i šutirao je prema golu, ali odbilo se od bloka u korner.

54′ – Walker dobiva žuti karton zbog odugovlačenja.

53′ – Hrvatska i dalje vodi igru, Englezi kao da su malo stali, a nemaju ni razloga forsirati. No, u obrani su Englezi vrlo koncentrirani i sinergični u svojim redovima pa je teško stvoriti višak ili složiti kakvu kombinaciju.

50′ – U prvih pet minuta nastavka, Hrvatska vodi igru, ali Englezi dobro igraju bez lopte i nema pravih prilika.

49′ – Rebić je jako nervozan. Sada je urlao jer mu nije prošla lopta Strinića. Jasno je zašto su Vatreni nervozni, ali bilo bi dobro da se malo primire jer ovako vruće glave će teško napraviti nešto produktivno.

48′ – Mandžukić sada nepotrebno dobiva žuti karton zbog učestalih prigovora Čakiru. Prigovarao je jer je Rebić napravio prekršaj nad Walkerom.

46′ – Idemo po finale! Hrvatska ima početni udarac i novih 45 minuta za poravnanje ili preokret.


45′ + 1′ – Kraj je prvog dijela. Ovo nije bilo dobro. Nažalost moramo to tako reći. Hrvatska je bezidejna, spora, nema konkretnih akcija, ne stvaraju se dobre šanse. Tek su Rebić i Perišić preuzeli stvar u svoje ruke i pokušali, ali to je bilo nedovoljno. Također, moramo naglasiti da Engleska igra sjajno, ali opet ima tu jako puno prostora za iskoristiti, što Vatreni za sada ne rade, uspjelo im je nekoliko puta, ali nisu realizirali kontre i prilike. No, Dalić u poluvremenu može promijeniti tijek, mora probuditi Modrića i Rakitića jer ih nije bilo u prvom dijelu, igru su preuzeli bekovi, a to svakako nije bila ideja.

45′ – Nije Engleska neprobojna niti nepogriješiva. Sada su si sami zakuhali nered pred vratima, ali Rakitić je oklijevao s udarcem i uzeli su mu loptu.

42′ – Hrvatska ne igra dobro, lopta mora teći brže ako se želi napraviti bilo što organizirano protiv Engleske. U protivnom morat će se oslanjati samo na individualne sposobnosti i trenutke inspiracije.

40′ – Sudac Cakir ne djeluje da je baš na razini polufinala SP-a što se tiče forme. Na početku je sudio svaki kontakt, sada dozvoljav laktarenje i ne kažnjava teške startove.

39′ – Zviždi se Domagoju Vidi, to rade ruski navijači kojima nije baš sjeo njegov ispad nakon prošle utakmice.

37′ – Igra se sada pred Vratima Hrvatske, ali Englezima nedostaje egzekucije. Akcije su im izrazito opasne.

35′ – Novi zicer Engleza. Obrana Hrvatske se smrznula pred Allijem koji je dao Lingardu koji je pak bio sam na rubu kaznenog, ali je srećom brzoplet i neprecizan.

34′ – Da, da. Probudili su se konačno i sada se igra preselila pred vrata Engleske. Počeli su igrati visoki pritisak.

32′ – Eto sada nešto i od Hrvatske. Modrić je pokušavao po desnom krilu, lopta na kraju završava kod Rebića koju uspjeva šutirati, ali ravno u Pickforda. Ma probudit će se Vatreni.

30′ – Englezi na svu sreću promašuju 100 postotnu šansu, Suba je to dva puta skidao Kaneu. Ovo je katastrofalno bilo. Svaka čast Subi, ali obrana jako loše reagira u ovim trenucima.

28′ – Ne ide to. Organizacija je izrazito loša, ne funkcionira kroz sredinu, kao niti po krilima. Dalić mora nešto poduzeti, ako ne odmah, onda barem na poluvremenu.

27′ – Lovren je dosta nervozan, Cakir mu je opet progledao kroz prste nakon što je startao rukama na Sterlinga.

24′ – Kao da se osjeća neki pad koncentracije kod Hrvatske. Vrlo neoprezna dodavanja, Enlgezi su ih već nekoliko puta sjekli i samo je pitanje vremena kada će ih više krenuti u kontru i realizirati je. Ovako se neće moći igrati do kraja.

22′ – Lovren je sada ružno startao na Kanea u kontri, ali Cakir mu je progledao kroz prste. U nastavku akcije zamalo katastrofa, Subašić je dao Striniću koji vrlo neoprezno daje loptu u noge Sterlingu, koji proigrava Kanea, ali ovaj je bio u zaleđu.

21′ – Rebić je sada krenuo sam, otresao je čuvara, krenuo u dribling i na kraju uspio pucati, ali išlo je u blok.

19′ – Perišić se odvažio, prvi pokušaj je to bio i to vrlo opasan fijuknulo je pored gola Pickforda.

16′ – Nažalost, Hrvatska u prvih 15 minuta nije napravila ništa što bi ugrozilo vrata Engleske. No, ima vremena, sve se može promijeniti u nekoliko minuta.

12′ – Englezi demonstriraju svoje taktičke sposobnosti i moramo priznati zaista su impresivni, ljuljau s lijeve, s desne strane i obrana izgleda malo stresirano. No, panike nema još.

9′ – Ništa još nije gotovo, Hrvatska pokazuje da nije psihički potonula i igra se malo preselila pred vrata Pickforda.

5′ – GOL! Vodi Engleska! Zabio je to fantastično bek Kieran Trippier. Kirurški precizna i jaka lopta, ništa tu nije mogao Suba. Savršen slobodnjak!

https://www.dailymotion.com/video/x6obzhv

https://www.dailymotion.com/video/x6obzjf

4′ – Evo problema! Modrić je srušio Allija u zoni udarca!

1′ – Sudac Cakir označio je početak, početni udarac izvest će Englezi.


19:55 – Intoniraju se himne, prva je na redu Lijepa naša. Kako je ovo emotivan trenutak, a opet elektrizirajući. Ori se cijeli stadion u Moskvi. Jednako glasno pjevaju i Englezi svoju God save the queen.

19:41 – Dođe li do jedanaesteraca bit će to prava bitka vratara.

19:30 – Hrvati su opet rasprostrli najveću zastavu.

 

19:14 – “Pazite, velika je razlika igrati dvije utakmice s produžecima i jedanaestercima, a suparnik ti odigra dvije relativno normalne utakmice. Možemo mi lamentirati štogod želimo, ali onaj prirodan umor se ne može svladati. Englezi su mladi, borbeni i svježi, ali nipošto nisu bolji od nas. No, zbog ovakvih okolnosti držim da su u prednosti. Opet, nadam se, ta činjenica da su mladi i možda neiskusniji otvara i nama neke mogućnosti. Ima toga još”, rekao nam je to Otto Barić, legendarni izbornik, a kako i sam kaže, ima toga još i više pročitajte u nastavku…

‘BOJIM SE, JAKO SE BOJIM’: Što je toliko šokiralo legendarnog izbornika Vatrenih uoči sudara s Englezima?

19:08 – “Dalić bolje zna navike i mogućnosti svojih igrača i vjerujem da će onemogućiti Engleze prema naprijed. A u svemu će najvažnije biti dobro se postavljati kod engleskih prekida, tu su najbolji na svijetu. Mislim da njihov zadnji red pruža našim veznim igračima i napadačima pristojnu igru. Čvrsto vjerujem da će to bolje izgledati prema gore nego protiv Danske i Rusije, bas zbog te engleske obrane”, rekao nam je to Ivan Katalinić, legendarni trener. Više pročitajte u nastavku.

SLAVNI HRVATSKI TRENER IMA VAŽNO UPOZORENJE: ‘Dalić mora jako dobro ramisliti o tom potezu’

19:05 – U Moskvi vlada vatreno ludilo, navijaču su okupirali prijestolnicu Rusije. Stižu nam nevjerojatne slike i snimke.

(FOTO/VIDEO) CRVENI TRG U PLAMENU! Vatreni navijači poslali su nam fotke ludnice u Moskvi

19:00 – Poznati su sastavi! Dalić je šokirao sve i unatoč svim najavama da Vrsaljko neće igrati, odlučio je ga je ipak uvesti. Dakle, Vatreni igraju u najjačem sastavu, baš kao i Engleska, ipak Dalić je na teren poslao čak petoricu načetih igrača, Subašića, Lovrena, Strinića, Vrsaljka i Rebića.

HRVATSKA: Subašić, Strinić, Vida, Lovren, Vrsaljko, Brozović, Rakitić, Modrić, Perišić, Rebić, Mandžukić.

ENGLESKA: Pickford, Walker, Stones, Maguire, Trippier, Alli, Henderson, Lingard, Young, Sterling, Kane.

 

 


Došli smo uživati u polufinalu, veseliti se i napraviti dobar rezultat. Nije nam bitno tko je s druge strane, poručio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić na posljednjoj novinarskoj konferenciji uoči sutrašnjeg moskovskog ogleda protiv Engleske u polufinalu svjetskog prvenstva u Rusiji.

“Nemamo razloga biti nervozni i opterećeni, došli smo uživati u polufinalu, veseliti se napraviti dobar rezultat. Nije nam bitno tko je s druge stane i želimo pokazati najbolje od nas,” kazao je hrvatski strateeg.

Dalić je naglasio kako hrvatska reprezentacija već godinama nije imala adekvatan rezultat kvaliteti svojih igrača.

“Ovaj rezultat ne smije biti iznenađenja s obzirom na kvalitetu naših igrača. Dugo vremena je ovo bila osporavana generacija, ali dokazali su i pokazali svoju kvalitetu na ovom svjetskom prvenstvu.”

Hrvatski stožer je dobro analizirao englesku reprezentaciju i nije im promakao podatak da je Engleska sedam od svojih 11 golovaa zabila iz prekida.

“Održali smo dva sastanka s igračima tijekom kojih smo analizirali suparnika. Znamo od kuda i kako nam prijeti najveća opasnost. Nakon Danske i Rusije, očekuje nas drugačija utakmica i drugačiji stil. No, nama to više odgovara,” dodao je.

Još jednom se osvrnuo na sjajne predstave koje Luka Modrić pruža na World Cupu.

“Luka Modrić dugi niz godina pokazuje svoju kvalitetu, karakter i želju. Osvojio je sve što se može osvojiti, ali s reprezentacijom nema veliki rezultat. Ovo mu je možda i posljednje SP i drago mi je da je ušao u polufinale i da je među kandidatima za Zlatnu loptu. Ovo je period kada Luka možda igra i najbolji nogomet u karijeri, posebno u reprezentaciji. Ali i ostatak momčadi igra dobro, mi smo rezultat napravili kao momčad, kao ekipa.”

Dodao je kako situacija s Šimom Vrsaljkom još uvijek nije posve jasna.

“Danas ćemo vidjeti na treningu što će biti, mi želimo 100 posto spremne igrače. Iza nas je pet teških utakmica što je uzelo danak, ali nema alibija i opravdanja. Došli smo u polufinale. Mi se nismo potrošili, mi ćemo se tek potrošiti.”

Strane novinare je zanimalo kako je moguće da tako mala zemlja kao što je Hrvatska bilježi sjajne rezultate u sportu.

“Mi smo takva zemlja, kod nas je sve moguće. U Hrvatskoj ima četiri milijuna izbornika, četiri milijuna trenera i igrača. Sada je cijela zemlja na ulici i slavi naš usjeh,” rekao je Dalić, ali i naglasio: “Međutim, infrastruktura i uvjeti u kojima rade naši igrači su nezamislivi i to je neuporedivo. Nose nas talent, naboj i emocije.”

Iskreno je priznao kako si ne može zamislit kako bi naš narod proslavio titulu svjetskog prvaka.

“Nakon 20 godina smo ponovo tamo gdje nam je mjesto. Nogomet je u Hrvatskoj učinio i donio puno sreće. Ne mogu zamislit što bi se dogodilo da postanemo svjetski prvaci.”

Dalić se želio zahvaliti Rusima na sjajno organiziranom prvenstvu i pažnji i ljubaznosti kojom ih domaćini obasipaju.

“Zahvalni smo na svemu što smo u posljednjih mjesec dana doživjeli u Rusiji. Pažnju i ljubaznost smo osjećali na svakom koraku. Za nas će to biti prekrasan doživljaj bez obziraa kako sve završilo.”

Uoči najveće utakmice u karijeri cijele generacije, stoper hrvatske reprezentacije Dejan Lovren je poručio kako momčad uživa u ovom trenutku, ali i da se neće zadovoljiti samo plasmanom u polufinale.

“Ispred nas je velika utakmica. Uživamo u svakom trenutku. Znamo što se događa doma i ovo će zavijek ostati svima u sjećanju. Plasman u polufinale je veliki uspjeh za nas, ali mi se nećemo zadovoljiti, težimo boljem,” poručio je stoper hrvatske vrste i engleskog premierligaša Liverpoola na posljednjoj novinarskoj konferenciji uoči sutrašnjeg dvoboja ‘Vatrenih’ i “Gordog Albina” u polufinalu svjetskog prvenstva u Rusiji.

Na pitanje hoće li dvije teške utakmice u osmini finala (Danska) i četvrtfinalu (Rusija) ostaviti traga na igračima, Lovren je bio jasan.

“Naravno da nije isto igrati 2×90 minuta ili 2×120 minuta. Međutim, imali smo sasvim dovoljno vremena za oporavak. Dovoljno smo veliki profesionalci da znamo što kome treba. Ja sam savršeno spreman, a to mogu reći i za ostale. Znamo što je na kocki, a tada zaboravljaš na umor. Ovo se možda više nikada neće ponoviti.”

Hoće li Dejan Lovren pokvariti slavlje ‘Gordom Albionu’, najviše je zanimalo engleske novinare.

“Iskreno ne pratimo previše što se događa u Engleskoj, već što se događa u Hrvatskoj. Ali vjerujem kako je i u Engleskoj jednaka atmosfera, oni očekuju pobjedu kao i naš narod. Bit će teško i zanimljivo za obje ekipe.”

Lovren je posljednje četiri godine član Liverpoola i suigrač je engleskog reprezentativca Jordana Hendersona.

“Igram s Hendersonom i poznam dosta engleskih igrača. Stalno se susrećem na utakmicma. Naši igrači znaju kvalitete engleskih igrača, to su sve igrači koji igraju u velikim klubovima.”

Lovrena je naljutilo pitanje jednog engleskog novinara kojeg je zanimalo što misli o Harryju Kaneu, s obzirom da je u ligaškom ogledu Tottenhama i Liverpoola (4-1) u listopadu prošle godine zamijenjen nakon pola sata igre.

“Loše sam igrao protiv njega ? Niste me to pitali kada sam igrao dobro,” kazao je ljuto hrvatski stoper, a potom nastavio: “Poštujem Kanea, pokazao je da je jedan od najboljih napadača u ligi i konstantnio zabija.”

I Lovren je odgovorio na pitanje kako četiri milijuna Hrvata može imati tako dobre sportske rezultate.

“Mi smo prošli kroz sve i svašta. Nikada našem narodu nije bilo lako. Nije niti sada i sretan sam što možemo razveseliti ljude našim igrama, a nadam se i doći kući s medaljom.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.