Foto: Damir Krajac / CROPIX/Torcida, ilustracija

Trese se Poljud od velikog uzbuđenja: Okrnjena momčad ovisi o jednom čovjeku, a ulog je velik

Autor: Andrija Kačić Karlin

Pomalo je shvatljiva uzbuđenost Hajdukovih navijača nakon što je za trenera momčadi postavljen nekad proslavljeni talijanski igrač i malo manje proslavljeni trener, Gennaro Gattuso. Zapravo, tko se ne bi uzbudio na sam spomen tog imena, to je čak i očekivana rekcija. Ipak, kod nekih navijača pojavljuje se vela euforija uz tvrdnju da će beskomprosmisni i često ponašanjem iščašeni Gatuso u Hajdukovoj svlačionici konačno zavesti posvmašnji red i disciplinu…

To neće biti jednostavno, kao što neće biti jednostavno momčad Hajduka osoviti na noge, sve kako bi bila barem konkurentna u borbi za naslov prvaka. Sve ostalo navijače neće okrijepiti. Prošla sezona naposljetku je ipak pokazala da Hajduk, ruku na srce, ipak ima kud i kamo slaviji igrački kadar i od prvaka Dinama, ali i od doprvaka Rijeke. Nakon odličnog starta u prvome dijelu prvenstva splitska momčad se u nastavku doslovce raspala i urušila.

Već sam taj podatak zorno pokazuje kako Hajduku nedostaje i kontinuitet i strpljenje. A sada je u klub došao trener kojem je zaštitni znak – silno kratki boravci u svim klubovima koje je trenirao. Gotovo je pa svjetski rekorder.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Stavili sve na njega

Jest, boravio je u velikim i bogatim klubovima. Ali, zadržavao se tek toliko da u bijesu veli – zbogom. Trenirao je redom Milan, Napoli, Valenciju, Marseilles, Fiorentinu. I niti u jednom klubu se nije zadržao višeod godinu dana. A u Palermu se, primjerice, zadržao samo osam utakmica. Kada bi se računao neki prosjek – Gattuso u klubovima koje preuzme boravi – desetak mjeseci.

Dakle, imamo dvije strane koje imaju sve samo ne kontinuitet i strpljenje: Hajduk i Gennara Gattusa. Kako li će to tek izgledati? Čak su i talijanski sportski žurnalisti iznenađeni izborom Gattusa, spominjući da je odbio izdašnu ponudu od šest milijuna eura iz Saudijske Arabije. Nagađajući „koliko bi ga Hajduk uopće mogao platiti„, talijanski sportskinpisci spominju i sljedeće:

“Hrvati su odlučili staviti sve na Gattusa zbog njegove sposobnosti da se odupre pritisku i u najneprijateljskijim okruženjima i da ga ne mogu pokolebati najvruća mjesta poput Splita i Hajduka”.

Šok u Srbiji: Pokrenuli postupak protiv reprezentacije, prijete ‘sankcije’




Okrnjeni sastav bez pojačanja

Istina, ako Gattuso napravi odličan posao s Hajdukom za njega bi to bila senzacionalna afirmacija koja bi mu otvorila tko zna kakve ponude, debelo veće i od ove nedavno iz Saudijske Arabije. Klupski poslodavci obožavaju trenere koji rade čuda, a ako Hajduk s Gattusom bude prvak biti će to, da se ne zavaravamo, istinsko čudo.

No, da bi se došlo do prigode za čudesni preokret posao u Hajduku je tek započeo. Krenuti u sezonu s okrnjenim sastavom prošle godine bez jakih, kvalitetnih pojačanja. Bilo bi to pogubno za Hajdukove ambicije i za Gattasovo samopouzdanje i htijenje.




Veseliti se samo novom treneru, bez osnaživanja momčadi biti će jalov i uzaludan posao koji će novog trenera stajati i onako tanašnih živaca. Mnogi već sada spominju evenetualne sukobe Gattusa i Livaje u svlačionici. Livaja slovi kao neupitni autoritet među igračima, a Gattuso to ne može podnijeti. Priča ide toliko daleko da se govorilo kako je Livaja i određivao trenere u Hajduku. Gattuso je sigurno upozoren na te pojave. Kako je i inače neustrašiv i oštar sigurno si neće dopustiti da mu se netko i malčice suprotstavlja.

Nismo vidoviti i ne možemo znati što će biti s Hajdukom i u poljudskoj svlačionici. Znamo tek da će biti zanimljivo. Hajduk je svjesno uzeo tempiranu bombu, pitanje je na koji će način ekslodirati. Tako da uništi suparnike ili vlastitu momčad.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.