Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Stalno ga gaze da mora dati više za Hrvatsku: Tajna njegovu ukočenosti leži u nepoznatom detalju

Autor: GIŠ

Jedna stvar Matea Kovačića prati kroz cijelu njegovu karijeru, a to je onaj osjećaj nas promatrača, kako Kova može bolje i kad igra najbolje i kad uz Marcela Brozovića i Luku Modrića, gura Vatrene prema svim uspjesima proteklih godina. Mateo je igrač plemenite tehnike i odličnog zadnjeg pasa, a krasi ga i sjajno ubrzanje, kojim često prolazi između redova protivnika, a i kada zapuca iz daljine nije nimalo bezazleno. No Kovačić je i čvrst, nije mu lako oduzeti loptu i po svim karakteristikama, on je prirodni nasljednik Luke Modrića u reprezentaciji.

Tako je prije desetak godina mislio i Real Madrid, kada je mladog Matea Kovačića upario s Lukom Modrićem u sredini terena Kraljevskog kluba, ali ipak Mateo se nije uspio nametnuti toliko koliko Luka te je nakon tri sezone prvo poslan na posudbu u londonskog velikana Chelsea, koji je na kraju sezone otkupio hrvatskog veznjaka i tako je počela Mateova avantura na Otoku.

Mateo Kovačić je jedan od duge niske igrača rođenih van granica Lijepe naše koji su zaigrali za Vatrene, a njegova priča počinje u austrijskom LASK-u, gdje je u mlađim kategorijama zapeo za oko skautskoj službi Dinama, koji su ga doveli u Zagreb. Dinamo je dovođenjem Kovačića pobijedio klubove poput Ajaxa, Juventusa, Intera, Milana i Bayerna, koji su svi redom željeli mladu nadu u svojim redovima.

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Meteorski uzlet

Za Dinamo je Kovačić debitirao pod Vahidom Halilhodžićem sa samo 16 godina, da bi golom protiv Hrvatskog Dragovoljca, postao najmlađi strijelac u HNL-u, sa samo 16 godina i 198 dana, srušivši Dinu Špehara iz Osijeka. U sljedećoj sezoni Kovačić je već bio standardni član Dinamove prve postave, s plavima je igrao skupinu Lige prvaka protiv Reala, a golom protiv Lyona postao drugi najmlađi strijelac tog natjecanja, da bi na kraju sezone proglašen je mladom nadom hrvatskog nogometa, a bio je nominiran i za prestižnu nagradu ‘Golden boy’.

Mateo je i najmlađi igrač koji je ponio kapetansku traku Dinama, a cijelo to vrijeme bio je na radaru velikih klubova i teško je bilo za očekivati kako će dugo ostati u Zagrebu. U svojoj drugo sezoni u Dinamu opet se igra skupina Lige prvaka, a u zimskom prijelaznom roku Mateo Kovačić odlazi u milanski Inter u transferu vrijednom ukupno 15 milijuna eura. I u Serie A Kovačić je pokazao svoj potencijal, da bi ga Inter zbog financijskog fair playa morao prodati Realu za 29 milijuna eura, iako je nešto prije toga Mateo bio produljio ugovor s talijanskim gigantom.

Godine u Realu bile su uspješne po Matea Kovačića što se tiče trofeja, s Kraljevskim klubom osvojio je tri Lige prvaka, La ligu i španjolski Superkup, UEFA-in Superkup i FIFA-ino klupsko svjetsko prvenstvo. No Mateo je u svim tim uspjesima Los Blancosa ulazio s klupe i polagano je pado u hierarhiji kluba, da bi 2018. godine otišao na posudbu u Chelsea, da bi se na kraju sezone preselio među Bluese. Odlazak u Chelsea pokazao se kao puni pogodak za Kovačića, koji je preuzeo sredinu terena londonskog velikana i s njim osvojio Ligu prvaka, Europa ligu, UEFA Superkup i FIFA-ino klupsko svjetsko prvenstvo, a izabran je bio i za igrača godine londonskog kluba.




AP Photo/Jon Super/Guliver Image

Okosnica sredine terena

Početkom ove sezone Manchester City je doveo Matea Kovačića na izričito zahtijevanje Pepa Guardiola za 30 milijuna eura, a kako se Kevin de Bruyne ozlijedio početkom sezone, Mateo je odmah ušao u sredinu Cityja. Kroz šampionsku sezonu Cityja Kovačić je igrao jako dobro, Pep Guardiola često je na neke kritike odgovoarao kako Mateo ispunjava sve njegove zadaće na terenu, a šteta po njega da nije realizirao penal u raspucavanju protiv Reala u ovogodišnjem polufinalu Lige prvaka. No Mateo je kompletirao svoju vitrinu naslovom Premiershipa i još početkom sezone UEFA-inog Super kupa i FIFA-inog klupskog svjetskog prvenstva, što ga čini drugim najtrofejnijim našim igračem nakon Luke Modrića.

Što se tiče reprezentativnih akcija Matea Kovačića, on je u pogonu u našoj reprezentaciji od najmlađih nogu, da bi za Vatrene debitirao 2013. godine na utakmici protiv Srbije i od tada je standardni pobočnik svojem prijatelju i mentoru Luki Modriću u sredini terena hrvatske reprezentacije. Mateo je bio na svim velikim natjecanjima na kojima je nastupila Hrvatska od kad je debitirao za Vatrene, a na Europsko prvenstvo dolazi kao prvak Premier lige i u jako dobroj formi.




Kovačić je bio jedan od ključnih članova sredine terena u Rusiji, a kada se povukao Ivan Rakitić, sredina terena Vatrenih se zna unaprijed, Kovačić, Modrić i Brozović. Baš ta okosnica dovela nas je do druge bronce na svjetskim prvenstvima i srebra u finalu Lige nacija. Na Europskom prvenstvu u Njemačkoj od Kovačića će svi ponovno očekivati ono nešto više, a sigurni smo kako će to Mateo i isporučiti, kao mnogu puta do sada.

Neki kažu da osjeća preveliki respekt prema Hrvatskoj i da zato je možda “ukočeniji” nego inače, da ima problem da se nikako ne može “opustiti i biti svoj”. Možda na ovom Euru, nakon briljantne sezone, klupske…

Najveći pehist hrvatskog nogometa: Kruna Mamićevih milijuna na prekretnici

 

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.