Foto:Youtubescreenshot

Srbin u albumu za sličice, a nikad nije vidio Euro: Hrvatska mu ovo neće zaboraviti

Autor: GIŠ

Jedno od rijetkih velikih natjecanja na koje se nije plasirala hrvatska nogometna reprezentacija je Europsko prvenstvo 2000. godine, koje se održavalo u Belgiji i Nizozemskoj, a plasman na taj Euro bio je zadnji našim istočnim susjedima, sve do ovog koji počinje danas u Njemačkoj. Istini za volju tada su nastupali još pod nazivom SR Jugoslavija, što je bilo i zadnje natjecanje jugo tvorevine na nogometnim terenima.

Te jesenske večeri na Maksimiru naguralo se 40. tisuća gledatelja, a Vatrenima je trebala pobjeda nad Jugoslavijom, kako bi se plasirali na Euro i sve je bilo spremno za veliku feštu. No tu večer Jugoslavija je odigrala neodlučeno na Maksimiru 2:2 protiv Hrvatske i tako nas izbacila s Eura, a utakmicu je i obilježila scena Roberta Jarnija i Zorana Mirkovića.

Poveli su Vatreni preko Alena Bokšića u 20. minuti, ali su gosti do kraja poluvremena okrenuli rezultat. Prvo je na 1:1 smanjio Predrag Mijatović, a u 31. minuti Dejan Stanković doveo je goste u vodstvo. Iako je Mario Stanić odmah na početku drugog poluvremena, u 47. minuti, vratio Vatrene u život golom za 2:2, rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao, a Euro 2000. godine je i dalje jedino europsko prvenstvo na koje se Hrvatska nije plasirala.

Bizarna ozljeda

Tu utakmicu na Maksimiru branio je bivši golman Crvene zvezde i Vojvodine, ali i Peruggie, Levantea i Empolija Aleksandar Kocić, koji je par puta prepriječio naš put do pobjede i trebao je biti prva rezerva Ivici Kralju u reprezentaciji krnje Jugoslavije. Kocićeva fotografija osvanula je i u poznatom Panninijevom albumu sa sličicama igrača, ali on nikad nije vidio Euro.

Kocić je doživio potpuno bizarnu ozljedu, kada se nakon za zadnjeg treninga pred odlazak na Euro pokliznuo u kadi i slomio prst. “Stvarno, ovo se događa jednom u 100 godina. Ne znam kako mi je uspjelo da baš pred put padnem i sav trud ode u vjetar. Nemam sreće, ali to je život i treba se navići…Vjerujem da će pobjedama moji drugovi ublažiti bol”, rekao je tada Aleksandar Kocić.




Kako priča ide Jugoslavija je tada imala veliki problem s golmanima, koji je na kraju riješio nitko drugi nego ratni zločinac Arkan, koji je na poziv izbornika Vujadina Boškova u reprezentaciju poslao golmana njegovog Obilića Milorada Koraća. “Završeno je bilo prvenstvo i počele su pripreme s Obilićem za Intertoto kup. Zlatko Krmpotić je bio trener i mi odemo na pripreme na Borsko jezero. Imali smo neku utakmicu u nekom selu i prilazi mi direktor kluba i kaže: ‘Moraš ići, treba ići u reprezentaciju’. – ‘Gdje bre da idem?’ – ‘Ideš za reprezentaciju.’ –’Kakvu bre reprezentaciju? Čiju?’ – ‘Ma’, kaže, ‘pozvali su te, Kocić se ozlijedio'”, ispričao je Korač kako je dospio na Euro 2000. godine.

Hrvat stavio kokardu na glavu i sve šokirao oko sebe: ‘Mi kad odemo preko, za nas nema razlike’




Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.