Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Samo jedan Hrvat ima zlatnu kopačku: U Hrvatskoj zaboravljen, a u stranoj državi ima status viteza

Autor: Andrija Kačić- Karlin

Na prvu naslov je krivi jer službeno status zlatne kopačke osvajali su Dražen Jerković 1962., a Davor Šuker 1998. Oni su taj podvig ostvarili na svjetskim prvenstvima, ali ovo je priča o čovjeku koji je zlatna kopačka postao kao najbolji strijelac Europe 1971.

Danas je Josip Skoblar svojevrsni agent, ali i zaštitni znak Olympiquea iz Marseillea u kojem se proslavio kao igrač i  bio zlatna kopačka Europe sa 44 gola postignutima u jednoj sezoni. To dosad nitko u Francuskoj nije dostigao, nitko!

Prije šest godina, 8. travnja u Gradskoj vijećnici Marseillea, Skoblara je francuska Vlada nagradila odličjem Viteza nacionalnog reda za zasluge. Nagradu mu je predao osobno gradonačelnik Jean-Claude Gaudin.

 

Josip Skoblar, jedan od najboljih jugoslovenskih fudbalera svih vremena, zlatna kopačka Evrope za 1971, danas slavi 79. rođendan.

SREĆNO, VELEMAJSTORE!

Objavljuje Istorija ex yu fudbalaČetvrtak, 12. ožujka 2020.




Velikan

Skoblarova popularnost u Francuskoj, napose u Marseilleu je golema, kud i kamo veća nego u Hrvatskoj u kojoj je zbog svoje nesavitljivosti i tvrdoglavosti često bio ignoriran. Uostalom, mi ćemo slobodno zaključiti kako uistinu nije u redu što Josip Skoblar nikada nije bio aktivnije uključen u rad našega Saveza, a ima takvu reputaciju da je slobodno mogao i morao biti izbornik prije mnogih dosadašnjih naših izbornika.

Ipak, unatoč svega i svojeg osjećaja oštećenosti, Skoblar nije odbio poziv Hrvatskog nogometnoga saveza da bude hrvatski ambasador na europskoj smotri 2016. godine u Francuskoj.Skoblar je rođen 12. travnja 1941. u Privlaci, a nogomet je počeo igrati u Zadru, da bi nakon kratkih pregovora s Dinamom i Hajdukom osvanuo u OFK Beogradu, u kojem je pružao godinama sjajne partije. “Bio sam na meti klubova iz regije. Konkretno, Hajduk, Dinamo i Rijeka bili su i te kako zainteresirani. No, odlučio sam se za Beograd iz jednostavnog razloga – da što prije zaigram za A vrstu i da ostvarim svoj cilj – odlazak u inozemstvo”, zna se prisjetiti Skoblar.

Potom je otišao u Njemačku, gdje je igrao za Hannover 96 (1967.-70.). U 57 utakmica u Bundesligi, postigao je 30 golova. Skoblar se potom preselio u Francusku i igrao za Olympique de Marseille, a bio je tri puta najbolji strijelac (1971.-73.). Skoblar je osvojio europsku “Zlatnu kopačku” 1971. godine za postignuta 44 gola u Prvoj francuskoj ligi. S ovim klubom osvojio je francuski naslov prvaka 1971., te kup 1972. godine. Navijači Olympiquea su ga prozvali – “L’Aigle Dalmate” – ili u prijevodu – “Dalmatinski orao”!




Za reprezentaciju Jugoslavije je između 1961. i 1967. godine odigrao 32 utakmice, zabio 11 golova, a bio je i član momčadi koja je na Svjetskom prvenstvu 1962. u Čileu osvojila četvrto mjesto, a Dražan Jerković bio najbolji strijelac cijelog turnira.

Primjerice, kod navijača Hajduka, Skoblar ima poseban status. Ako ga nisu doživljavali kao svog igrača, doživljavali su ga kao svog trenera. S mladim momčadima koje su se mučile u prvenstvu Skoblar je osvojio dva Kupa, 1987. i 1991. godine. Pričao nam je o tome:

“Eh, to su bili dani, oba Kupa su osvojena u dramatičnim okolnostima. Eto, 1987. godine s momčadi prepunom mlađih igrača koji su se teško snalazili u prvenstvu, pobijedili smo Rijeku u beogradskom finalu nakon 23 jedanaesterca. Zamislite, 23 penala! Rijeka je imala meč loptu.

“Dalmatinski orao” kako su ga zvali u žižu javnosti Hrvatske došao je 2020. kada je u rodnoj Privlaci došlo do sukoba s tri žene, a pravi razlog nikada nije saznao. Skoblar je jedan od najboljih napadača hrvatske povijesti i prava je šteta što takvo svjetsko nogometno ime nikada nije ozbiljnije radilo u našem nogometu.

Ivković kod Stankovića: ‘Igrao sam za Jugoslaviju 1991. jer nisam znao što se događa’

Autor:Andrija Kačić- Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.