Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Gennaro Gattuso sve je rekao: ‘Volim izazove, a Hajduk Split je izazov’

Autor: GIŠ

U utorak od 16 sati počinje jedna nova era za Hajduk, a možemo slobodno reći i za hrvatski ligaški nogomet u cjelini, jer će napokon biti predstavljen novi trener ‘Majstora s mora’, legendarni Gennaro Gattuso, koji se po prvi put obratiti medijima od kako je preuzeo klub iz Splita.

Gattuso je bio igračka legenda Milana i talijanske reprezentacije, jedan od onih neumornih trkača na sredini terena kojeg je krasila velika borbenost i kratak fitilj, a kao trener sjedio na klupama velikana poput Milana, Napolija, Valencije, Marseillea, a evo ga sad u Hajduku, s kojim je ugovor potpisao do 2026. godine, iako je imao puno izdašnije ponude.

“HNK Hajduk s posebnim zadovoljstvom danas može potvrditi kako će našu prvu momčad u novoj sezoni voditi legendarni Gennaro Gattuso! S Bijelima je potpisao ugovor do ljeta 2026. godine, a u Split stiže sljedećeg tjedna, na početku priprema prve momčadi, kada ćemo ga i službeno predstaviti na Poljudu”, na svoj način predstavili su novog trenera iz Hajduka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli HNK Hajduk Split (@hnkhajduk)




Hajduk je izazov

“Veliko mi je zadovoljstvo što vam danas možemo predstaviti ogromno trenersko ime s velikim iskustvom. Trenirao je velike klubove, neke od njih u iznimno zahtjevnim uvjetima. On dolazi s još pet članova svog tima. Bio je ovo dug i zahtjevan proces, trajao je dva mjeseca. Mediji su dosta i nagađali o imenima, mi kao klub nismo izlazili s imenima, mislimo da je to bilo ispravno. Nikola je bio velik dio odluke i procesa”, rekao je u uvodu predsjednik Hajduka Ivan Bilić, nakon čega se javnosti obratio sportski direktor Nikola Kalinić:

Velika mi je čast i zadovoljstvo da je s nama legenda i moj bivši trener. Želim mu sve najbolje i da klubu pomogne što je više moguće. Inzistirao sam na njemu, htio sam rad i disciplinu, to smo s njim dobili”, rekao je Kalinić, a onda je na red došla i zvijezda dana Gennaro Gattuso:




“Bilo je jednostavno pričati s predsjednikom i sportskim direktorom. Kad me zvao Nikola, pružena mi je velika mogućnost da pokažem svoje znanje, a volim izazove. Hajduk Split je izazov”, rekao je Talijan i odgovorio na pitanje formacije koju će koristiti u Hajduku. Imam više od 400 trenerskih utakmica, najviše volim igrati 4-3-3 ili 4-2-3-1. Najvažnije je doći do pobjedničkog mentaliteta, tko će igrati, sve ćemo vidjeti tijekom prvenstva. Moramo i respektirati budžet.”

Želio sam doći

Nikola Kalinić je rekao da novi trener mora znati hrvatski jezik. “Što sam tada rekao? Nisam rekao da stranac trener mora pričati hrvatski, pogledajte još jednom konferenciju”, rekao je Kalinić, dok je predsjednik komentirao je li najskuplji trener. “Mislim da nije, ne znam koliko su ostali treneri bili plaćeni, ali u potpunosti se uklapa u naš budžet. Pristao je na naše uvjete i puno manje uvjete nego su mu bili nuđeni drugdje.” Pitanje za Kalinića je bilo i o Džeki. “Ne bih o imenima, tražit ćemo pojačanja, vidjet ćemo koliko je to moguće”, kaže Kalinić na tu temu.

“Pustimo moju igračku karijeru, ovdje se radi o meni kao treneru. Već 11 godina sam trener, osvojio sam promociju s Pisom i kup Italije. Moja najvažnija utakmica bit će ovdje, a ta utakmica je izgraditi pobjednički mentalitet. Pokušat ću to izgraditi ovdje, da igrači poštuju grb koji nose. Imao sam kontakta s nekoliko igrača, pričao sam s njima, ali neke stvari moraju ostati među nama. Imali smo i ja i Nikola odnos, nekada bi išao i on ranije na tuširanje, ali smo to poslije uvijek riješili oči u oči. Igrači moraju imati respekta prema radu, a ne da se mene boje”, rekao je Gattuso i objasnio zašto je došao u Hajduk:

“Drago mi je bilo doći ovdje, uvijek sam radio u nekim užarenim atmosferama, Marseilleu, Napulju. Bila mi je želja ovdje doći, imao sam ponuda iz Saudijske Arabije i Italije, ali htio sam ovdje doći. Svaka utakmica ovdje ima 25 – 30 tisuća gledatelja, ali treba se s time moći nositi”, rekao je Gattuso, kojeg su upitali i o stanju momčadi. “Naglašavam o karakteru, kao igrač i kao trener sam dvije različite osobe. Volim posjed kao trener, volim moderan nogomet, volimo se uspostaviti kao velika obitelj. To ne znači samo 25 igrača, nego svi. Oružari, doktori, fizioterapeuti… Svi moramo težiti uspjehu. Volim i cijenim rad. Ne treba tražiti alibije. Za dobiti na igri, treba vremena, ali vremena je malo, uskoro nam stiže europska utakmica”, kaže Talijan i komentra moguća pojačanja: “Moramo biti svjesni da je sada prioritet prema naprijed. Krila, Brekalo je ipak igrač Fiorentine, hoće li ostati, moramo vidjeti. Moramo vidjeti i situaciju s Perišićem. Marka vidim kao desetku, na tome moramo isto poraditi. Ali fokus je prema naprijed.”

Ljubav Torce

“Svaki zid, toliko murala, zastava… I to je bio jedan od razloga mog odabira. Ovo je jedan veliki izazov, radio sam u velikim europskim klubovima gdje je infrastruktura bila sve. Ovdje toga i nema baš. Rođen sam u jednom ribarskom naselju, logično je da sam završio u jednom ovakvom gradu. I navijači su bili dobar dio mog odabira”, rekao je o navijačima bilih Gattuso, a utakmicu Hrvatske i Italije prokomenirao je kratko: “Neka pobijedi bolji.”

“Pričao sam s nekim ljudima, s Igorom… Ali sam najviše došao ovdje zbog Anthonyja Šerića, sve kolege koji su bili ovdje znaju situaciju. Treba imati prevoditelja, strani jezik. Najviše cijenim je rad, nisam više “željezni narednik”. Ovdje se ne igra tenis, nije sport pojedinačan. Momčadski je sport, svi moraju znati. Onaj tko sjedi na klupi se mora pomiriti s tim”, otkrio je tko je bio ključ dolaska u Hajduk Gattuso i predstavio stožer:

Moj stožer sastoji se od pet mojih kolega, imaju i tri lokalca. Moja desna ruka, Luigi Ricco, skupa smo 11 godina, osam do devet momčadi smo promijenili. Trener vratara, Roberto Perone, skupa od Napolija. Darko Franić, pomoćni za vratare. Kondicijski, Antonio Plenča, rođeni Splićanin. Marco Sangermani je videoanalitičar. Bruno Bačina je još jedan lokalac. Dodatan vjetar u leđa mi je odluka stožera da dođu sa mnom ovdje.”

Želi ostati zapamćen

Nemojmo odmah pričati što će biti za 15 godina. Tek sam došao, odmah to pitanje. Želim biti upamćen dassam dao kreativnost u igri, da sam unio igračima osjećaj pripadnosti. Navijači to mogu prepoznati, želim po tim karakteristikama biti zapamćen, ali avantura tek počinje, bit će sve bolje”, kaže Gattuso i odgovoara što mu prvo pada napamet kad se spomene Hrvatska.

“Robert Prosinečki i Boban. Ali i Bokšić, Modrić… To su igrači, ne samo Modrić i Perišić, Bobana sam prvo gledao, pa smo dijelili svlačionicu. Bio sam i s Rapaićem, on je bio samo: kava i duhan… Već sam vidio totalnu suprotnost od onoga kako sam trebao odrastati. Da se snima neki film, bio bi katastrofa glumac, ne znam glumiti. Takav sam kakav jesam. Nakon utakmice volim ostati na terenu, volim miris trave na igralištu. Ja sam takav, da nisam bio bih kući s psima. U ovom trenutku više volim trenirati momčad. Lako mi je ostati kući i trošiti novac, ali ovo radim iz strasti” kaže novi trener hajduka i otkriva otkuda Ivan u njegovom imenu

Moj djed je bio Gennaro, da se ne bi mješalo, nazvali su me i Ivan. Ali ime Ivan se koristi u Italiji također”, objasnio je Gennaro Gattuso

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.