HTV/CROPIX

Nije odvajao pogled od Tuđmana kad je pala jedna od ključnih pobjeda za Hrvatsku

Autor: GIŠ

Kako nažalost nismo u mogućnosti više pratiti naše Vatrene na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, vrijeme je prisjetiti se nekih od najljepših trenutaka hrvatskog nogometa u povijesti, koje su ispisali originalni brončani u Francuskoj, na današnji dan prije 26 godina.

Hrvatska je te 1998. godine po prvi puta u povijesti sudjelovala na svjetskoj smotri, a legendarni Miroslav Ćiro Blažević  na raspolaganju imao je jednu od najtalentiranijih generacija hrvatskog nogometa, koja je bila spremna za velike stvari.

Podsjetimo se, Hrvatska je na tom Svjetskom u skupini bila s Argentinom, koja nas je pobijedila s 1:0, da bi zatim Vatreni pobijedili Jamajku i Japan te se sa šest bodova plasirala u drugi krug natjecanja. U osmini finala pala je Rumunjska golom Šukera, da bi u četvrtfinalu naišli na dužnike s prošlog Eura, Nijemce.

Rapsodija Vatrenih

Utakmica Hrvatske protiv Njemačke u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva i Francuskoj je zapravo početak legende o Vatrenima, koja je tada pokazala kako se rodila nova nogometna velesila, koja će tu biti i u godinama koje dolaze.

Njemačka je ostala bez Christian Wörns koji je dobio crveni karton, a zatim su prvo Robert Jarni, sjajnim šutom načeo Elf u 45. minuti susreta, da bi zatim Goran Vlaović i Davor Šuker postavili konačnih 3:0 za Vatrene. naravno ne smije se zaboraviti niti spomenuti Dražen Ladić, koji je s nekoliko sjajnih obrana obranio našu prednost. Pamti se i pogled Ćire Blaževića, nije se odvajao od oduševljenog Franje Tuđmana na tribinama…




U polufinalu Hrvatska je izgubila od Francuske, koja nam je od tada dugo bila crna mačka, da bi na kraju za broncu Hrvatska pobijedila Nizozemsku i tako ostvarila naš prvi veliki međunarodni uspjeh.

Dalić ga prekrižio, a onda je završio u polju: ‘Ma nije sramota ni ako skupljaš boce’




 

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.