Foto: Damir Krajac / CROPIX

Navijače je zbunila situacija u Dinamu, a ovo je baš pokazatelj novog smjera

Autor: Andrija Kačić Karlin

Kakav Dinamo možemo očekivati u nastupajućoj sezoni. U kojoj se zagrebačkom klubu smiješi golema zarada. Znano je, na temelju dosadašnjih uspjeha i s novim okolnostima u europskim natjecanjima Dinamo ima priliku samo kroz jedan dvoboj doći i do Lige prvaka, a već mu je osiguran i nastup u Europskoj ligi.

Jasno, tu će kapnuti fini novac, a da bi se zaradilo više u bilo kojem natjecanju valja osvajati bodove koji se posebno plaćaju. U tom novčanom vrtlogu zarade i troška valja složiti snažnu momčad koja će biti europski baš konkurentna. I što Dinamo radi po tom pitanju? I čini li dovoljno?

Nova uprava predvođena klupskom legendom Velimirom Zajecom ima svoje ambicije u dovođenju igrača, jasno one su uvijek ograničene predviđenim budžetom. Tu se procjene pokazuju ključne, jer nikad nije skupo platiti odličnog igrača, kao što je promašaj platiti malo igrača koji pruža još manje. Takav je zapravo najskuplji.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Dosta rada oko vratara

U situaciji kada se čeka što će biti s hrvatskim reprezentativcem Brunom Petkovićem u Dinamu se moraju orijentirati prema potrazi za napadačem koji bi bio dostojna zamjena. Dinamo je ciljao na bivšeg napadača Osijeka, danas njemačkog Augsburga, Diona Dren Belju. Taj nesumnjivo zanimljiv napadač stupio je u pregovore s Dinamom, priča se da novac nije bio problem.

Pa, u čemu je onda bila „kvaka„? Beljo želi biti prvi napadač i redovito igrati. Kako se ne zna hoće li Petković ostati u Dinamu to je Belju odbilo u nagloj odluci da preseli u Zagreb. Jer, ako Petković ostane, a Dinamo ima još dva napadača, Kulenovića i Brodića, to bi za Belju minutaža u Dinamu bila presitna. Tako je taj transfer propao, kolikogod se činio sigurnim.

Dinamo je u prvom dijelu prijelaznog roka dosta radio s vratarima. Doveo je čak dvojicu. Prvo je otkupio 22-godišnjeg Nikolu Čavlinu iz susjedne Lokomotive, cijena je bila finih 750 tisuća eura. Na njega se tek računa pa je odmah poslan na posudbu u Osijek.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Pjaca kao pun pogodak

Kako je Ivan Nevistić prvi vratar a dosadašnji drugi golman Danijel Zagorac malo je i razočarao u nekim nastupima pa u Dinamu žele i pojačati konkurenciju i imati i pouzdanijeg drugog vratara. Stoga, poseglo se i za Ivanom Filipovićem koji bi trebao biti drugi vratar. Ima 29 godina, nekad je branio u Lokomotivi i Slaven Belupu, a u Maksimir stiže iz francuskog drugoligaša, Parisa.




No, da su Dinamovi ulazni transferi ostali samo na tome, ne bi to bio berićetan prijelazni rok. Momčad mora biti jača nego u prošloj sezoni, ne samo zbog europskih izazova koji donose zaradu. Nego i zbog obrane domaćeg naslova prvaka, konkurencija se pojačava, Hajduk s Gattusom i željom za angažiranjem proslavljenih veterana poput Rakitića i Džeke opet prijeti. Osijek se jača, a Rijeka je uvijek tu. Dinamo više ne može unaprijed tvrditi kako će biti prvak bez poteškoća. Zbog toga, povratak Marka Pjace je veliki dobitak na Maksimiru.

Zato se, iako je tek počelo trgovanje s igračima, čini da je Dinamo ponešto i suzdržan u jačanju momčadi. Novac ne bi smio biti problem, jer ulaganje u momčad je nužno ako se planira dodatna europska zarada. To je jedino moguće ako se Dinamo u europskim natjecanjima pokaže stabilnim.

Srpski mediji: ‘Tuđman je naredio, a Hrvati su ovim potezom navukli na sebe prokletstvo’




Navijači su bili zbunjeni

Navijačke želje ponajviše su se doticale akcije za povratak Marka Pjace u Dinamo. Iako je sve već bilo dogovoreno i pričalo se da je završeno, Pjaca nije bio na prvom popisu igrača koje trener Sergej Jakirović okuplja za pripreme. Zbunilo je to neke, Pjaca je prošao i liječnički pregled u Zagrebu i sve je bilo dogovoreno, a čekalo se da ugovor bude važeći tek nakon što se riješi administracija s Rijekom.

U klauzuli Pjacinog ugovora s Rijekom stoji da može otići u klub iz Hrvatske za milijun i pol eura. Dinamo se trudio smanjiti odštetu, ali nije uspio. Rijeci se mora platiti taj milijun i pol, a Pjaca sukladno ugovoru dobiti će pola svote, pola ide klubu s Rujevice. Trajali su pregovori i ta priča skinuta je s dnevnog reda službenom objavom velikog povratnika na Maksimiru.

Pristalice kluba je taj zastoj zbunio, za Dinamo se nije radilo o nemogućem novcu, ali svi koji navijaju za Dinamo su ipak dobili olakšanje u tjednu u kojem je Jakirović okupio igrače.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.