Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Ivković kod Stankovića: ‘Igrao sam za Jugoslaviju 1991. jer nisam znao što se događa’

Autor: I.L.

Uoči Europskog nogometnog prvenstva urednik emisije “Nedjeljom u 2”, Aleksandar Stanković, ugostio je stručnog komentatora HRT-a, Tomislava Ivkovića.

Osim aktualnih tema razgovor se bazirao i na Ivkovićevoj prošlosti u kojoj postoji jedna mrlja. Naime, u rujnu 1991. dok je već naveliko trajao rat u Hrvatskoj, a Vukovar se junači branio Ivković se odazvao pozivu jugoslavenske reprezentacije:

“Shvaćam da nekima to nije dobro palo. Prihvaćam to kao grešku. Ja sam totalno apolitičan i u tim nekim situacijama nisam bio upoznat i nisam znao što se sve dešavalo. Kad sam već tamo otišao, išao sam se zahvaliti jednom velikom čovjeku Ivici Osimu i pozdraviti s dečkima koji nisu imali veze s onim što se dešavalo” rekao je na tu temu.

‘Tomo Delija’

Komentirao je i mržnju Dinama i Hajduka: “Odrastao sam u Zagrebu, moji baka i deda došli su iz Dalmacije. Bili su pošteni i marljivi ljudi koji su napravili čuda u privatnom životu. Uvijek su me odgajali da su Dinamo i Hajduk naša dva bratska kluba. Imam toliko prijatelje hajdukovaca, i među igračima u ono vrijeme, danas sve utakmice Dinama i Hajduka gledam zajedno s hajdukovcima u jednom našem kvartovskom kafiću i mržnja mi je neshvatljiva.”

Kao golman Ivković je branio za Dinama iz Zagreba i Vinkovaca, Crvenu zvezdu, Genk, Sporting Lisabon i druge klubove, a za reprezentaciju bivše države skupio je 38 nastupa. Igranje za Zvezdu, navijači mu nikad nisu oprostili te ga i dan danas nazivaju “Tomo Delija”.

Za kraj je rekao: “Danas je generalno manje strpljenja, manje druženja, mladi sjede za stolom s mobitelima, manje komuniciraju. Ne bih zapravo rekao ni da vlada mržnja, da Dinamo mrzi Hajduk ili Hajduk Dinamo. Kod Hajduka je to više jedna frustracija, tuga, jad i čemer jer ih nema nigdje 19 godina. Ne mogu to prihvatiti, da jedna institucija poput Hajduka nije uspješna.”




Perković otkrila kome je posvetila zlato, ali i jedan veliki problem: ‘Ovo je bilo najgore ikada’




Autor:I.L.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.