Foto: Vlado Kos / CROPIX/BBB, Ilustracija

Čuveni nogometaš ‘otrov’ za mlade djevojke bivše Jugoslavije: ‘Ženskih srca on je gospodar’

Autor: Ivan Lukač

Pjesma ostaje ona je zapravo vječna dok god ima publike koja ju sluša, a ako je kvalitetna slušat će je generacije. Samim time i likovi u istoj zauvijek ostaju vječni. Azra je tako vječnim učinila: Mikija, Marinu, Suzy F, Graciju, Vanju Prišt i mnoge druge. Bijelo dugme je isto napravilo sa Selmom ili Parni valjak s Nedom, a tu je i Balašević sa svojim Božom.

Ipak, kraljevi po broju likova u svojim tekstovima zasigurno su članovi Zabranjenog pušenja. Nećemo ići u poslijeratno doba nego ćemo se držati onog pravog sarajevskog Pušenja koje je nastalo suradnjom neko velikih prijatelja Seje i Neleta. Taj dvojac bio je kreativna mašina benda, a inspiraciju za pjesme pronalazili su u običnim sarajevskim ljudima kao što su: Pišonja i Žuga, Ibro Dirka, Fikreta, Šeki, Murga drot, ali bio je i jedan lik koji je bio jednako slavan kao i Pušenje na svom vrhuncu.

Njega su pak otpjevali u pjesmi “Kako je Velika Britanija postala probušeni dolar”,  a njegovo ime je Đulijano Pike odnosno pravog imena Pike Fikret Mujkić, nekadašnji igrač Željezničara, Dinama, NAC-a, Panathinakosa te reprezentacije Jugoslavije. Ovo je priča o njemu za kojeg su rekli da je bio najveći talent bivše države.

George Best iz Sarajeva

Rođen je u Sarajevu, a u gradu dva velika rivala njegovo srce kucalo je za Grbavicu. Bio je najtalentiraniji igrač kojeg je Željezničar ikada imao. Brzo krilo, s tehnikom zbog koje su ljudi kupovali ulaznice, a realizacijom na svjetskoj razini. Bio je George Best, kako na terenu tako i van njega. No, za razliku od Besta nikada to nije do kraja uspio balansirati.

Bio je na početku sezone u momčadi koja je 1972. godine osvojila naslov prvaka. No, već tada su, iako su ga smatrali nasljednikom Ivice Osima i već je sa 16 godina debitirao za klub s Grbavice. Sve njegove mušice vezane uz žene i noćni život Željo je trpio i prepisivao mladosti, a s obzirom na njegov talent morali su. Kada se činilo da se smirio napravio je veliki incident.

U svlačionici na poluvremenu posvađao se s trenerom i nije poslije izašao na teren. Proglašen je izdajnikom, a sumnjalo se da je to napravio iz ljubavi. Tada je bio ludo zaljubljen u miss Jugoslavije, Beograđankom Radmilom Živković koja je govorila da će nakon svadbe Pike postati član Partizana. Bivša država gledala je fotografije raskošne svadbe, ali u tu ljubav nitko nije vjerovao. Na kraju je bila kratkog vijeka. Ubrzo se zaljubio u pjevačicu Radmilu Karaklajiću. Već se pričalo da je spreman za novi brak, ali onda se saznalo da je krivotvorio dokumente kako bi brže bio pušten iz vojske.




Mujkićeva priča

Mujkić je odslužio vojni rok i povratkom obukao plavi dres, ali ne sarajevski već zagrebački. Najveći talent Jugoslavije postao je igrač Dinama. Na Maksimiru su se nadali da će on biti taj koji će naslijediti slavna imena iz 1967. U Dinamu se sadržao dvije godine iako je pokazao svoj talent nikada do kraja nije eksplodirao. Život van nogometa bio je puno bitniji.

U “Modrom” dresu odigrao je 40 službenih utakmica uz 12 postignutih golova. Poslije Dinama, promijenio je još nekoliko europskih timova. Igrao je za NAC Bredu u Nizozemskoj  te Panathinaikos u Grčkoj. Za seniorsku reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao je svega pet utakmica. Razlog tomu je bio baš njegov način života u kojem su žene uvijek bile ispred svega. Zanimljivo, rekorder je po broju nastupa za u21 reprezentaciju.




Pred kraj karijere vratio se u Želji, a poslije iste je otvorio kafić u centru Sarajeva gdje je dolazila krema društva pa je tamo navodno Safet Sušić potpisao ugovor s PSG-om nakon što su mu u istom kafiću propali prethodni dogovori s Interom i Torinom. Početkom rata kafić je propao. O njegovim avanturama sa ženama vječno se pričalo po Sarajevu, a i sam se volio pohvaliti, a o tome govori i stih iz gore navedene pjesme, stih kaže: “Đulijano Pike, otrov za klinke, Ženskih srca on je gospodar Zavede je u mraku, u velikom parku, A već sutra je za njom vikn’o ,Probušeni dolar.”

Bio je igrač koji je nogomet igrao kao da ga igra na školskom igralištu, pravi umjetnik s loptom,  a sve što je dobio od nje potrošio je na razuzdani život. Danas živi daleko od očiju javnosti pod kojima je bio od svoje 16. godine pa do kraja karijere. Stjepan Bobek za njega je rekao da koji god trener ga uspije natjerati na trening postat će najbolji trener svijeta, a Mujkić igrač kakvog planeta nikada nije imala. Nažalost, nitko nije uspio.

 

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.