Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Najveći pehist hrvatskog nogometa: Kruna Mamićevih milijuna na prekretnici

Autor: GIŠ

Baš je lijepo rekao Bruno Petković na predstavljanju knjige o Vatrenima u periodu između bronce u Katru i srebra Lige nacija, kako jedan trenutak može promijeniti sve, a taj trenutak može sve promijeniti na lijepo, kao njegov gol Brazilu, ali i na ružno, kao prva teška ozljeda Marka Pjace na terenima u Estoniji, koja je bila samo početak golgote jednog od najvećih talenata našeg nogometa.

“Nisam bio u duelu. Stao sam na desnu nogu, s lijevom sam išao izbiti loptu. Desna noga mi je zaplesala i čuo sam kvrc. Pukao mi je prednji križni ligament i imao sam problema u rehabilitaciji. Nisam mogao ispružiti nogu nakon pet mjeseci, pa sam morao na čišćenje. U Fiorentini sam imao istu ozljedu, ali na drugom koljenu. Sreća je što imam samo dvije noge”, ispričao je pomalo s dozom ironije Marko Knjazu u emisiji na HRT-u.

Marko je u tom trenutku baš krenuo pokazivati u Serie A zbog čega ga je Juventus platio Dinamu rekordnih 23 milijuna eura 2016. godine, što je i dan danas najveći iznos za nekog igrača iz HNL-a. I od tada kreće borba Marka Pjace za svaku minutu na terenu, po nekim proračunima tijekom godina nije odigrao oko 200 utakmica zbog ozljeda, da bi početkom ove sezone napokon se riješio okova Stare dame i vratio se u Hrvatsku.

Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

Predodređen za uspjeh

Marko je kao rođeni Zagrepčanin svoje prve nogometne korake započeo u Dinamu, no početak nogometne afirmacije krenu je u Lokomotivi, za čiju je prvu momčad zaigrao s 16 godina. U dvije sezone provedene u momčadi s Kajzerice Marko je pokazao o kakvom se talentu radi i Zdravko Mamić platio je milijun eura kako bi se Pjaca zapravo vratio u Dinamo.

Kao mladom igraču na početku mu je trebao period prilagodbe, no kako je sezona odmicala Marko je igrao sve bolje, da bi bljesnuo hat-rickom protiv Celtica u Europa ligi. U svojoj drugoj sezoni Pjaca je imao prvi put većih problema s ozljedom na samom početku prvenstvene kampanje, no kad se vratio postao je nezamjenjivi vođa Dinama, kojeg je tako rečeno sam odveo do druge uzastopne duple krune.

Pjaca je svoju zadnju utakmicu za Dinamo odigrao u Ligi prvaka protiv makedonskog Vardara, na kojoj je zabio dva pogotka i uz ovacije Maksimira napustio je igru par minuta prije zadnje sučevog zvižduka. “Za mene je ovo najljepši mogući oproštaj od svojeg kluba koji sam mogao imati. Dva gola, asistencija, prolazak dalje i pljesak tisuća navijača dok sam izlazio, neću to nikada zaboraviti”, rekao je Marko na odlasku iz Dinama.







Ugasla zvijezda

U periodu u Juventusu do ozljede Marko je bio postepeno uvođen u momčad, a baš kad je trebao početi igrati na razini koja se od njega očekuje, dogodila se nesretna Estonij i mlada zvijezda počela se gasiti. Za Marka slijedili su mukotrpni mjeseci oporavka pa povratak u formu, a nažalost Juventus je izgubio nadu kako će Pjaca ponovno dohvatiti razinu zbog koje su ga kupili i krenule su bezbrojne posudbe.

Marko je tako igrao za Schalke 04, Fiorentinu, gdje je ponovno pretrpio istu ozljedu ali drugog koljena pa Anderlecht, Genou, Torino i na kraju talijanske balade Empoli. Marko je u svim klubovima imao dobrih partija, ali niti u jednoj od navedenih momčadi nije ostao dovoljno dugo, ili bio dovoljno zdrav, kako bi ostavio neki dublji trag.

I nakon godina lutanja, oporavaka i hvatanja forme, zadnju sezonu u Italiji u Empoliju Marko je dobro odradio, i tada još uvjek prisutni na Maksimiru, barem duhom, Zdravko Mamić počeo zagovarati povratak Pjace u Dinamo. No kako je utjecaj Mamića slabio na Maksimiru, tako je i mogućnost povratka Pjace u Dinamo sve više blijedila, kada se ukazala Rijeka, koja je Marka besplatno dovela na Rujevicu.

Rijeka i Vatreni

Povratak u HNL pokazao se kao pravi bingo za Pjacu, u Rijeci je pronašao dobro ozračje i jednu sjajnu ekipu, koja je do kraja sezone pošteno parirala moćnom Dinamu, no na kraju ostali su kratki za trofeje. Marko je ovaj put igrao skoro stalno, bio je onaj stari i svima je pokazao kako u njegovim nogama ima još nogometa za vrhunsku scenu, što ga je dovelo nazad među Vatrene.

Pjaca je već deset godina među Vatrenima, u mlađim kategorijama nastupao je od U-17 reprezentacije, a prvo veliko natjecanje bio mu je Euro u Francuskoj, na kojem je igrao zapaženu ulogu. No zbog ozljeda Pjaca je bio ispao iz reprezentacije na dulji period, da bi ga Zlatko Dalić pozvao za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, s kojeg je Marko donio srebrnu medalju.

No zbog svih nedaća Marko opet ispada iz reprezentacije do povratka u HNL, da bi ga Zlatko Dalić ponovno zvao pod državni stijeg i sad kreće zajedno s ostalim Vatrenima na put prema Njemačkoj. Na kraju svega Marko je u jednom intervjuu rekao kako je siguran da Bog ima veliki plan za njega, a mi se nadamo kako će to biti na predstojećem Europskom prvenstvu i da će se sve Pjacine nedaće pozlatiti u Njemačkoj.

Partizan je ovog Hrvata stvorio: Neobičan detalj pokazuje koliko mu je ostao vjeran

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.