AP Photo/Darko Vojinovic / Guliver Image

Mračna strana Eura i vapaj za velikim promjenama: ‘Sumnja se u tajne dogovore’

Autor: K.I.

Zanimljiv tekst o Europskom nogometnom prvenstvu osvanuo je na portalu njemačkog dvotjednika Kickera. U njemu se posebno podcrtane neke nelogičnosti kontinentalne smotre koja od 2016. godine na ovamo broji 24 umjesto 16 momčadi.

Nijemci ističu “tamnu stranu Eura koja je u srijedu navečer bila posebno mračna”, navodeći kako bi rješenje za nelogičnosti bilo proširenje formata na ukupno 32 momčadi.

U tekstu se spominje da je narušen integritet natjecanja iz više razloga, a u prvi plan se stavlja “dogovoren” remi Slovačke i Rumunjske. Ove dvije reprezentacije su prije posljednjeg kola znale da ih remi vodi dalje, pa su ga stoga i odigrali (1:1). “Postoje sumnje u tajne dogovore”, navode Nijemci.

Screenshot: Kicker

Poziv na promjenu

Ako četiri od šest trećeplasiranih reprezentacija prolazi u nokaut fazu, a kandidati ne mogu igrati svoje posljednje utakmice u istom terminu, narušava se integritet natjecanja, navode u Kickeru.

Također, smatraju nepravednim i nerazumljivim sistem natjecanja prema kojem se neke drugoplasirane reprezentacije u drugoj fazi natjecanja križaju s drugoplasiranima, a ne prvoplasiranima iz skupine, dok se istovremeno neki lideri križaju s trećeplasiranima.

Bivši svjetski i europski prvak s njemačkom reprezentacijom Andreas Möller smatra da je idealno rješenje format natjecanja s 32 reprezentacije raspoređene u osam skupina po četiri u kojem u nokaut fazu onda idu samo dvije prvoplasirane momčadi. U UEFA-i pak strahuju da bi se tom promjenom ugrozila atraktivnost natjecanja budući bi priliku dobilo puno više takozvanih malih reprezentacija. S druge strane u Kickeru ističu kako su baš ‘male reprezentacije’ poput Gruzije u Njemačkoj pokazale da ih se nikad ne smije otpisivati.

Joško Jeličić odustao od komentiranja Eura na HRT-u, objasnio je i razlog







Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.