Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Mamić se žestoko kockao s ovim klincem, obavio je posao stoljeća u sjeni velikog skandala

Autor: Andrija Kačić Karlin

Kakav je to sjajan lik. Taj Španjolac, ili španjolski Hrvat. Ne bi se ljutio Dani Olmo kada bi ga tako netko nazvao. On koji postaje apsolutni hit Španjolske i cijele europske smotre i nas čini ponosnim. Uostalom, jedan od najemotivnijih trneutaka Eura dogodio se nakon prve utakmice Hrvatske i Španjolske. Koju su Španjolci dobili 3:0. Poslije utakmice Olmo je krenuo prema tribini na kojoj je bilo nekoliko desetaka tisuća hrvatskih navijača, dugo ih pozdravljao, naravno bilo mu je uzvraćeno ovacijama.

U reprezentativnom nogometu nema baš takvih scena. I dosad, s istančanim osjećajem za mjeru i s odličnim pregledom igre i u stvarnom životu, a ne samo na terenu, Dani Olmo i svojim Španjolcima pokazuje da Hrvatska nije nekakva zabit, već društvo koje se suočava s problemima koji nisu strani ni drugim društvima koja su se suočila sa sličnim povijesnim situacijama.

Kako je i njegova pojava osebujna, tako je i njegov nogometni put poseban, neuobičajen, čak i šokantan. Dani Olmo je 2014. godine kao 16-godišnjak prešao iz podmlatka Barcelone u podmladak Dinama. Mnogi su s podsmijehom gledali na taj transfer, no netko je morao vidjeti silnu nadarenost i perspektivu u tom momčiću koji se u Zagrebu sjajno snašao, naučio hrvatski jezik, napredovao gotovo svakodnevno da vi postao kotač zamašnjak donedavno impresivnog europskog Dinama. I tu je neupitna uloga Zdravka Mamića.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Mamić se kockao

Momak koji je došao iz Barcelone u Dinamo (ta, i sad to smiješno zvuči) dugo je bio posve zanemaren u sebičnoj španjolskoj nogometnoj javnosti, čak je bilo i sumnji u njegovu kvalitetu kada je pozvan u mladu reprezentaciju Španjolske za Euro. A gle čuda, na tom Euru Olmo je bio najbolji član španjolske vrste koja je dosegla i europski tron.

I poslije fantastičnih partija u Dinamu Olmo je i ranije htio napustiti Hrvatsku, ali je zagrebački klub za njega tražio 40 milijuna eura. I obitelj Olmo i zainteresirani kupci smatrali su da je to previše, ali iz Dinama nisu odustajali i zadržali su ga za nastup u Ligi prvaka. Kockali su se i on i Dinamo i Zdravko Mamić. Uspjeli su!

Olmo je igrao nikad bolje, svi su trljali ruke i sretni su što su bili strpljivi… Čak se pričalo da je siva eminencija Dinama, Zdravko Mamić inzistirao na takvom razvoju događaja. U Mamićev njuh oko igrača ne treba sumnjati, pa je ovo Dinamu biti gotovo pa posao stoljeća.

Foto: GuliverImage/Eibner-Pressefoto Roger Buerke

Olmo neće zaboraviti Hrvatsku

Izbor Olma i Dinama, zajednički, bio je opet pun pogodak. Leipzig je klub koji se specijalizirao za usavšavanje mladih igrača, pa pogledajte kako su transferirali Gvardiola, za čak 90 milijuna prema Manchester Cityju. Transfer u Leipzig dao je Dinamu odštetu od 18 milijuna plus 20 posto bonusa od svake daljnje prodaje. Sada će Olmo u nekog od europskog velikana, a petina nivca od odštete ide na račun Dinama.




Znamo i drugu stranu priče. Hrvatski nogometni savez, znano je, već mu je nastojao osigurati hrvatsko državljanstvo kako bi mogao igrati za našu reprezentaciju Hrvatske. Olmo se i tu pristojno ponio:

„Ponosan sam što me Hrvatska želi jer mi je to drugi dom, no moj san iz djetinjstva je igrati za Španjolsku, a to mi je i sada san. Ponosan sam što sam bio na okupljanju reprezentacije Španjolske i odigrao neke bitne utakmkce. Nalazio sam se ondje gdje želim biti, gdje uživam i gdje želim igrati, da se ne ljutite„, riječi su Olma.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Past će novi rekordi

Naposljetku, tqkoje lijepo danas vidjeti izjave španjolskog nogometaša Danija Olma, o Dinamu, Hrvatskoj, vremenu kojeg je proveo u zagrebačkom klubu. Momak koji je davno zamijenio Barcelonu Zagrebom, a bio je to po njega veliki rizik, baš se kod nas proslavio i postao u nogometu – svjetska marka. Uistinu, Dinamo ga je afirmirao kao nogometaša, a dok je bio ovdje plijenio je svojim dobrodušnih ponašanjem i pristojnošću.




Njegove riječi zaista krijepe i lijepo ih je čuti, pa on nas vidi boljima nego što sami sebe vidimo. Zahvalnost je jedna od najljepših, najuzvišenijih ljudskih osobina, baš tako valja gledati na riječi Španjolaca. I da, hvala mu na tim riječima.

“Nije mi trebalo dugo da se i ja navučem na Hrvatsku kao zemlju. To je nevjerojatno, lijepo mjesto i još uvijek ga smatram svojim drugim domom. Tijekom praznika, kad imam pauzu, imam izbor: mogu otići u Španjolsku, gdje je moja obitelj, ili mogu u Zagreb gdje je moja druga obitelj. Zaista, od svih ljudi i mjesta na kojima moram zahvaliti, Hrvatska je pri samom vrhu. To je nevjerojatna zemlja koja mi je dala pet nevjerojatnih godina, u kojima mi je najbolji klub u zemlji stvorio svoj projekt. Toliko dugujem Hrvatskoj, svom drugom domu„.

Tuga u obitelji Gorana Ivaniševića: Umro samozatajni član, ali stup cijele familije

Zar to nisu prekrasne riječi? Stoga, oni koji daju nagrade i priznanje za pojave i događaje koji promiču Hrvatsku morali bi Olma kandidirati i nagraditi. Njegove riječi vrijede više od svih reklama na svjetskim postajama, od svih turističkih sajmova, da ne govorimo o politici. Takav promotor Hrvatske, možda i najbolji nogometaš Eura zapravo je naše dijete. A on nas smatra svojim starateljima. Dani Olmo, topla je i divna priča koja daje nadu u bolji svijet.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.