Foto:instagramscreenshot

Majstor od bauštele do gola za Vatrene: Mandžukić kao nadahnuće istinskoj zvijezdi

Autor: GIŠ

Za hrvatsku nogometnu reprezentaciju stvarno nema zime, baš kad svi pomisle kako je presušilo neiscrpno vrelo Vatrenih, na Rujevici pred svojom publikom za 3:0 protiv Sjeverne Makedonije zabio je Marco Pašalić, koji je time zaokružio jednu nevjerojatnu nogometnu priču, u koju je najviše vjerovao on sam i naravno njegova obitelj.

Prvijenac kakav se pamti, volej s negdje deset metara pod prečku. Marco se nakon prvog pogotka za Vatrene rekao: “Neopisiv je osjećaj postići pogodak za Hrvatsku, pogotovo na Rujevici, stvarno sam presretan. Svaki je trenutak dobar za prvijenac, tako i ovaj prije Europskog prvenstva. Nije mi lopta htjela ući u nekoliko prošlih utakmica, a prije ulaska u igru Mandžukić mi je rekao da ne forsiram, i isplatilo se. Možda je bilo suđeno da zabijem baš u Rijeci, još je ljepše ovako. Čim je lopta počela padati prema meni, znao sam da ću pucati”, rekao je Marco, koji će dres datu uramiti i poklonit će ga roditeljima.

Marco Pašalić još je jedan od niske igrača koji nije rođen u Lijepoj našoj, ali se oduvijek odazvao pod hrvatski stijeg, a tome je tako baš zbog roditelja, koji su mu usadili ljubav prema domovini. “Htjeli su me prije nekoliko godina. Ali nije bilo šanse, odmah sam odlučio da ću igrati za Hrvatsku jer srce mi kuca hrvatski.”, govorio je hrvatskim medijima. “Odgajan sam od malih nogu da je Hrvatska domovina”, eto takav je Marco Pašalić.

Od bauštele do Eura

U karijeri igrao za mlađe uzraste Hoffenheima, Karlsruhera i Stuttgarta, te za seniore Borussije Dortmund, ali što zbog ozljeda, što zbog konkurencije skupio je samo jedan nastup za finalistu ovogodišnje Lige prvaka, da bi odučio kako će napustiti Njemački nogomet i doći u Hrvatsku, gdje je na kraju završio u Rijeci, iako je bio ponuđen i Dinamu i Hajduku.




No izgleda kako nitko osim Sergeja Jakirovića, koji je još tada bio za kormilom Fiumana nije ozbiljno shvaća dečka koji je do prije nekoliko mjeseci radio u Njemačkoj na baušteli.  “Svašta sam radio, nosio beton, smeće, krečio, nema toga što nisam radio”, pričao je Marco Pašalić o svojim danima u Njemačkoj, ali ipak nije bio sasvim nepoznat u hrvatskim nogometnim krugovima.

Naime, Pašalić je imao dva nastupa za Hrvatsku U-17 i četiri za našu U-21 reprezentaciju, tako da se znalo o kakvom se potencijalu radi, ali kako smo rekli ispriječile su se i dvije ozljede. Puknuo mu je ligament na nozi i nije ga bilo šest mjeseci na travnjacima. A onda kad se vratio – iskočilo mu je rame. Pa je onda i to operirao i nije ga bilo dodatnih pet mjeseci. znači i više od godine dana bez nogometa.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Poziv za Vatrene

Prije nekoliko godina o Marcu su pisali Nijemci kao o čudu s bauštele i poklonu za hrvatsku reprezentaciju, ali trebalo je proći malo vremena da stvari legnu na svoje mjesto. I to se dogodilo baš u Hrvatskoj u Rijeci, gdje je marko bljesnuo u HNL-u i pokazao o kakvom se igraču radi, a da ne spominjemo bombu od udarca ljevicom.

Uslijed dobrih igara za Rijeku Pašalić je dobio i poziv među Vatrene, debitirao je 18. studenog 2023. godine u kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo u Njemačkoj protiv Latvije. Nakon prvijenca protiv Sjeverne Makedonije Pašalić se našalio kako će sad morati počastiti reprezentaciju i dodao ‘ako Bog da i u Njemačkoj’.

Naravno sve dobre igre nisu promakle većim klubovima, spominje se zanimanje Augsburga za Marca, ali njemu je sad jedino važno Europsko prvenstvo u Njemačkoj, na kojem bi mogao biti adut s klupe Zlatka Dalića jer Pašalića krasi i velika motorika, tako da će sigurno biti mjesta za igrača kojeg zovu ‘hrvatskim čudom s bauštele’.

Jugoslavija se raspadala, a on dobio prijetnje: ‘Ako zaigraš, gotova ti obitelj’

 

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.