Foto: GuliverImage/AP Photo/Matthias Schrader

Licemjerni Srbi prijavljuju Hrvatsku zbog Thompsona, a ovo što oni izvode daleko je opasnije

Autor: Andrija Kačić Karlin

Ako su stadioni oduvijek bili ne samo glas svekolike ili prikrivene javnosti, ako se na prema ponašanju na stadionima može vidjeti politički stav jednog naroda, skupine ljudi ili interesne zajednice – Balkanu se ne piše dobro.

Iz iskustva smo dobro naučili što predskazuje ponašanje na tribinama, tijekom osamdesetih godina na ovim prostorima ponašanje iza ograda koja dijela nogometaše od publike zapravo je predskazalo krvavi ratni pir.

Zato nam nije drago vidjeti što se sve događalo sada tijekom europske nogometne smotre u Njemačkoj. Najviše je trzavica u trokutu: Srbija – Albanija – Hrvatska. Ni gotovo tri desetljeća od završetka vojnih sukoba na teritoriju bivše Jugoslavije nije dovoljno na zaborav, oprost, fair-play, pristojnost, snošljivost, toleranciju.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Kosovo zapalilo Srbe

Za vrijeme utakmica Srbije mahom se skandiralo “Srbija – Kosovo”. Kako su političke parole, transparenti i uzvici na utakmicama zabranjeni tako pljušte i kazne. Od najtežih kazni nisu izolirani ni sami igrači. Albanski nogometaš je nakon utakmice protiv Hrvatske dohvatio megafon i s navijačima započeo uvredljivu pjesmu koja posprdno govori o Sjevernim Makedoncima i Srbima. Uefa je promptno reagirala i izbacila ga s turnira.

No, njegovh usluga odrekao se i klub za kojeg je donedavno stalno igrao, tko zna hoće li i dalje. . Riječ je o Rubinu iz Kazana: “Napadač Mirlind Daku dopustio je sebi uvredljive povike nakon utakmice albanske reprezentacije na Euru 2024. protiv Hrvatske. Naš klub prihvaća odgovornost za ono što se dogodilo.”

“Nogometnm klub Rubin je multinacionalna momčad i uvijek se pridržava načela poštovanja i jednakosti, kategorički osuđujući svaki oblik diskriminacije i vrijeđanja na nacionalnoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi. “Nakon povratka u klupske prostore nogometašu će biti primijenjene disciplinske i novčane sankcije. Također će biti obavljen informativni razgovor s igračima kluba kako bi se ubuduće izbjegli incidenti ovakvog tipa”.

Screenshot: X/B92

‘Rat’ na tribinama

Tijekom utakmica Hrvatske i Albanije s jednog dijela tribine se čulo uzvikivanja „Ubij Srbina”. Reagirao je promptno Nogometni Savez Srbije tražeći oštru kaznu za Hrvate i Albance. No, ona je izostala. HNS je kažnjen sa 28 tisuća zbog paljenja baklji i bacanja predmeta u teren. Ovo je druga kazna za HNS na ovom prvenstvu.




Hrvatski nogometni savez je i nakon prve utakmice protiv Španjolske kažnjen sa 63.875 eura za bacanje plastičnih čaša od navijača te s 24 tisuće eura za paljenje baklji, odnosno ukupnim iznosom od 87.875. UEFA nije ni dotakla pitanje rasističkog ponašanja hrvatskih navijača na utakmici protiv Albanije.

Srbi ne miruju, okomili su se na Hrvate. U jednom od popularnijih medija u Beogradu, Telegrafu, pale atmosferu prije utakmice Hrvata i Talijana na čudan način. Objavljen je članak s naslovom – “Skandal! Hrvati dostavili UEFA spisak pesama za meč sa Italijom, a na listi jednu povezuju sa ustašama”.

Problem Srbije nije samo u Piksiju, ključnu stvar prave se da ne vide




Ne miruju s napadima

U tekstu doslovce piše ovako: “Hrvatski navijači su u Njemačkoj podigli atmosferu na Europskom prvenstvu. Međutim, dogodio se skandal. HNS je dostavio Uefi popis pjesama koje bi se puštale prije utakmice s Italijom. Prije utakmica protiv Španjolske i Albanije, navijači su se zagrijavali uz nove himne poput Najbolja kad je najteže i Srce vatreno Zaprešić Boysa. Ostale pjesme koje su se puštale na stadionu uključivale su hitove domaćih izvođača kao što su Mišo Kovač, Doris Dragović, Prljavo kazalište, Colonia, Magazin, Tomislav Ivčić i Dalmatino”.

Srbi navode „da je problem nastao kada se otkrilo da je na popisu pjesama za utakmicu s Italijom uključena pjesma Marka Perkovića Thompsona: Lijepa li si, koja sadrži provokacije i ustaške simbole”.

Da nismo navikli na takve objede još bi nama to bilo čudno. Ali, nakon svakog uspjeha hrvatskog sporta kada navijači ili sami hrvatski igrači zapjevaju tu pjesmu pojavi se ista teorija o skandalu. Impresivnije je u cijeloj priči koliko se u Srpskom nogometnom savezu bave Hrvatima, baš kao da nemaju drugog posla. Preciznije, imaju – skandal s avionom…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.