Screenshot: YouTube/FOX40 News

Tata rođen u Hrvatskoj i zaludio Srbiju, a sin još bira reprezentaciju i Srbe zabrinuo

Autor: I.K.

Ušli smo u napeto ljeto na svjetskoj košarkaškoj sceni, koje je za hrvatske reprezentativce već počelo u borbi na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre u Parizu, do kraja tjedna u Pireju. Reprezentacije koje su već na olimpijskom košarkaškom turniru rade svoje planove, među njima i Srbija koja je nedavno saznala da će na raspolaganju imati i Nikolu Jokića, svoju najveću zvijezdu. No, jedna priča koja privlači pažnju odnosi se i na potencijalnog budućeg reprezentativca Srbije, u slučaju da njegov odabir reprezentacije bude takav.

Glavni lik ove priče je Andrej Stojaković, mladić koji može pokriti pozicije šutera ili niskog krila, visok je 201 centimetar, a sredinom kolovoza proslavit će 20. rođendan. Dečko je perspektiva s obzirom na to da je na dobar glas došao dok je bio srednjoškolski igrač u SAD-u, u momčadi Jesuit u Kaliforniji. Ušao je u odabir igrača za nastup na poznatoj All-American utakmici, za srednjoškolce koji su pri kraju te faze svoje karijere, a posebna je i obiteljska priča ovog mladića.

Tata je jako poznat bivši košarkaš. Predrag Stojaković je Srbin iz Požege, a ranih ’90-ih, nakon odlaska iz Hrvatske, prve prave korake u profesionalnoj košarkaškoj karijeri radio je kao igrač Crvene zvezde. Kasnije je Predrag baš zaludio Srbiju, što igrajući za reprezentaciju s kojom ima po jedno europsko i svjetsko zlato, što zbog svojih nastupa u NBA ligi, u najjačoj svjetskoj konkurenciji što se klupske karijere tiče.

Instagram (Predrag Stojaković lijevo na slici)

Pamte ga u Kaliforniji

Predraga Stojakovića dobro pamte u Kaliforniji s obzirom na to da je od 1998. do 2006. bio igrač tamošnjih Sacramento Kingsa, koji su se u nekoliko sezona sa slavnim Los Angeles Lakersima ‘tukli’ za vrh Zapadne konferencije u NBA ligi. Nije im nedostajalo puno ni da se nađu u velikom finalu NBA lige, no nije išlo, ali Predrag ipak pamti jedan naslov prvaka, već pri kraju svoje karijere, 2011. s Dallas Mavericksima koje je tada na parketu vodio slavni Nijemac Dirk Nowitzki.

Što se Andreja Stojakovića tiče, vratimo se na onaj dio u ovoj priči koji se odnosi na njegovo biranje reprezentacije. Srce bi reklo da to bude Srbija, zbog traga koji je na parketu ostavio tata Predrag u reprezentativnom dresu, međutim, u igri je i Grčka. Andrej je rođen u kolovozu 2004. u Solunu, u braku njegova poznatog oca i grčke manekenke Aleke Kamile. Tata Predrag ima ima i grčko državljanstvo, a srpsko i grčko državljanstvo ima i njegov sin koji je još tinejdžer, što otvara mogućnost da igra i za reprezentaciju Grčke.

U toj priči, Srbe je lani zabrinulo što je mladi Andrej lani na jednom međunarodnom turniru igrao u momčadi svijeta pod grčkim obilježjima, kao predstavnik te zemlje. Neki su to protumačili kao važan znak u budućem odabiru reprezentacije za koju će igrati, izazvalo je to pažnju na srpskim portalima, ali i među košarkaškim navijačima koji dobro pamte što je za Srbiju značio tata Predrag, što u reprezentaciji, što i zbog praćenja Predragove sjajne klupske karijere kojom je također proslavljao Srbiju.

Amerikancima je ‘zapeo za oko’

Mladi Andrej Stojaković izazvao je pažnju u Srbiji. Čeka se njegova odluka u čijem će nacionalnom dresu igrati, a lani pri kraju godine, dao je do znanja da te odluke još nema. “Ne, nikako, nisam ništa odlučio! Uopće nisam razmišljao o tome. Ne razmišljam za koju ću reprezentaciju igrati. Sada mi je najveći prioritet Stanford i kako ćemo se snaći ove godine. Kada dođe vrijeme da me reprezentacija bude pozvala, onda ću početi razgovarati s njima”, bio je zakopčan o svojim planovima.

Što se tiče sveučilišne karijere, u njoj je 19-godišnji sin srpske legende napravio promjenu odlaskom sa Stanforda na drugo sveučilište u Kaliforniji, na Cal, s objašnjenjem da je takvu odluku donio iz igračkih razloga, za svoj što bolji razvoj. Na Stanfordu, u protekloj sezoni u američkoj sveučilišnoj košarci imao je 7,8 poena i 3,4 skoka po utakmici, a vjerojatno se sada nada jačoj prilici na parketu s obzirom na to da je u momčadi Stanforda imao 22,3 minuta po susretu. Za igrača koji je došao s velikim očekivanjima, takva minutaža baš i nije sjajna.

Ipak, neke stvari je mladi Andrej već pokazao rano u svojoj sveučilišnoj karijeri, a došle su i pohvale. Njegov potencijal hvalila je sportska stranica Yardbarker, stavljajući Andreja ispred Bronnyja Jamesa, sina ponajveće košarkaške legende, LeBrona Jamesa. Bronny je već ostavio sveučilišnu karijeru, a nakon što na NBA ‘draftu’ nije privukao veću pažnju, kao 55. izbor sveukupno uzeli su ga Los Angeles Lakersi, čija je glavna zvijezda tata LeBron. Što se 19-godišnjeg Andreja Stojakovića tiče, i Amerikanci su podsjetili na tatu Predraga.

Ne zaboravlja se takav šuter

“Mladi sin ubojitog šutera ima tatu koji je više od jednog desetljeća ‘rešetao’ iz daljine u NBA ligi”, podsjetio je američki Yardbarker na Predraga Stojakovića, koji se za vrijeme svoje klupske karijere u Americi morao suočavati i s pitanjima odakle je, čiji je, s obzirom na to da je rođen u Požegi u Hrvatskoj.

“Posebno su me nervirali ‘Ameri’ kada bi me pitali gdje sam rođen. ‘Ja sam Srbin gdjegod sam rođen’. No, ako im kažem da sam rođen u Hrvatskoj, odmah me pitaju: ‘Znači, Vi ste Hrvat?’ Nije im jasno koliko je Srba živjelo u Hrvatskoj, a i sve da sam imao vremena objašnjavati im, ne bi ništa shvatili, pa mi je bilo najjednostavnije reći im da sam rođen u Beogradu”, bile su njegove svojedobne riječi o tome kako se nosio s pitanjima o mjestu iz kojega dolazi.

“Imao sam 14 godina kada smo zbog rata u Hrvatskoj preselili u Beograd, a ondje smo ostali dvije godine. Bile su to za mene dvije prolazne godine. Živjeli smo u Zemunu, a ondje sam obišao sve školske dvorane igrajući košarku”, govorio je Predrag Stojaković kako je rasla njegova strast prema bavljenju sportom.

‘Sve mi je bilo nepoznato’

“Sve mi je bilo nepoznato, bio sam nov, dijete iz provincije, drugačije sam govorio… Doživljavao sam ugodne i neugodne situacije. Upisao sam Trgovačku školu, mislio sam da ću nastaviti obiteljsku tradiciju jer su mi roditelji bili trgovci. Uz to sam počeo i s košarkom. U školi su otkrili moj talent i tako je počelo”, govorio je Predrag Stojaković, stari košarkaši as koji je kasnije bio i u klupskom rukovodstvu u sportskom segmentu u Sacramento Kingsima, dok je posao glavnog menadžera obavljao Vlade Divac, njegov srpski bivši suigrač s kojim je bio u istoj svlačionici u uspješnim danima momčadi iz Sacramenta.

Tata se dobro pamti, takvih šutera nije bilo puno u njegovoj generaciji, a sada se putem slavnog Srbina rođenog u Požegi nada ići i njegov sin. Cilj je NBA liga u kojoj je tata bio i prvak, a u reprezentativnoj karijeri, tek treba vidjeti za koga će igrati Andrej koji uskoro slavi 20. rođendan.

Nova Hrvatska se predstavlja protiv jakog gosta, rukometno ludilo počinje

Autor:I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.