Screenshot: Instagram

Luka Dončić prijeti Hrvatskoj: ‘Sve dok može hodati, on ide pod zastavu’

Autor: Ivor Krapac

Ostalo je još tjedan i pol do kvalifikacijskog turnira na kojem će se hrvatski košarkaški reprezentativci boriti za odlazak na Olimpijske igre u Parizu. Turnir je na rasporedu od 2. do 7. srpnja u Pireju, a u borbi za olimpijsku ‘vizu’, puno očekuju domaći Grci predvođeni Giannisom Antetokounmpom i hrvatski susjedi Slovenci, kako se čini, predvođeni njihovom glavnom zvijezdom Lukom Dončićem.

U Dončićevom slučaju, slovenska zvijezda prijeti Hrvatskoj iako je nedavno u doigravanju u NBA ligi za njega bilo puno ozljeda s kojima je gurao na parketu. Čak i ako nije bio na svojih 100 posto, 25-godišnjak rodom iz Ljubljane davao je puno predvodeći Dallas Maverickse do finala u kojem su u borbi za naslov jači bili Boston Celticsi, a čini se da će uskoro ponovno u akciju.

Bit će to na pirejskom turniru, na kojem će se Slovenci u skupini u prvom krugu sresti s Hrvatskom, a u toj grupi je još i Novi Zeland. Takav Dončićev plan otkrivaju riječi Nice Harrisona, glavnog menadžera Dallas Mavericksa, s kojima je slovenski reprezentativac nedavno bio u borbi za trofej u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Foto: Matija Djanjesic/CROPIX

‘Jedno od najvećih njegovih veselja’

“To je jedno od najvećih njegovih veselja. Sve dok može hodati, on ide pod zastavu, koliko se meni čini”, rekao je glavni operativac kluba iz Dallasa o Dončićevoj raspoloživosti za reprezentaciju. Ipak, kako su ozljede u slučaju 25-godišnjeg Slovenca bile dosta ozbiljne, tek treba vidjeti u kakvom bi se stanju pojavio na okupljanju momčadi koju vodi izbornik Aleksander Sekulić.

Tijekom doigravanja u NBA ligi, Dončić je vukao ozljede prsa i desnog koljena, a bilo je i boli u lijevom gležnju. Unatoč tome, u finalu NBA lige je u pet utakmica imao prosjek od 29,2 poena, 8,8 skokova, 5,6 asistencija i 2,6 osvojenih lopti po susretu, s postotkom šuta koji je bio vrlo dobar, 47,2 posto.

Više problema bilo je u obrani. Na tom kraju parketa, Dončića su u svojim napadačkim akcijama dosta često ‘ciljali’ igrači Boston Celticsa, na putu do pobjede s ukupnih 4-1 u utakmicama, za njihovu proslavu naslova prvaka. Može li takvo što raditi i Hrvatska, ako će Dončić igrati u Pireju, ostaje da vidimo.

Zadatak je težak

Za sve koji će biti u akciji u Pireju, zadatak u borbi za nastup na OI u Parizu je težak s obzirom na to da u Francusku odlazi samo pobjednik turnira u Grčkoj. Reprezentacija koja ode do kraja u Pireju će na Igrama u Parizu biti smještena u skupinu s Australijom, Kanadom i pobjednikom kvalifikacijskog turnira u Valenciji, a ondje je glavni favorit domaća Španjolska.




U Pireju, Hrvatska će na početku igrati upravo protiv Slovenije. Ta utakmica na rasporedu je 2. srpnja, a dan kasnije, Hrvatsku čeka ogled s Novozelanđanima. Cilj je barem jedna pobjeda, koja bi donijela ulazak u polufinale s barem drugog mjesta u grupi, a onda bi slijedila eliminacijska faza turnira.

U borbi za put u Pariz, u drugoj skupini turnira u Pireju su Grčka, Dominikanska Republika i Egipat. Bit će to puno posla za sve, a na kraju će slaviti samo jedna momčad, ona pobjednička iz finala koje je na rasporedu 7. srpnja. Olimpijski košarkaški turnir trajat će od 27. srpnja do 10. kolovoza, domaćin prvog dijela natjecanja bit će Lille, dok će se od četvrtfinala do kraja igrati u Parizu.

Srbina iz Splita dočekao hladan tuš, zbog svadbe tražili da promijeni vjeru

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.