Foto: Tonci Vlasic/CROPIX

Hrvatska u drami došla korak do Pariza: U finalu na domaćina koji je razbio Dončićevu Sloveniju

Autor: Ivor Krapac

Hrvatska je slavila protiv Dominikanske Republike i ušla je u finale kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Parizu. U polufinalu turnira u Pireju bilo je jako teško, bilo je napeto praktički od početka do kraja, no momčad koju vodi izbornik Josip Sesar uspjela je doći do 80:77 za finalni susret s domaćim Grcima, sutra u 20 sati.

Za odlazak u Pariz potrebno je osvajanje turnira, Hrvatskoj treba još jedan korak, a pretposljednja prepreka preskočena je nakon puno napetosti u posljednjoj minuti – iako nije trebalo biti tako. Hrvatska je 35 sekundi do kraja nakon poena Drežnjaka vodila sa 78:71, no potom je slijedila trica Pene, a onda i pogođena tri slobodna bacanja Montera nakon što je bio fauliran na trici. Dominikanska Republika je time smanjila na 78:77, a ne semaforu je tada ostalo 7,3 sekundi.

Mario Hezonja ubacio je dva slobodna bacanja i odveo Hrvatsku do 80:77 šest sekundi do kraja, a potom, nakon ‘time-outa’ protivnika, Duarte je pucao tešku tricu koja je skoro ušla, no ipak je iscurila i prednost je ostala na hrvatskoj strani. Na putu do pobjede, Hrvatsku je vodio sjajni Ivica Zubac koji je završio s 25 poena i devet skokova. Bio je bez promašaja iz igre (10/10), a jedini promašaj bio je s crte slobodnih (5/6).

Smith i Šarić pratili

Jaleen Smith i Dario Šarić imali su po 14 poena, Šarić s pet skokova, a Mario Hezonja pridružio se s 12 poena, pet skokova i četiri asistencije. Dominikansku Republiku je sa 17 poena predvodio Chris Duarte, hrvatski protivnici imali su i još četvoricu igrača s dvoznamenkastim brojem poena, ali pobjeda je ipak ‘za dlaku’ otišla na stranu izabranika Josipa Sesara.




Bila je to utakmica u kojoj su se hrvatski reprezentativci nekoliko puta odvajali, ali ne do prednosti koja bi slomila protivnika. No, bilo je i opasnih serija Dominikanske Republike. Jednom takvom su hrvatski protivnici otišli do vodstva sa 60:55 u rano u četvrtoj četvrtini, ali slijedio je novi odgovor, za povratak hrvatskih košarkaša.

Na koncu, u završnoj minuti je sve moglo proći i lakše, no ipak je u rukama pobjeda koja je Hrvatsku odvela u odlučujuću utakmicu za odlazak na olimpijski košarkaški turnir. Slijedi finale protiv Grčke koja u svojem polufinalnom nastupu nije imala problema. Grci su izborili završnu utakmicu u Pireju s 96:68 protiv Slovenije s Lukom Dončićem u njezinim redovima. Očekivala se velika borba, ali to se nije dogodilo.

Grci dominantni

U dolasku do završnih +28, grčki reprezentativci imali su širinu što se tiče broja raspoloženih igrača. Najviše je zabio Thomas Walkup, 19 poena, a imao je i šest skokova, dok je Vasileios Toliopoulos ubilježio 17 poena. Giannis Antetokounmpo, glavni igrač i najveća zvijezda Grka, završio je susret s 13 poena.

Na slovenskoj strani, Luka Dončić imao je 21 poen, sedam skokova i pet asistencija, ali u pratnji je bio samo jedan igrač, Josh Nebo, koji je završio utakmicu sa 17 poena i sedam skokova.

Hrvatska – Dominikanska Republika 80:77 (tijek utakmice)

40′ – Duarte je pucao tešku tricu, skoro je ušla, ali ipak je iscurila, Hrvatska je slavila s 80:77 i ušla u finale!

40′ – Hezonja je pogodio oba slobodna bacanja, Hrvatska ima 80:77 šest sekundi do kraja!

40′ – Fauliran je Hezonja, jako čvrsto, suci gledaju je li to možda nesportska pogreška. Ipak ostaje samo obična osobna pogreška, nema nesportske.

40′ – Montero je zabio sva tri slobodna bacanja, Hrvatska vodi sa 78:77, do kraja je još 7,3 sekundi.

40′ – Pena je zabio tricu, smanjio je zaostatak hrvatskih protivnika na 78:74, a onda Hrvatska gubi loptu, nakon čega Dominikanska Republika dolazi do tri slobodna bacanja poslije prekršaja na Monteru na šutu za tricu. Nevjerojatno.

40′ – Drežnjak je 35 sekundi do kraja zabio za 78:71 za Hrvatsku, pobjeda je blizu!

39′ – Šarić je na ulasku u posljednju minutu zabio dva slobodna bacanja, Hrvatska ima 76:71!

39′ – Montero je promašio tricu, Hezonja je uzeo skok! Do kraja je još minuta i 20 sekundi.

39′ – Smith je otišao u prodor i položio, Hrvatska je na +3, na semaforu je 74:71! Do kraja je ostalo još minutu i 45 sekundi.

37′ – Vargas je položio za 71:70 za Dominikansku Republiku, ušli smo u posljednje tri minute. Zubac u reketu ubacuje za novo hrvatsko vodstvo, 72:71.

36′ – Trica Smitha pri kraju vremena za napad, Hrvatska je došla na 68:67, ali uzvraća Feliz za +1 za Dominikansku Republiku.

35′ – Koš i dodatno bacanje Vargasa, Dominikanska Republika okrenula je na 67:65, ništa se ne mijenja.

34′ – Trica Šarića, Hrvatska je izjednačila, pa trica Smitha kojom je uzvratio na daleku dvicu Montera, sada je 65:64 za Hrvatsku! Teška borba traje u Pireju.

34′ – Zubac i Smith vratili su Hrvatsku na -1 na ulasku u četvrtu minutu četvrte četvrtine, ali Liz izvlači težak koš za 62:59 za Dominikansku Republiku.

32′ – Hrvatska je u padu, sada je tehnička dodijeljena izborniku Sesaru zbog prigovora, što su protivnici naplatili pogođenim slobodnim bacanjem za 60:55.

32′ – Rano u četvrtoj četvrtini, igrači Dominikanske Republike došli su do 59:55 tricama Liza i Nuneza.

30′ – Završena je treća četvrtina nakon koje smo u egalu, s 53:53 na semaforu.

29′ – Dominikanska Republika drži priključak, sada je 53:51 za Hrvatsku, a onda zabijaju još jednom i vraćaju se u egal (53:53).

27′ – Vraća se Dominikanska Republika. Njihova serija je sada 7:0 i smanjili su na -3.

26′ – Dominikanska Republika uzvratila je svojom mini-serijom od 5:0, za smanjenje na pet razlike.

24′ – Hrvatska je poenima Hezonje došla do dvoznamenkaste prednosti prvi put večeras, na semaforu je 50:40!

22′ – Hrvatska drži pet poena prednosti u ranoj fazi drugog poluvremena.

21′ – Ušli smo u treću četvrtinu!

20′ – Hrvatska je pri kraju prvog poluvremena vodila s 35:27, ali na poluvremenu je prednost ipak nešto manja, 37:32.

19′ – Hrvatska se odvaja na +6, na semaforu je 33:27, za sada najveća prednost za hrvatske reprezentativce!

17′ – Dominikanska Republika je svojom mini-serijom od 5:0 okrenula na svoje vodstvo, sada ima 27:25.

15′ – Branković je položio, za 25:22 za Hrvatsku, ali protivnici odmah uzvraćaju.

14′- Dominikanska Republika se ne da, opet su uhvatili priključak.

11′ – Trica Krušlina odvela je Hrvatsku do +4, do sada najveća prednost za hrvatske reprezentativce. Bila su i četiri napada za veću prednost, ali nisu iskorištena, šteta!

10′ – Završena je prva četvrtina nakon koje Hrvatska vodi sa 16:15.

9′ – Traje izjednačena borba, Hrvatska je sada s malim vodstvom (16:15).

7′ – Hrvatska se vratila, prvo s pogođenim slobodnim bacanjem koje je ubacio Zubac, a potom poenima Šarića u prodoru, za 12:12.

5′ – Duarte je probio Hezonju i pogodio šut za dvicu. Dominikanska Republika vodi s 12:6, ali uzvratio je Hezonja tricom za smanjenje na 12:9.

4′ – Za Dominikansku Republiku radi vanjski šut. Ubacili su već dvije trice i vode s 8:6.

3′ – U ranoj fazi utakmice Hrvatsku drži Ivica Zubac s četiri poena, a potom je Dario Šarić ubacio za 6:5 u korist hrvatskih košarkaša.

1′ – Počela je polufinalna utakmica u Pireju!

Nakon prolaska prvim dijelom turnira na prvom mjestu u svojoj skupini, ispred Slovenije i Novog Zelanda, hrvatski košarkaši nastavljaju svoju borbu za odlazak na Olimpijske igre u Parizu. U polufinalnoj utakmici turnira u Pireju protivnik je reprezentacija Dominikanske Republike, koja je u Grčkoj oslabljena s obzirom na to da igra bez svoje glavne zvijezde, Karl-Anthonyja Townsa, igrača Minnesota Timberwolvesa u NBA ligi.

Bez obzira na to što je momčad Dominikanske Republike bez svojeg glavnog aduta, Hrvatska mora biti oprezna ako se uzme u obzir prikazana igra protiv Novog Zelanda u drugom kolu u skupini, nakon uvjerljive startne pobjede nad Slovencima. Izdanje protiv Novozelanđana se ne bi smjelo ponoviti.

Hrvatska dominirala protiv Egipćana, raspucani u velikoj provjeri za Pariz

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.