Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Hrvatska razvalila Dončićevu Sloveniju, kapetan i neočekivani junaci vodili dominaciju

Autor: Ivor Krapac

Hrvatski košarkaši su u izvanrednom nastupu slavili sa 108:92 protiv Slovenije na početku kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre u Parizu. Predvođeni kapetanom Darijem Šarićem koji je imao trostruko-dvoznamenkasti učinak i s jako lijepim ulogama neočekivanih junaka Gorana Filipovića i Danka Brankovića, Hrvatska je na startu turnira u Pireju sasvim nadigrala momčad koju vodi velika zvijezda Luka Dončić.

Šarić je svoju sjajnu predstavu statistički zaokružio na 19 poena, po 10 skokova i asistencija, a šuterski raspoloženi Filipović imao je 21 poen, sa 6/7 za tricu. Ivica Zubac završio je s 18 poena, osam skokova i pet asistencija, Branković se jako razigrao u drugom poluvremenu i došao je do 15 poena, a vrijedi dodati i učinak Marija Hezonje (12 poena, osam asistencija i šest skokova) te Jaleena Smitha (11 poena).

Bila je to Hrvatska kakvu je teško zaustaviti, a ovom prilikom, protiv nje nije puno mogao niti Luka Dončić, iako je i on uspio doći do trostruko-dvoznamenkastog učinka, 26 poena, 11 skokova i 10 asistencija. No, šut iz igre je Dončiću bio samo 35 posto, 8/23, ponajprije zbog 0/9 za tricu.

Odmora nema, slijede Novozelanđani

Nakon sjajnog početka turnira, za Hrvatsku nema predaha s obzirom na to da je druga od dvije utakmice u skupini na rasporedu sutra u 16:30 sati protiv Novog Zelanda. Dobije li Novozelanđane, Hrvatska u polufinale ide s prvog mjesta u svojoj grupi, što najvjerojatnije znači izbjegavanje domaćih Grka u polufinalnoj utakmici.




Protiv Slovenaca, Hrvatska je već nakon nepunih pet minuta imala 10 poena prednosti, s 15:5 na semaforu, a nije pretjerano reći da se nakon toga više nije osvrtala. Prednost je kroz utakmicu rasla, s jako lijepih 31:13 pri kraju prve četvrtine, a potom, tek s ponekim suparničkim bljeskom koji je održavao Slovence na životu. Nešto je radio Dončić, još nešto Klemen Prepelič, no bilo je to premalo za raspoloženu hrvatsku momčad koju vodi izbornik Josip Sesar.

Pri kraju treće četvrtine, Hrvatsku nije uspio usporiti niti prisilni zastoj zbog toga što se pokvario semafor za pokazivanje vremena za napad na jednom od koševa. Stanka je trajala dugo, no hrvatski košarkaši su nakon nje nastavili kao da se ništa nije dogodilo.

Završetak utakmice bez problema

Privođenje ove jednosmjerne utakmice kraju prošlo je bez problema za hrvatske košarkaše. U jednom trenutku nije nedostajalo puno do odlaska do 30 poena prednosti, na semaforu je bilo 102:73, a Slovenci su do kraja ipak uspjeli smanjiti veliki zaostatak. Više od toga nisu mogli.

Hrvatska je, tako, napravila prvi korak na turniru u Pireju. Podsjetimo, cilj je osvajanje prvog mjesta s obzirom na to da samo pobjeda u Grčkoj vodi na Olimpijske igre u Parizu, pa za momčad koju vodi Josip Sesar ima još puno posla u borbi za ono po što su došli na ovaj turnir.

Hrvatska – Slovenija 108:92

40′ – Kraj utakmice, Hrvatska je uvjerljivo nadigrala i svladala Slovence!

38′ – Čeka se da utakmica završi, Hrvatska ima 106:83 i sve je već riješeno.

35′ – ‘Zvjersko’ zakucavanje Brankovića, sada je baš nezaustavljiv!

34′ – Branković pogađa s poludistance, a Šarić je asistencijom došao do trostruko-dvoznamenkastog učinka, za sada sa 17 poena, po 10 skokova i asistencija!

33′ – Branković je položio nakon sjajne asistencije Hezonje, Hrvatska je povisila na 100:73 i pobjeda je sve bliže!

32′ – Tricom Prepeliča, Slovenci su došli na -22 u ranoj fazi posljednje četvrtine, ali sjajni Filipović uzvraća svojom tricom za 98:73!

30′ – Polaganjem Brankovića koji je bio sjajan u završnoj fazi treće četvrtine, Hrvatska ima velikih 93:68 na ulasku u posljednjih 10 minuta.

29′ – Branković polaže nakon sjajne akcije i asistencije Šarića, Hrvatska ima +25, na semaforu je 87:62!

28′ – Filipović zabija svoju novu tricu, Hrvatska vodi s 84:60!

28′ – Nastavlja se utakmica nakon duge stanke.

28′ – Igrači se zagrijavaju, izgleda da će se igrati bez jednog od semafora za pokazivanje vremena za napad s obzirom na to da je otkazao poslušnost i više ne radi.

28′ – Traje problem s jednim od semafora, zbog toga je utakmica trenutno u zastoju.

27′ – Trica Ede Murića, ali Jaleen Smith odgovara svojom tricom za +21 za Hrvatsku!

26′ – Filipović se s pogođenim jednim od dva slobodna bacanja odveo Hrvatsku na 74:53, ali Dončić uzvraća za smanjenje Slovenaca na 19 razlike.

25′ – Prepelič je tricom približio Slovence na 14 poena razlike, ali Filipović uzvraća sa svoje dvije trice – za okruglih 20 razlike, 73:53 za Hrvatsku!

24′ – Hezonja zakucava u kontri nakon osvojene lopte, Hrvatska je povisila na do sada najvećih 19 poena prednosti, 67:48!

22′ – Zabio je i Hezonja, sada je velikih +17, na semaforu je 63:46 za Hrvatsku!

21′ – Opasan početak Slovenije u trećoj četvrtini, s poenima Dončića i tricom Čančara, za smanjenje na 56:46, no Hrvatska odgovara sa svojih 5:0, s tricom Smitha i polaganjem Zupca, za 61:46!

20′ – Sjajan potez Darija Šarića u reketu, doveo je Hrvatsku na 54:38, no trica Slovenaca dovela je do 54:41 na poluvremenu.

19′ – Prepelič je tricom približio Slovence na 50:38, ali odgovara Nakić za 52:38.

18′ – Dončić je za sada u svojem elementu samo iznuđivanjem slobodnih bacanja iz kojih je uglavnom precizan. Njegovi poeni približili su Slovence na -13, s 48:35 na semaforu.

16′ – Slovenci su se približili na 12 razlike, ali Zubac prekida manji nalet Slovenije poenima za 43:29, a Filipović potom zabija tricu za 46:29!

14′ – Trica Hezonje, Hrvatska se ponovno lijepo odvojila i ima 41:24!

14′ – Slovenci su poenima Prepeliča smanjili na 36:24, ali Zubac odgovara za 38:24.

12′ – Hrvatska rano u drugoj četvrtini drži lijepu prednost, 36:22, no Luka Dončić pokazuje znakove buđenja.

10′ – Na kraju prve četvrtine je 31:16 za Hrvatsku.

10′ – Nakić je povisio na 31:13 za Hrvatsku!

10′ – Zubac je položio, Hrvatska je u vodstvu s +16, na semaforu je 29:13!

8′ – Ivica Zubac je zakucao za do sada najvećih 24:11 za Hrvatsku, a ubrzo potom, Kapusta je tricom donio još boljih 27:13!

6′ – Hezonja je tricom donio Hrvatskoj 18:7, i dalje to izgleda odlično.

5′ – Filipović je ubacio šut za dvicu, Hrvatska je na +10, na semaforu je 15:5!

5′ – Trica Filipovića, Hrvatska ima 13:4!

4′ – Šarić je u kontri položio uz prekršaj Slovenaca, ali nije ubacio dodatno slobodno bacanje. Na semaforu je 10:4 za Hrvatsku.

3′ – Hrvatska je tricom Jaleena Smitha, igrača beogradskog Partizana, došla do 8:4 u ranoj fazi utakmice.

1′ – Počela je utakmica!

Hrvatski košarkaši počinju svoj nastup na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Parizu. Igra se u Pireju, a prvi protivnik su Slovenci koje predvodi Luka Dončić, glavna zvijezda Dallas Mavericksa, nedavnih finalista u NBA ligi. Na drugoj strani, i Hrvatska puno očekuje od svojih aduta u NBA ligi. U akciji će biti Dario Šarić i Ivica Zubac, a očekuje se da će veliki teret imati i Mario Hezonja, sada u dresu Real Madrida.

Ulog je odmah velik na obje strane s obzirom na to da pobjeda znači puno u borbi za prvo mjesto u skupini na turniru u Pireju. Prva pozicija bi najvjerojatnije značila izbjegavanje domaćih Grka u polufinalu, što je barem na papiru lakši put prema finalu turnira.

Podsjetimo, u Pariz će otići samo pobjednik turnira u Pireju. U skupini s Hrvatskom i Slovenijom je još i Novi Zeland, s kojim će se hrvatski košarkaši sresti sutra u 16:30 sati. Drugu skupinu predvodi domaća Grčka, koju predvodi Giannis Antetokounmpo, još jedna velika zvijezda s parketa NBA lige.

Dominikanska Republika slavila na startu

U grupi s Grcima su Dominikanska Republika i Egipat, a reprezentativci Dominikanske Republike približili su se polufinalu s barem drugog mjesta u toj skupini dolaskom do 90:77 protiv Egipćana na početku turnira u Pireju.

Poznatog Amerikanca upoznala sa sarmom i rakijom: ‘On to jako voli, eksiraj to’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.