Foto: Tonci Vlasic/CROPIX

Hrvatska izgubila od autsajdera, kakva drama nakon ‘razaranja’ Slovenaca

Autor: Ivor Krapac

Hrvatski košarkaši doživjeli su poraz u drugom nastupu na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre u Parizu, ali prvi ostvareni cilj već imaju s obzirom na to da su osigurali polufinale. Nakon sjajne predstave protiv Slovenije u prvom kolu, hrvatski reprezentativci su u svojoj drugoj utakmici na turniru u Pireju s 90:86 izgubili od Novog Zelanda, koji je u ovu utakmicu ušao sa statusom autsajdera, ali nije ispalo tako na parketu.

Novozelanđani su se u najvećem dijelu utakmice oslanjali na šut izvana, a nakon što im je to stalo, oslonili su se na pretrčavanje hrvatskih igrača kod kojih se dosta osjetio umor s obzirom na utakmicu protiv Slovenije jučer navečer. Novom Zelandu je, pak, ovo bio prvi nastup na turniru u Pireju.

Hrvatska nije došla do pobjede koja bi već sada osigurala odlazak u polufinale s prvog mjesta u skupini, ali nastup u polufinalu je ipak već u rukama barem s drugog mjesta s obzirom na lijepih +16 iz jučerašnje odlične predstave i pobjede nad Slovenijom. Za prvo mjesto, Hrvatskoj odgovara pobjeda Slovenaca nad Novim Zelandom koja bi bila manja od 29 razlike, a ako Slovenci dobiju s +29 ili više, ili ako Novozelanđani iznenade Sloveniju, Hrvatska bi u polufinale išla s drugog mjesta u svojoj grupi.

Pad u završnici

Hrvatska je protiv Novog Zelanda doživjela pad u završnici nakon što je u 37. minuti vodila s lijepih +7, s 86:79 na semaforu u tom trenutku. Pokazalo se da nakon toga više nije išlo. Novozelanđani su završili utakmicu svojom serijom od 11:0 i time došli do završna četiri poena prednosti, a za njih, utakmica odluke sada slijedi protiv Slovenije, s kojom će se sresti sutra.




Hrvatska će, pak, imati predah do subotnjeg nastupa u polufinalu, a ostaje da vidimo hoće li u polufinale ići s prvog ili s drugog mjesta u svojoj grupi. Ovog puta se sve rasplelo u korist Novog Zelanda u utakmici bez većeg rezultatskog odvajanja na bilo kojoj strani. Nitko nije uspio prelomiti ovaj susret prije nego su Novozelanđani sve riješili svojom završnom serijom.

U porazu Hrvatske, u momčadi koju vodi izbornik Josip Sesar je najviše pokazao Ivica Zubac, završivši utakmicu s 29 poena i 16 skokova. Dario Šarić imao je 19 poena, osam skokova i pet asistencija, a Mario Hezonja pridružio se sa 16 poena, devet skokova i šest asistencija. No, Hezonja je puno toga promašio. Šut iz igre bio mu je 6/22, a trice mu pogotovo nisu išle, s 1/9 u dalekometnim šutevima.

Foto: Tonci Vlasic/CROPIX

Iskusni šuter vodio Novozelanđane

Novozelanđane je u pobjedi predvodio Corey Webster, njihov 35-godišnji šuter, koji je imao 21 poen s 8/14 iz igre, 5/8 za dvicu i 3/6 za tricu. Shea Ili pridružio se s 18 poena, a Izayah Le’afa s 14 poena.




Hrvatska – Novi Zeland 86:90

Kraj utakmice, Hrvatska je izgubila od Novog Zelanda.

40′ – Mario Hezonja promašio je tešku tricu, ruka novozelandskog igrača bila mu je ispred lica.

40′ – Le’afa je s dva pogođena slobodna bacanja odveo Novi Zeland na 90:86, a do kraja je još 15 sekundi.

40′ – Hezonja je promašio tricu, Hrvatska je napravila prekršaj i poslala Novozelanđane na crtu slobodnih bacanja.

40′ – Ili je prošao u reket i položio za vodstvo Novog Zelanda (88:86), Ivica Zubac to nije mogao ispratiti.

39′ – Evo Novozelanđana na izjednačenju, zabio je Ili, na semaforu je 86:86.

39′ – Webster je promašio daleki šut za dvicu, ostaje +2 za Hrvatsku!

38′ – Ili je s dva slobodna bacanja vratio Novi Zeland na dva poena zaostatka (86:84).

37′ – Šarić je s dva pogođena slobodna bacanja odveo Hrvatsku do +7, 86:79, ali trica Webstera približava Novozelanđane na četiri poena zaostatka.

37′ – Nakon nekoliko neiskorištenih napada, Webster je približio Novozelanđane na -5, na semaforu je 84:79 za Hrvatsku.

36′ – Ostalo je manje od pet minuta, Hrvatska je u drugu polovicu četvrte četvrtine ušla s lijepih 84:77 na svojoj strani.

34′ – Krušlin je ubacio tricu pri kraju napada, Hrvatska ima 82:75!

33′ – U posljednjoj četvrtini su za sada jedini poen zabili Novozelanđani.

30′ – Završena je treća četvrtina. Hrvatska vodi sa 79:74, slijedi odlučujućih 10 minuta.

29′ – Novi Zeland se vratio u egal (72:72), ali odgovorio je Zubac košem i dodatnim bacanjem za 75:72.

29′ – Novozelanđani su se s pet uzastopnih poena opet približili, sada je 72:70 za Hrvatsku. Josip Sesar reagirao je ‘time-outom’.

27′ – Smith je pogodio tricu, Hrvatska je povisila na 72:65!

26′ – Trica Vodanovicha sredinom treće četvrtine približava Novi Zeland na -3. Na semaforu je 68:65.

24′ – Ivica Zubac ubacio je uz prekršaj i potom pogodio dodatno slobodno bacanje, Hrvatska ima 68:62.

23′ – Opet se vraćaju Novozelanđani, sada su na -2, ali odgovorio je Šarić tricom za 65:60.

21′ – Ušli smo u drugo poluvrijeme, koje za Hrvatsku otvara Zubac ubačajem za 62:55. No, Novozelanđani uzvraćaju tricom za smanjenje na četiri razlike.

20′ – Smith je svojim ubačajem odveo Hrvatsku do +5 nakon prvih 20 minuta. Puno je lakše nakon onih -8 ranije u drugoj četvrtini, ali ostaje napeto.

20′ – Trica Drežnjaka koji je za sada došao do ukupno 10 poena, Hrvatska ima 56:54.

19′ – Zubac je vratio Hrvatsku u vodstvo, ima već 19 poena, Hrvatska je u seriji 11:2!

19′ – Drežnjak je s dva pogođena slobodna bacanja približio Hrvatsku na -2.

17′ – Hezonja i Smith su s po dva poena približili Hrvatsku na -4. Novozelanđani su reagirali ‘time-outom’.

17′ – Šarić je promašio dva slobodna bacanja, a Webster je ubacio tricu kojom je odveo Novozelanđane na osam poena prednosti (50:42).

15′ – Nije dobro, Novi Zeland je na sredini druge četvrtine došao do +6. Na semaforu je 41:35 za Novozelanđane.

14′ – Nova trica Novozelanđana koji su došli na 38:35, a Hrvatska je nanizala greške u napadu.

14′ – Novozelanđani se i dalje drže u egalu s Hrvatskom.

12′ – Zubac je svojim novim poenima vratio Hrvatsku u egal (33:33).

11′ – Novozelanđani su zabili svoju već sedmu tricu i sada vode s 31:29.

10′ – Novozelanđani su s dva pogođena slobodna bacanja Webstera smanjilli na 29:28 u korist Hrvatske na kraju prve četvrtine.

10′ – Le’afa je svojom već trećom tricom približio Novozelanđane na -1, 27:26, a Zubac odgovara ubačajem za 29:26.

9′ – Šarić ima već devet poena, zabio je za 24:20 za Hrvatsku uz prekršaj Novozelanđana, ali nije pogodio dodatno slobodno bacanje.

9′ – Trica Le’afe približila je Novozelanđane na 22:20.

7′ – Trica Hezonje, na semaforu je 18:12 za Hrvatsku, ali Novozelanđani odgovaraju tricom Vodanovicha, igrača koji ima hrvatske korijene.

5′ – Trica Šarića, ali odmah i trica Mennenge, Novozelanđani drže priključak s 11:10 na hrvatskoj strani.

4′ – Utakmica je za sada u egalu, Delany drži Novozelanđane, a Šarić je s četiri poena povukao Hrvatsku.

3′ – Novozelanđani su otvorili tricom Delanyja, ali Ivica Zubac odgovorio je sa svoja četiri poena za hrvatskih 4:3.

1′ – Počela je utakmica!

Uvod u utakmicu bila je haka, tradicionalni novozelandski ples kojim njihovi reprezentativci u pravilu najavljuju borbu na sportskom terenu.

Hrvatska je odlično započela kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Parizu, a nakon startnih +16 protiv Slovenije koja je bila razbijena i uvjerljivije, na turniru u Pireju je na redu susret s Novim Zelandom, u kojem bi hrvatski košarkaši pobjedom osigurali odlazak u polufinale s prvog mjesta u svojoj skupini.

Utakmica je s velikim ulogom s obzirom na to da bi hrvatski reprezentativci pobjedom najvjerojatnije izbjegli domaću Grčku u polufinalu, a što se pristupa tiče, cilj je jasan. Ulazak s jednakom koncentracijom i izvedbom na parketu kao u jučerašnjoj prvoj utakmici mogao bi slomiti Novozelanđane, na sličan način kao što se to dogodilo Slovencima predvođenima Lukom Dončićem.

Hrvatska je protiv Slovenije imala nekoliko jakih aduta, predvođena kapetanom Darijem Šarićem koji je imao trostruko-dvoznamenkasti učinak s 19 poena, po 10 skokova i asistencija, a sada treba potegnuti i protiv Novozelanđana, na papiru slabijih od Slovenaca.

Foto: GuliverImage

Sesar najavio novi test

Nakon što je Hrvatska slavila protiv Slovenaca sa 108:92, a mogla je i uvjerljivije, izbornik Josip Sesar je jučer najavio i test koji dolazi na red protiv Novozelanđana.

“Već za 15-16 sati ide nova utakmica protiv Novog Zelanda koji je izuzetno fizički moćna momčad i puno šutiraju. Morat ćemo dosta i preuzimati i igrati ‘jedan na jedan’, no imat ćemo još pripremu za utakmicu i nadam se da će sve biti u najboljem redu”, rekao je hrvatski izbornik u najavi ovog susreta.

Evo što treba Hrvatskoj nakon ‘senzacije’ da izbori Olimpijske igre, jedna ‘mina’ je na putu

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.