Foto: Marko Metlas /MN Press / Guliver Image

Incident na utakmici Srbije i Slovenije, evo zašto je kasni gol Srba zapravo jako dobra vijest za Hrvatsku

Autor: K.I.

U Münchenu je danas odigrana utakmica 2. kola skupine C Europskog nogometnog prvenstva između Slovenije i Srbije. Ista je završila bla bla, a nije mogla proći bez iskazivanja političkih poruka.

Naime, u prvim redovima minhenske Allianz Arene tako je osvanula zastava Kosova u bojama srpske zastave sa sloganom ‘Nema predaje’. Riječ je o zabranjenoj zastavi zbog koje će UEFA, posve je izvjesno, pokrenuti disciplinski postupak protiv Nogometnog saveza Srbije.

Uoči samog Eura iz UEFA-e su naglasili kako će navijačima biti dopušteno donijeti samo zastave 24 zemlje sudionice turnira na stadion i u fan zone. Palestinske i izraelske zastave nisu dopuštene, kao niti političke poruke.




Srbi traže kaznu

Ranije smo pisali kako su upravo iz Nogometnog saveza Srbije za nogometne organizacije Hrvatske i Albanije zbog uvredljivih i prijetećih riječi za Srbe za vrijeme utakmice Vatrenih i Albanaca koja je odigrana jučer u Hamburgu.

Jovan Šurbatović, glavni tajnik Nogometnog saveza Srbije se pismom obratio Theodoreu Theodoridisu, grčkom nogometnom dužnosniku koji je od rujna 2016. glavni tajnik Uefe.

“Nogometni savez Srbije vam se obraća povodom događanja na jučerašnjoj utakmici EURO 2024 Final Tournament između nacionalnih momčadi Hrvatske i Albanije (Group stage, Group B, Hamburg, 19.06.2024.), kada je došlo do sramnog zajedničkog skandiranja navijača obje nacionalne momčadi, a koje je bilo usmjereno protiv srpske nacije u cjelini”, piše glavni tajnik srpske nogometne organizacije.




‘Nisu bili u pitanju pojedinci’

“Kao što ste vjerojatno informirani, hrvatski i albanski navijači su od 58 minuta i 28 sekundi do 58 minuta i 50 sekundi zajednički vikali ‘Ubij, ubij Srbina’. Nisu bili u pitanju pojedinci iz navijačkih redova, već veliki broj navijača ovih nacionalnih momčadi, što u tom trenutku nije sankcionirano u skladu s propisima Uefe koji su jasni, kao i samo postupanje službenih osoba u tim situacijama”, nastavlja se.

“Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u svim situacijama, a osobito na jednom ovakvom velikom sportskom događaju koji se prati širom Europe i svijeta. Umjesto da nogometni stadion bude mjesto na kojem će se bodriti vlastite momčadi i promovirati sportska i fer atmosfera, na ovoj utakmici viđena su potpuno neprihvatljiva ponašanja koja je nemoguće na bilo koji način opravdati”, dodaje se, a potom se spominje i slučaj koji se najvjerojatnije odnosi na albanskog reprezentativca, rođenog Kosovara Mirlinda Dakua i na njegovo vikanje u megafon nakon utakmice.

“Prema informacijama koje imamo, jedan igrač albanske momčadi je nakon završetka utakmice, ispred tribine s albanskim navijačima, koristeći megafon uzvikivao isti povik i tako ‘raspaljivao’ masu. Ovakvo vrijeđanje jedne nacije s povicima da bi trebali biti ubijeni odavno nije viđeno na sportskim događajima. Kao građani Republike Srbije, kao sportski-nogometni radnici koji su čvrsto opredijeljeni za provođenje univerzalnih sportskih principa i ‘fair-playa’, jako smo pogođeni događajima na ovoj utakmici. S obzirom na to da ovakvo divljanje velikog broja navijača, koje se ne može nazvati ponašanjem, nije u skladu sa propisima Uefe kao i s elementarnim ljudskim ponašanjem, molimo Vas da najhitnije i najoštrije kaznite odgovorne za gore spomenute događaje i osigurate normalno odigravanje utakmica. Želimo Vas podsjetiti da ovakvo divljanje, mržnja i rasizam predstavljaju sve ono protiv čega se Vaša organizacija deklarativno bori”, dodaje se u otvorenom pismu s potpisom glavnog tajnika Nogometnog saveza Srbije.

Remi Slovenije dobar za Hrvatsku?

Kažimo i kako su u samoj utakmici Srbija i Slovenija remizirali 1:1. Žan Karničnik u 69. minuti je doveo Sloveniju u vodstvo, a izjednačio je Luka Jović u petoj minuti sudačke nadoknade. Ovaj remi u konačnici bi mogao utjecati i na hrvatsku reprezentaciju, a evo i kako.

Naime, Hrvatska u skupini B nakon dva odigrana kola ima samo jedan bod osvojen protiv Albanije. Dalje vode prva dva mjesta u skupini, a nokaut fazu će izboriti i četiri najboljeplasirane treće momčadi skupine. Hrvatskoj će protiv Italije u posljednjem kolu gotovo sigurno trebati pobjeda za plasman u nokaut fazu, ali postoji i manje vjerojatan scenarij prema kojem bi mogla proći i s remijem protiv Talijana. Tada bi se Hrvatskoj moralo poklopiti puno stvari. Između ostalog u skupini C bi u posljednjem kolu favorizirane Engleska i Danska trebale pobijediti Sloveniju, odnosno Srbiju. Tada bi trećeplasirana Slovenija u toj skupini imala dva boda kao i Hrvatska da remizira protiv Talijana ali uz bolju gol-razliku.

Ako bi kojim slučajem u posljednjem kolu Engleska visoko pobijedila Sloveniju, stvari bi se mogle okrenuti u korist Hrvatske, ali to je dakako, sve u sferi nagađanja. U posljednjem kolu treba definitivno pobijediti Talijane, ali činjenica je da je remi između Slovenije i Srbije iz perspektive hrvatske reprezentacije pozitivan. Jer dva boda u teoriji bi mogla imati i trećeplasirana reprezentacija u skupini A.

Spas za Srbe u zadnjim sekundama: Pogledajte kako su se izvukli protiv Slovenije

 

Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.