Foto: Tea Cimas / Cropix

Hrvatskom sportašu četnici zapalili kuću, a banka ga dokrajčila: ‘Jedna stvar me baš potresla’

Autor: GIŠ

U profesionalnom sportu na vrhunskim razinama rijetko se mogu natjecati osobe s određenim hendikepom, ali takvu stigmu razbio je jedan od najboljih nogometaša Rijeke Damir Desnica, koji je rođen gluhonijem.

Desnica je bio dio velike Rijeke još u doba bivše Jugoslavije, koja je ravnopravno parirala Real Madridu u tadašnjem Kupu UEFA, na Kantridi su Fiumani pobijedili s 3:1, da bi u uzvratu Real dobio 3:0 i prošao dalje.

Svi tadašnji kroničari mišljenja su kako je Rijeka pokradena u Madridu, a Damir Desnica dobio je crveni karton zbog prigovora, što i dan danas izaziva smijeh kod ljubitelja nogometa.

Nesvakidašnji doseg

Desnica je godinama bio bitan kotačić u momčadi Rijeke, s kojom je osvojio dva jugoslavenska kupa, a nakon 11 godina vjernosti otišao je u belgijski Kortrijk , gdje je proveo pet godina te se zatim vratio u Hrvatsku u kojoj je igrao još za Pazinku, Zadar, Uljanik, Halubjan, Klanu, da bi 1998. godine karijeru završio u Lučkom Radniku.

Jedna od zanimljivosti iz karijere Desnice je i ta da je s mladom reprezentacijom Jugoslavije 1978. godine postao prvak Europe, a Damir je postigao gol u finalu protiv tadašnje Istočne Njemačke, što je vjerojatno i jedni gol postignut u međunarodnom nogometu od strane gluhonijeme osobe.




Nažalost nakon karijere Desnici nije išlo najbolje, ne njegovom krivnjom, već je kao i mnogi Hrvati držao novac u Ljubljanskoj banci, koja je propala i sav novac zarađen od karijere Damiru je nestao preko noći.

Težak život

Kako jedna nesreća ne dolazi sama, Damiru su četnici zapalili obiteljsku kuću u Obrovcu, on se vratio nogometu kako bi preživio, a pomogla mu je i Rijeka, koja mu je našla posao domara na stadionu na Podmurvicama, a radio je i kao trener mlađih kategorija u školi nogometa.

U teškim životnim trenucima pomogla mu je i NK Rijeka. Našli su mu posao domara na stadionu na Podmurvicama, a radio je i kao trener mlađih kategorija u školi nogometa.

Desnica je bio suočen i s teškom dijagnozom 2017. godine, što ga je jako potreslo, pa se bio povukao u sebe, ispričala je njegova kći Maja Desnica, no poslije operativnoga zahvata na prostati iz 2018. godine Damir je potpuno zdrav, a nikada tijekom lošeg perioda nije bio zaboravljen od Armade.

Zajec otvorio dušu: ‘Zvezda je imala pomoć države, a Bokšić je moja velika greška’

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.