Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatska odustala od progona Luke Modrića: Optužnica na sudu odbačena, slijedi veliki zaokret

Autor: P.V.

Luka Modrić s jedne je strane oduševljavao na nogometnim terenima promovirajući Hrvatsku i sebe u “najljepšim tonovima”, ali s druge strane trpio je mukotrpan sudski proces koji čini se odlazi u povijest…

Naime, državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona hrvatskog nogometnog reprezentativca Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću za izvlačenje novca iz Dinama, među stalim i na transferima poznatih nogometaša.

Podsjećamo, zbog “lažnog svjedočenja” na suđenju nekadašnjem čelniku Dinama koji je pred hrvatskim pravosuđem pobjegao u BiH tužiteljstvo je uz Modrića optužnice ranije podnosilo i protiv Dejana Lovrena. No, do suđenja nije došlo jer su sudovi optužnice odbacili.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Optužnica nema smisla

Dakle, dok je slučaj protiv Lovrena nedavno, drugi put, završio pravomoćnom sudskom odlukom zagrebačkoga Županijskoga suda, Modrićev je slučaj zbog drugačije odluke zagrebačkoga Općinskoga kaznenoga suda bio vraćen osječkom tužiteljstvu kako bi dodatno ispitali Modrića te podignuli novu optužnicu, za što im je sud dao tromjesečni rok koji je istjecao početkom kolovoza, piše Jutarnji list.

Osječko tužiteljstvo zaključilo je dakle da nova, sada već treća optužnica protiv Modrića nema smisla jer će ponovno biti odbačena, kao i Lovrenova. Pritom su obavijestili zagrebački Općinski kazneni sud da neće provesti dopunsko ispitivanje Modrića, nego će odbaciti kaznenu prijavu protiv njega i time završiti kazneni progon, navodi dnevnik.

Da podsjetimo na neke fakte, pravomoćnom presudom Vrhovnog suda iz 2021. bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Njegov brat Zoran na četiri godine i osam mjeseci, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca.

Policijski inspektor koji je poslao Modrića kući je očajan: Prijete mu, a jedan ‘njegov’ ga baš razumije




Mamić ‘ostaje’ na sudu

Inače, u obrazloženju nepravomoćne presude osječkog Županijskog suda koju je potvrdio Vrhovni sud navedeno je da su Modrić i Lovren svjedočili kako bi pogodovali obrani Zdravka Mamića, a sud njihovim iskazima nije vjerovao.

Isto tako, vrhovni sud je, potvrdivši nepravomoćnu osuđujuću presudu za nekadašnje Dinamovo čelništvo, u odnosnu na Modrića naveo kako ”sud prvog stupnja nije povjerovao svjedoku Modriću cijeneći ga neuvjerljivim i nelogičnim te sračunatim pogodovanju obrani Zdravka Mamića”. Najviši sud je u odnosnu na Lovrena naveo da je ”bio unaprijed instruiran kako će i što govoriti na raspravi”.




Nema kraja procesima, protiv Mamića i njegovih suoptuženika na osječkom se sudu vodi još jedan postupak za izvlačenje novca iz zagrebačkog nogometnog kluba. A za Luku je čini se trakavica gotova…

Autor:P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.