Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Gnjusan i sraman potez ovog Srbina prema Hrvatima: U Hrvatskoj se tako ne ponašamo

Autor: Andrija Kačić Karlin

Hrvatska je krahirala na europskoj nogometnoj smotri i mnogi se tome vesele. Nažalost, i kod nas, pa i u susjedstvu, gdjegod već. Nije to ništa nenormalno, ljudi imaju svoje sklonosti, simpatije, ali i antipatije. No, kada je riječ o javnim servisima, medijima tu bi stvari morale biti drugačije.

Neukus koji se mogao osjetiti u komentarima srpskog televizijskog izvjestitelja tijekom utakmice Hrvatske i Italije bio je toliko gnjusan da su se zacijelo mnogi i u Srbi osjećali neugodno. Kao što bi se, primjerice, osjećali i mi da to učini neki naš komentator. Pa kad Srbija primi gol da hrvatski komentator urla kao da je dobio “sedmicu” na lotu. I to čini minutama s neskrivenim užitkom…

Srećom, nismo još zapali u takav neukus, nepristojnost i glupost. No, na drugoj strani je očito drugačije, a strast, u konkretno slučaju zacijelo je riječ o mržnji pomiješanom s ljubomorom.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

U Hrvatskoj se tako Srbija ne prenosi

Pa je tako komentator iz Srbije usklikom ispratio obranu Donnaraume Modrićevog jedanaesterca, da bi samo pola minuta kasnije govorio kao da prenosi sprovod. Tihim glasom rekao je da je Modrić postigao zgoditak. Jedva ga se čulo. Nije mu bilo do života.

I kada se u osmoj minuti sudačke nadoknade lopta zarila u hrvatsku mrežu nakon udarca Zaccagnija – srpski reporter je urlao od sreće. Raspojasan i razdragan nije smanjio decibele do kraja prijenosa, ne skrivajući svoju sreću takvim raspletom. Bili su to njegovi trenuci neskrivenog uživanja, njegov glas je orio kao da je Srbija postala europski prvak.

Da, to se uistinu dogodilo. I nije nas briga. Nisu naša posla. A zašto uopće pričamo ovu priču. Samo iz razloga što ne bismo željeli da se kod nas dogodi nešto slično. Ni slučajno. Pa da nam je neugodno ispred televizijskih ili radijskih uređaja, ili ispred čitanog štiva, svejedno.

Skandal s Vučićem i hrvatskom zastavom u avionu: ‘Blamaža i sramota, zato je bio neraspoložen’




Gnjusno i sramno

Svaki novinar, bilo pisanih, internetskih, radijskih ili televizijskih medija mora najprije biti objektivan, ugodan, nepristan i cijepljen od mržnje. Zamislite samo slučaj da neki naš komentator, ili pisac, svejedno, uživa i slavi poraze Novaka Đokovića, veseli se kada srpska nogometna reprezentacija primi gol, ili urla kada srpski rukometaši prime poražavajući gol u zadnjoj sekundi.

Bilo bi to također gnjusno, odvratno i sramno. Na svu sreću, nismo zapali u takvu kolektivnu svijest. A neki iz nje još nisu izašli. Samo u tome je razlika. I uvjereni smo da smo na pravoj strani.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.