Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Evo što Hrvatskoj treba za prolazak: Šanse su na strani Vatrenih, ali jedno je praktički prekriženo

Autor: K.I.

Teško je hrvatskim navijačima pao težak poraz Hrvatske od Španjolske na startu Eura. Oni optimistični nadali su se pobjedi, oni nešto manje optimistični da ćemo izboriti barem remi, ali skoro nitko nije očekivao tako težak poraz od 3:0. Od euforije koja se stvorila nakon slavlja u generalnoj pripremi za Euro protiv Portugala raspoloženje se drastično palo ‘preko noći’.

I dok se prosječan hrvatski navijač laik bavi pričama o tome gdje je sve pošlo po krivu, tko je najviše zakazao u utakmici protiv Španjolske, te se stavlja u ulogu izbornika Zlatka Dalića za nadolazeće dvije utakmice protiv Albanije i Italije, činjenica je da su Hrvatskoj i matematički pale šanse za prolaz skupine.

Dakako, one nikako nisu nestale, Hrvatska i dalje odlučuje sama o svojoj sudbini, ali statistički gledano Hrvatska sad ima 68 posto šanse za ulazak u osminu finala prema izračunu stranice Football Meets Data.




Statistika na strani Vatrenih

Plasman u osminu finala Eura izborit će dvije prvoplasirane momčadi skupine, kao i četiri najbolje trećeplasirane momčadi. Hrvatskoj bi u teoriji za prolazak mogla biti dovoljna i samo jedna pobjeda, a statistički gledano nakon poraza najviše šanse upravo i ima kao jedna od najboljeplasiranih trećih momčadi u skupini.

Nadalje, statistički gledano Hrvatska ima 51 posto šanse završiti na trećem mjestu skupine, šanse za osvajanje drugog mjesta iznose 30%, a za prvog svega oko 3%. Dalićevi izabranici imaju i 16% šanse završiti posljednji u skupini.

“Moramo promijeniti neke stvari, posebno u načinu i pristupu. Moramo se okrenuti utakmicama koje su ispred nas, sve je još na nama, ne smijemo sada potonuti. “Imamo iskusne igrače koji su prilazili teške situacije, danas ćemo razgovarati nakon treninga. Nema mjestu pesimizmu, i dalje je u sve u našim rukama, Naravno da moramo biti bolji. Na meni je taj posao da okrenem momčad, moramo se okrenuti prema Albaniji”, govorio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić na službenoj press konferenciji dan nakon poraza od Španjolske.




Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Treće mjesto vodi na velikane

Činjenica je da je Dalićeva momčad porazom od Španjolske izgubila praktički sve šanse da se u nokaut fazu natjecanja plasira kao najbolja momčad skupine. A potencijalni prolaz dalje s trećeg mjesta vodi na okršaj s prvoplasiranom momčadi skupine F (Portugal, Gruzija, Češka, Turska) ili skupine E (Belgija, Slovačka, Rumunjska, Ukrajina).

Što bi značio Hrvatskoj prolazak dalje s drugog mjesta u skupini? Prema analitičarima Football Meets Date najizgledniji sljedeći suparnik (24% vjerojatnosti) Vatrenima bila bi Švicarska, pod uvjetom da i Švicarska i Hrvatska završe na drugom mjestu svojih skupina.

Dakako, riječ je tek o nagađanjima i puno više bi se trebalo znati nakon okršaja protiv Albanije u srijedu (Hamburg, u 15 sati). Ukoliko se Vatreni resetiraju i dođu do pobjede nad Albanijom, posebice izražene s više golova razlike, opet će se vratiti navijački zanos i euforija. Ali ono što je najbitnije, bit će to pokazatelj da je poraz od Španjolske tek bio ‘slab dan u uredu’.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Bez podcjenjivanja

“Mi smo se trudili, ali nismo bili kompaktni, cijela kompozicija je bila loša. Bili smo spori, nismo napravili prekršaj pred 50.000 navijača, U velikoj mjeri je to i zasluga Španjolaca koji su bili brzi i okomiti. Ne možemo govoriti pojedinačno, kao ekipa nismo pokazali kvalitetu. Osobno me smeta treći gol, nismo ga smjeli primiti iz prekida u sudačkoj nadoknadi. On nas je dotukao našu ambiciju, našu želju”, dodao je Dalić i naglasio kako Hrvatska nikako neće podcijeniti Albaniju.

Evo kako Srbi provociraju, osvanula neobična karta: ‘Bravo komšije’

Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.