Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Velika enigma Hrvatske pred odlukom karijere: Ispao iz Dalićevih planova, a svi su ga vidjeli u 11

Autor: Ivan Lukač

Puno prije nego što je bilo tko očekivao Hrvatska se oprostila od Europskog prvenstva u Njemačkoj. Dva boda i 3. mjesto nije nikoga oduševilo. Puno je kritika na Zlatka Dalića, ali nema sumnje da će najuspješniji izbornik ostati na toj poziciji.

Mnogi su mu zamjerili što u prvoj postavi nije dao priliku Martinu Erliću. Izbornik donosi odluke i on stoji iza istih što je jasno i rekao. Erlić je neko vrijeme bio konkurentan za prvih 11, ali ruku na srce Erlić je odigrao sezonu za zaborav u svom Sassuolu. Ispali su iz lige, a Erlić se osim s forom mučio s ozljedama. Baš zato se Dalić odlučio za Pongračića što je i sam rekao.

Pongračić je odigrao sezonu preporoda u Lecceu. Dugo se tražio, a onda u Italiji našao svoj mir. Lecce je mnoge iznenadio, a Pongračić je bio njihov stup obrane. Samim time, potpuno je logično da je Pongračić dobio start ispred Erlića. Pred Erlićem je sada važna odluka u karijeri, a to je odabir novog kluba.

Guliver image

Kvaliteta je tu, odabir je ključan

Imao je trnovit put do uspjeha. Počeo u NK Raštanama kod rodnog Zadra, bio je u Dinamu pa u Rijeci, a onda se otisnuo u akademiju Parme, a zatim sa 17 stigao u mladi pogon Sassuola. Seniorski put započeo je u trećoj talijanskoj ligi. Nova posudba odvela ga je u Speziu koja ga potom i kupuje. U Spezi je proveo dvije godine, a onda 2021. Sassuolo ga ponovno kupuje.

Njegov razvoj bio je dug, ali s vremenom se pokazao kao kvalitetan stoper. Čvrst u duelu s dobrom igrom u zraku, a mana mu je bila izlazak s loptom prema naprijed iako je i to s vremenom popravio. Prema Transfermarketu vrijedi 3 milijuna eura, a gotovo sigurno će tražiti novi klub jer Seria B nije razina za vatrene.

Erlićev agent uglavnom posluje Italiji, štoviše, jedini koji nije u Italiji među poznatijima je Sandro Tonalli, bivši veznjak Milana koji igra u Newcastlu gdje je upletan u veliku kladioničarsku aferu. Za očekivati je da će Erlić ostati u Italiji, a jedini klubovi koji su se i zadnje vrijeme spominjali su Torino i novi prvoligaš Como.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Nema dileme da je Erlić kvalitetan igrač koji itekako može pomoći vatrenima. Za Hrvatsku je debitirao na Poljudu u remiju protiv Francuske pokazavši da je Hrvatska uz Šutala i Gvardiola dobila još jednog kvalitetnog stopera za budućnost. Upravo je sa Šutalom bio u paru kada je Hrvatska pobijedila Dansku i počela sanjati završnicu Lige nacija.




Igrao je cijelu finalnu utakmicu u porazu od Španjolske te prije toga bio i putnik u Katar. Na Mundijalu nije dobio ni sekunde kao ni na ovom prvenstvu. Nezasluženo? Može se reći, ali konkurencija u Katru su mu bili Gvardiol. Šutalo i Lovren, a sada je na EURO ipak došao u lošoj formi.

Upravo zato pred njim je važna odluka jer odabirom novog kluba mora se vratiti u formu kakvoj je bio, a ostankom u Sassuolu i igranjem u drugoj ligi teško da će se nametnuti Daliću. Hrvatska ima još kvalitetnih stopera i toga je sam svjestan jer Dalić ima izbora. Prvi u redu je Duje Ćaleta- Car koji je bio i u Rusiji.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Nadajmo se kako će pogoditi novim klubom jer svjesni su i u klubu da bi Erlić mogao biti dobar izlazni transfer i da će ga teško zadržati, a i on sam želi napredak u svojoj karijeri.




Hrvat šokirao odlaskom iz Mostara, a sada je preuzeo klupu srpskog kluba

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.