Foto: Damir Krajac / CROPIX

Vatreni u odličnoj poziciji, nova procjena pokazala što se Hrvatskoj otvara na Euru

Autor: Ivor Krapac

Hrvatska će u subotu protiv Španjolske započeti borbu za prvo ili drugo mjesto na Euru u Njemačkoj, a kako nam se bliži utakmica u Berlinu, nova procjena prije početka velikog turnira otkriva i pričuvnu opciju za Vatrene za prolazak dalje, u osminu finala.

Ona se odnosi na završetak puta u skupini u prvom krugu na trećem mjestu, što bi značilo da se dalje može proći u krugu četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz šest skupina. Jedna kalkulacija pokazala je da skupina u kojoj su Vatreni stoji dobro, a riječ je o procjeni izgleda koju je objavio profil Football Meets Data na nekadašnjem Twitteru, sada X-u.

Procjena govori da je skupina s hrvatskom reprezentacijom ona s najmanjom prijetnjom da iz nje dalje neće proći momčad koja završi na trećem mjestu. Razlog za to leži u pretpostavci da će reprezentacije s jačim rejtingom svladati Albaniju i imati barem tri boda u grupi, a podsjetimo, uz Vatrene su s tim većim rejtingom od Albanaca još i Španjolci te branitelji naslova Talijani.

Razlike su male

Razlike među skupinama nisu velike, no ipak, grupa B, ona u kojoj je Hrvatska, je jedina koja ima manje od 30 posto izgleda da njezina trećeplasirana momčad neće proći dalje, u osmini finala. Procjena je utemeljena na ELO rejtingu momčadi, u kojoj se snaga pojedine reprezentacije izražava u izračunatim bodovima na temelju parametara poput ostvarene gol-razlike u pobjedama, važnosti pojedine utakmice i drugih čimbenika, poput različitog vrednovanja pobjede kod kuće ili u gostima.

U ovom slučaju, skupina na Euru u kojoj se nalazi Hrvatska ima dobre procijenjene šanse da će momčad koja završi treća proći u osminu finala, a najslabije stoji skupina E, u kojoj će igrati Belgija, Ukrajina, Slovačka i Rumunjska.




Podsjetimo, Hrvatska će početak u Njemačkoj imati ove subote protiv Španjolaca na berlinskom Olimpijskom stadionu, a s centra će se krenuti u 18 sati. Utakmica protiv Albanije je na rasporedu 19. lipnja u 15 sati u Hamburgu, a susret s Talijanima dolazi na red 24. lipnja u 21 sat u Leipzigu.

Želite gledati Hrvatsku i Španjolsku? Cijene su vrtoglave, evo koliko ćete morati platiti ulaznicu

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.