Foto: Ante Cizmic / CROPIX, Pixababy

U gradu gdje danas igraju Vatreni Hrvati su ostavili povijesni trag: Podignut im je i spomenik

Autor: B. D.

Hrvatska nogometna reprezentacija danas igra protiv Albanije. Okršaj će se održati u Hamburgu, gradu važnom za Hrvate. Ovaj grad u kojem danas živi oko šest tisuća Hrvata godinama je bio omiljena destinacija gastarbajterima.

Hamburg je s gotovo dva milijuna stanovnika drugi najveći grad u Njemačkoj. Jedan je od najvažnijih lučkih gradova Europe, a poznat je i po kulturnom nasljeđu, arhitektonskim ljepotama i živopisnom životnom stilu.

Grad je bogat muzejima, galerijama, kazalištima i glazbenim dvoranama. Elbphilharmonie, moderna koncertna dvorana iznad luke, simbol je modernog Hamburga, dok su povijesne četvrti Speicherstadt i Kontorhaus dio UNESCO-ve svjetske baštine od 2015. godine. Grad je također ekonomski centar s industrijama kao što su brodogradnja, logistika, avijacija i mediji. Poznat je po noćnom životu, središte kojeg je Reeperbahn s brojnim barovima, klubovima i kazalištima.

Foto: Pixababy

U gradu podignut spomenik Hrvatima

Hamburg ima više od 90 konzulata, a ondje je od nedavno i hrvatsko navijačko veleposlanstvo u blizini Fan zone. Nedaleko njega nalazit će se i albansko navijačko veleposlanstvo.

U široj regiji oko Hamburga živi više od 32 tisuće Hrvata. Mnogi hrvatski emigranti došli su u Hamburg kako bi poslije otišli u Ameriku, budući da je taj grad bio jedna od glavnih europskih luka.

U znak sjećanja na iseljenike, Hrvatska kulturna zajednica iz Hamburga podigla je 1989. godine Spomenik iseljenicima sa 126 likova u luci Altona, djelo kiparice Ljubice Matulec. Zbog vremenskih uvjeta, 2003. godine drveni kip je zamijenjen brončanim odljevom. Spomenik je u obliku stupa na kojem se vide likovi hrvatskih iseljenika koji se penju uz stup.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Hrvati su se okupili na misi

U Hamburgu se očekuje golema podrška hrvatskih navijača. Hrvatski vjernici podršku Vatrenima iskazali su i dolaskom na posebnu svetu misu koja je jučer održana u katedrali Sv. Marije (Mariendom) u Hamburgu. Misu je organizirala Njemačka župna zajednica Mariendom.




Svetu misu predvodio je kapelan HKM Hamburg, velečasni Ilija Lešić, uz koncelebraciju vlč. Domagoja Matoševića, rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Generalni konzul RH u Hamburgu, Kristijan Tušek, održao je govor i zaželio uspjeh hrvatskoj reprezentaciji na Europskom prvenstvu.

Ivica Madunić, predsjednik Hrvatske kulturne zajednice, pozvao je sve navijače bez ulaznica da gledaju utakmicu Hrvatska – Albanija u prostorijama njihove udruge. “Svakodnevno se u katedrali misa služi na njemačkom jeziku u 18.15 sati, ali ovaj utorak je bio poseban jer se misa služila na hrvatskom jeziku. Molilo se za mir u svijetu, uspjeh Europskog prvenstva i da konkurencija ne bude jača”, rekla je za Fenix Kristina Grubešić iz Hamburga.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

U Hamburgu igrali brojni Hrvati

U Hamburgu su igrali mnogi hrvatski nogometaši i treneri. Hamburger SV, iako trenutno drugoligaš, šest puta je bio njemački prvak, dok je St. Pauli, povratnik u Bundesligu nakon 13 godina, još uvijek bez velikog trofeja.




Hrvatski navijači će dominirati na tribinama u Hamburgu, Albanci otkrili zanimljive podatke

Ivica Olić, Ante Budimir, Mladen Petrić, Niko Kovač, Ivan Klasnić, Milan Badelj i drugi ostavili su značajan trag u gradu. Trener Branko Zebec vodio je HSV do naslova prvaka 1979. i finala Kupa prvaka 1980. godine.

Trenutno, je u HSV-u Mario Vušković koji se brani se od optužbi za doping, a posljednju utakmicu odigrao je u studenom 2022. godine.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.