Foto: GuliverImage/AP Photo/Martin Meissne

Francuska u polufinalu, Ronaldov Portugal ispao: Promašaj mlade zvijezde presudio u raspucavanju

Autor: Ivor Krapac

Francuski reprezentativci osigurali su susret sa Španjolskom u polufinalu Eura u Njemačkoj. Doprvaci s posljednjeg Svjetskog prvenstva, preklani u Katru, prošli su četvrtfinale s odlukom u raspucavanju s 11 metara protiv Portugala. Na portugalskoj strani, presudnim se pokazao promašaj Joaa Felixa, njihove 24-godišnje zvijezde, koji nije bio precizan u trećoj seriji u raspucavanju.

Felix je pogodio stativu, a nakon toga, Barcola i Hernandez bili su precizni i osigurali su Francuskoj ulazak u polufinale. Za Francuze su u raspucavanju zabijali i Dembele, Fofana i Kounde, a portugalski strijelci bili su Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva i Nuno Mendes.

Prije raspucavanja s 11 metara, u prvih 90 minuta i u produžecima nije bilo golova. Nije bilo niti jako puno čistih šansi, s iznimkom razdoblja između 60. i 70. minute, kada je baš pljuštalo od prilika, sasvim neočekivano s obzirom na to kako se igralo prije i nakon toga.

Siromašno prvo poluvrijeme

Prvih 45 minuta nije donijelo puno vatre pred vratima. Uglavnom se prijetilo izvana, ali bez pravog uzbuđenja u razdoblju utakmice u kojem je najmanje do izražaja došao Cristiano Ronaldo, koji je imao samo 11 dodira s loptom u prvom poluvremenu, najmanje od svih igrača.




U drugom dijelu, pamte se prijetnje koje su za Portugalce imali Bruno Fernandes i Vitinha, a za Francuze Kolo Muani i Camavinga, sve između 60. i 70. minute. Francuze je svojim obranama tada izvlačio Mike Maignan, a opasni udarci na drugoj strani odlazili su pokraj gola.

U produžecima, svoj najistaknutiji trenutak u akciji na terenu je u 93. minuti imao Cristiano Ronaldo, ali to nije završilo dobro za Portugal. Dobro se izborio za dolazak na udarac, zavarao je obranu Francuza, ali nakon što mu je lopta došla, pucao je loše u situaciji u kojoj se činilo da je izvan ravnoteže. Lopta je otišla iznad i pokraj gola, Francuska se tim promašajem velike zvijezde sretno izvukla.

Iz 11-eraca sigurni

Nakon što se došlo do odluke u raspucavanju s 11 metara, svi Francuzi su bili precizni, portugalski golman Diogo Costa nije mogao puno, a odlučujućim se pokazao udarac Felixa u stativu nakon što su Francuzi bili u vodstvu s 3:2. Francuska svoju prednost više nije ispustila iz ruku.

Za svjetske doprvake iz Katra, slijedi polufinalna utakmica protiv Španjolske dolazećeg utorka, 9. srpnja u Muenchenu. Podsjetimo, Španjolska je u ranijoj četvrtfinalnoj utakmici slavila protiv domaćih Nijemaca s 2:1 nakon produžetaka, uz gol i asistenciju bivšeg dinamovca Danija Olma.

Portugal – Francuska 0:0 (3:5 – 11 m)

Peta serija – Hernandez je zabio, Francuska je u polufinalu i ide na Španjolce!

Četvrta serija – Barcola je povisio prednost Francuza, a Nuno Mendes zabio je za Portugal.

Treća serija – Kounde je poslao loptu u mrežu za Francusku, a Joao Felix pogađa stativu. Francuzi su u prednosti.

Druga serija – Fofana je zabio za Francuze, a Bernardo Silva za Portugalce.

Prva serija – Dembele pogađa za Francusku, a Cristiano Ronaldo za Portugal.

120′ – Nema rješenja, odluka pada u raspucavanju s 11 metara!

120′ – Lijepa šansa za Portugalce! Nuno Mendes pucao je nakon što ga je pronašao Bernardo Silva, ali ravno u Maignana na golu Francuza.

115′ – Barcola je ušao u kazneni prostor pokraj nekoliko Portugalaca i pucao je s lijeve strane. Nije bio precizan.

112′ – Dembele je s ruba 16-erca pucao iznad gola. Krenuo je s desne strane prema sredini, to je napravio dobro, ali šut je bio puno lošiji.

108′ – Conceicao je ubacio s desne strane na lijevu, a Joao Felix je glavom pucao u vanjski dio mreže.

106′ – Ušli smo u posljednjih 15 minuta igre u ovoj četvrtfinalnoj utakmici.

105′ – Završeno je prvih 15 minuta u produžecima.

102′ – Novi nalet Portugalaca razbio se na obrani Francuza, i dalje je rezultatski sve kao i na početku utakmice.

97′ – Mbappe je pucao u blok, udarac mu je zaustavio portugalski veteran Pepe.

93′ – Ronaldo je imao sjajnu šansu s oko pet metara, ali pucao je iznad i pokraj gola! Loptu je zahvatio potpuno krivo, ostala mu je samo frustracija.

91′ – Ušli smo u prvu polovicu dodatnih 30 minuta.

90’+3 – Završeno je prvih 90 minuta, ulazimo u produžetke.

90′ – Bernardo Silva je koju sekundu do ulaska u sudačku nadoknadu pucao u blok, na semaforu je i dalje 0:0.

88′ – Pucao je Kante, a brani Diogo Costa.

85′ – Nakon svih silnih šansi u razdoblju od 60. do 70. minute, utakmica se primirila i sve smo bliže produžecima.

70′ – Nova velika šansa za Francuze, sada je pucao Camavinga – šut je bio u dalji kut s desne strane 16-erca, ali otišlo je pokraj gola!

66′ – Kolo Muani mogao je dovesti Francuze u vodstvo! Imao je sjajnu poziciju i opasno pucao, ali lopta se od bloka Rubena Diasa odbila u korner.

65′ – Mike Maignan je odjednom postao jako zaposlen na vratima Francuza, spasio ih je u nekoliko situacija u razmaku od par minuta.

63′ – Pucao je Vitinha, Maignan je to jedva odbio, a u nastavku akcije, Ronaldo je iz teške pozicije probao petom, no ni to nije prošlo kraj Maignana.

61′ – Bruno Fernandes je zaprijetio, obrana Maignana spasila je Francuze! U nastavku akcije, Cancelo je iz lijepe pozicije pucao izvan okvira gola.

59′ – Camavinga je zaustavio prodor Leaa izbijanjem lopte u korner. Rafael Leao je i dalje glavna prijetnja Portugalaca.

54′ – Razbuktala se akcija. Portugalci su tražili penal buneći se da je netko od Francuza igrao rukom u 16-ercu, ali ponovljena snimka pokazuje da nije bilo tako jer je lopta pogodila Kyliana Mbappea u glavu, a ne u ruku.

52′ – Hernandez je ubacio, bilo je to opasno za Portugalce, ali lopta ipak nije došla do nekog od francuskih igrača.

51′ – Portugalci su se stidljivo nadalu penalu, ali od toga nije moglo biti ništa jer je bila riječ o očiglednom bacanju u 16-ercu.

50′ – Mbappe je pucao izvana, ali bilo je to bez problema za Dioga Costu na golu Portugalaca.

46′ – Ušli smo u drugo poluvrijeme!

45′ – Zanimljivu statistiku objavio je BBC. Cristiano Ronaldo se stvarno nije vidio, tako govori dojam, ali i statistika. Imao je samo 11 dodira s loptom tijekom prvih 45 minuta, najmanje od svih igrača na terenu.

45′ – Završeno je prvo poluvrijeme, nije bilo sudačke nadoknade, a nema ni golova.

42′ – Bruno Fernandes pucao je iz slobodnog udarca s 20-ak metara, lopta je otišla preko gola.

35′ – Francuzima dosta problema stvara Leao svojim prodorima, a za sada se vidi puno više od Ronalda. U jednom od njih, ubacio je s lijeve strane, ali lopta je otišla prema Maignanu koji je to zaustavio.

28′ – Griezmann je pucao, ali u blok, kako se čini, svojeg suigrača Kantea.

22′ – Novi nalet Francuza, sada je u prodoru bio Mbappe, ali akciju je zaustavila portugalska obrana.

20′ – Diogo Costa obranio je opasni udarac Hernandeza, ostaje 0:0. Bila je to ‘bomba’ izvana, portugalski golman bio je spreman.

16′ – Pucao je Bruno Fernandes, lopta je od bloka otišla u korner.

11′ – Prošlo je prvih 10 minuta, početak utakmice bio je dosta otvoren.

4′ – Na drugoj strani je u prodoru bio Leao, ali akciju Portugalaca zaustavila je obrana Francuza.

2′ – Prvi napad Francuza razbio se na obrani Portugalaca. Francuska je počela ambiciozno.

1′ – Počela je utakmica!

Prvih 11 Portugala: Diogo Costa – Joao Cancelo, Pepe, Ruben Dias, Nuno Mendes – Vitinha, Palhinha, Bruno Fernandes – Bernardo Silva, Ronaldo, Leao

Prvih 11 Francuske: Maignan – Kounde, Upamecano, Saliba, Hernandez – Kante, Tchouameni, Camavinga – Griezmann – Kolo Muani, Mbappe

Dan je velikih utakmica u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Njemačkoj. U predvečernjem terminu susreli su se Španjolci i domaći Nijemci, a u 21 sat, na red dolazi susret Portugala i Francuske, repriza finala Eura iz 2016., kada su Portugalci došli do naslova s 1:0 nakon produžetaka protiv domaćih Francuza.

Tada se igralo na Stade de Franceu u Saint-Denisu, u predgrađu Pariza, a ovog puta je pozornica za veliku utakmicu Volksparkstadion u Hamburgu. Pratit će se dvije jake reprezentacije i dvije velike zvijezde, po jedna na svakoj strani, Cristiano Ronaldo kod Portugalaca i Kylian Mbappe u dresu Francuza.

Po očekivanju, i Ronaldo i Mbappe su u početnih 11 u svojim momčadima. Prijetit će obranama i golmanima protivnika. Na vratima Portugalaca je Diogo Costa, njihov junak iz raspucavanja s 11 metara u osmini finala protiv Slovenaca. Za Francuze brani Milanov Mike Maignan.

Dani Olmo i Wirtz odveli utakmicu između Španjolske i Njemačke u produžetke

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.