Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Rakitić se oglasio nakon kiksa i iznenadio porukom, čudan ‘tajming’ bivšeg Vatrenog

Autor: Ivor Krapac

Hrvatska će se u ponedjeljak protiv Italije boriti za pobjedu i za šansu za ulazak u osminu finala Eura u Njemačkoj, a među brojnim reakcijama na situaciju u kojoj su se Vatreni našli poslije remija protiv Albanije u Hamburgu, jedan potez Ivana Rakitića izazvao je dosta zanimanja.

U pričama na svojem profilu na Instagramu, nekadašnji dugogodišnji hrvatski reprezentativni as podijelio je fotografiju i opis jednog nogometnog zaljubljenika, riječi su bile na španjolskom, a poruka je bila da je Rakitić najbolji igrač u povijesti Hrvatske. Bilo je to odavanje poštovanja slavnom bivšem Vatrenom u danima u kojima se Hrvatska bori na Euru u Njemačkoj.

Što se Rakitića tiče, sada je u ulozi navijača reprezentacije, a na terenu, od igranja za Vatrene oprostio se u rujnu 2020., koji mjesec nakon što je zbog koronavirusa moralo biti odgođeno prošlo Europsko prvenstvo. U klupskim vodama, tijekom protekle sezone napustio je Sevillu i nastavio je svoj put u Saudijskoj Arabiji, u dresu tamošnjeg Al-Shababa.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

S Vatrenima pamti velike stvari

Iz godina u kojima je igrao za reprezentaciju, Rakitić pamti brojne pobjede, a kruna karijere s Vatrenima bila je u važnoj ulozi koju je imao u dolasku do srebra na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji. Na tom SP-u bio je strijelac iz igre u velikoj pobjedi nad Argentincima s 3:0 u prvom krugu, a kasnije, pamti se i njegova uloga u dva hrvatska prolaska dalje u raspucavanju s 11 metara.

U osmini finala protiv Danske zabio je presudni posljednji gol u raspucavanju, a sve je ponovio i u četvrtfinalnoj utakmici protiv domaćina Rusa, kada je odluka o prolasku također pala u seriji udaraca s 11 metara. Kasnije u karijeri, nakon što se već oprostio od reprezentacije, Rakitić je u svojim istupima otvarao vrata mogućeg povratka.

Ipak, nije došlo do situacije u kojoj bi ga Zlatko Dalić morao pozvati jer mu u momčadi nedostaju druge opcije u sredini terena, a upravo takvu situaciju je Rakitić isticao kao glavni uvjet za njegov mogući povratak među Vatrene. Ovako, reprezentativna priča ostaje na 106 odigranih utakmica, 15 golova i 16 asistencija u razdoblju od 2007. do 2019.

Screenshot: Instagram/Ivan Rakitić

Nadao se susretu s Vatrenima

Ranije ove godine u razgovoru za španjolsku Marcu, Rakitić je prvi put otvorio vrata mogućeg povratka među Vatrene. “Zvali su me i razgovarali smo o tome, to je točno. Prvo što su rekli u Hrvatskoj bilo je: ‘Ako može Toni Kroos, može i Ivan’. Vidio sam nekoliko takvih komentara, ali ne razmišljam o tome tako. Na skorom Euru zaslužuju igrati oni koji su ga izborili”, rekao je.




Govorio je i o mogućem susretu s Vatrenima, no to se u ožujku nije dogodilo jer je predviđeni turnir u Abu Dhabiju bio premješten u Kairo. “Za dva tjedna reprezentacija Hrvatske bit će u blizini, u Abu Dhabiju, gdje će igrati prijateljske utakmice. Pozvali su me da ih posjetim i budem s njima. Hrvatska reprezentacija baš uvijek može računati na moju pomoć u svemu”, rekao je Rakitić o tom prilikom, govoreći o susretu koji se ipak nije dogodio jer su reprezentativci nakon promjene domaćina turnira igrali u njemu daljem Egiptu.

“Pozove li me Hrvatska zbog nužde, ako se bilo što dogodi i zatreba me na terenu, ja ću se naravno odazvati i dat ću 100 posto. No, nadam se da se to neće dogoditi. Ponavljam, dogodi li se bilo što i zatrebam li momčadi, mogu računati na mene. To zna izbornik Dalić, a i cijela Hrvatska. Ne bih mogao reći ‘ne’ toj sjajnoj ekipi”, dodao je Rakitić o situaciji kakva se nije dogodila prije Eura u Njemačkoj.

Dalić je htio uvesti dvojicu, ali Modrić je presjekao: ‘Šefe, ništa ne diraj’




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.