Guliver Image

Problem Srbije nije samo u Piksiju, ključnu stvar prave se da ne vide

Autor: Ivan Lukač

Nastavlja se tragedija srpskog nogometa. Ne postoji reprezentacija u Europi koja ima takvu kvalitetu već godinama, a svako novo natjecanje je nova katastrofa i razočaranje. Mnogi problem vide u izborniku Stojkoviću, ali problemi sa Srbijom traju odavno.

Štoviše, Piksi je napravio povijesne rezultate koliko god to Srbima bilo smješno, ali je činjenica. Postao je prvi izbornik koji je Srbiju odveo na dva velika natjecanja zaredom, SP 2022. i EP 2024. Već sam odlazak na EURO je povijesni uspjeh jer Srbija nikada samostalno nije bila dio kontinentalne smotre.

Osim toga Srbija je izborila elitni dio Lige nacija nakon što su prošle sezone osvojili grupu. Imali su 13 bodova od mogućih 18 u skupini s Norveškom, Slovenijom i Švedskom koja je ispala. U slijedećem izdanju igrat će protiv Španjolske, Švicarske i Danske. Sve su to rezultati koji Piksiju ide na čast, ali Srbija je očekivala puno više.

AP Photo/Ariel Schalit / Guliver Image

Nisu momčad je jedino što drži vodu

Piksi nedvojbeno ima najtalentiraniju momčad u povijesti Srbije. Obrana nije na svjetskoj razini, ali svaki ostali dijelovi momčadi bili su tamo. Milinković- Savić bio je jedan od najboljih veznjaka Italije, Tadić je bio jedan od najboljih playmakerea Europe, Mitrović je bio jedan od najboljih napadača Engleske, Kostić i Jović Njemačke, a Vlahović je jedan od onih koji je dolazio.

Svima njima vrijeme je prošlo. Na svom vrhuncu kojeg možemo opisati da je trajao od Rusije do Katra nisu napravili ništa. U Rusiji su bili treći u skupini s Brazilom, Kostarikom i Švicarskom. Morali su dobiti Švicarsku, ali nisu uspjeli i oprostili se od velikog natjecanja koje su čekali još od 2010. i Južne Afrike.

Tamo je Srbija možda imala i najbolju obranu na svijetu, ali ostali dijelovi ekipe nisu bili na toj razini iako su generalno bili vrlo dobra ekipa. U obrani su tada imali Branislava Ivankovića, Nemanju Subotića, Nemanju Vidića i Aleksandra Kolarova. Bez dileme bi danas svi igrali od prve u Srbiji. Tada su šokantno dobili Nijemce na otvaranju, a onda su poraženi od Australije i Gane.

Guliver image

Dvije godine poslije propustili su EURO nakon što ih je Estonija šokirala i ostavila na trećem mjestu u skupini. Najveću sramotu doživjeli su za Francusku 2016. kada su skupili samo 4 boda. Bila je to smjena generacije koja će dvije godine kasnije otići u Rusiju. Za EURO 2020. Škotska je bila bolja na penale.




Ovo je samo dokaz godina i godina ispadanja i razočaranja jer očito pored sve te kvalitete nikada nisu postali momčadi. Tko je kriv za to? Možda i javnost, možda i ekipa sama, možda i narod koji je zatrovan državnim medijima koji im pune glave tko s kime spava, a svi ti neuspjesi srpske ekipe bili su savršeni materijal za tračeve. Usporedbe radi, košarkaša momčad ima status božanstva.

Ali očito da nikada među njima nikada nije kliknulo. Falilo je ono nešto. Možda i bolji trener koji u 83. minuti ključne utakmice neće uroniti u svoju stolicu i razmišljati o tko zna čemu umjesto da motivira momčad. Stojković je imao veliku karijeru, ali očito mu fali ono nešto da ujedini ono momčad. I samu momčad, ali i javnost koja je davno prestala vjerovati u ovu ekipu čije je vrijeme prošlo te kao i Hrvatskoj dolazi do smjene generacije.

Foto:MarkoMetlas/MNPress/Guliverimage

Samo što je Hrvatska pisala povijest nogometa, a Srbija ljutila sebe i svoje navijače. Je li vrijeme da Piksi ode i imali savez novaca da plati njegovu otpremninu? Sigurno je vrijeme da ode, a što se tiče otpremnine nitko ne zna kolika je, a Nemanja Vidić tvrdi da iznosi 1,5 milijuna eura. Bez Piksija treba početi i neka nova era, on je jedan od krivaca, ali mnogi problemi traju oduvijek, a tko zna bez Piskija možda krene i nova era, ali prije svega taj ego koji već godinama dio te momčadi mora nestati.




Ovacije za Luku Modrića i Brunu Petkovića na aerodromu, Vatreni su se vratili u Zagreb

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.