AP Photo/Ebrahim Noroozi / Guliver Image

Otkriven pravi razlog: Evo zašto je kažnjen sudac koji je navukao bijes baš cijele Hrvatske

Autor: K.I.

Nakon dvije utakmice iz UEFA-e su tijekom petka odlučili povući nizozemskog suca Dannyja Makkeliea s Europskog prvenstva u Njemačkoj. Makkelie je dijelio pravdu u utakmicama Hrvatske i Italije i Njemačke i Mađarske, a nakon obje utakmice bilo je dosta prigovora.

Nakon utakmice Njemačke i Mađarske dobio je prigovore iz mađarskog tabora jer je Njemačkoj priznao pogodak nakon vidljivog prekršaja u napadu, dok je Mađarima poništen pogodak nakon slične situacije.

Nakon utakmice Italije i Hrvatske najviše je prigovora dobio zbog prevelike sudačke nadoknade. Podsjećamo, sudio je Makkelie osam minuta dodatnog vremena, a Italije je golom Zaccagnija izjednačila u posljednjoj, osmoj minuti nadoknade i tako poslala Hrvatsku kući.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Nije mu presudila nadoknada

Kako je UEFA u četvrtak donijela odluku da je Makkelie završio sa suđenjem na Euru vjerovalo se da je takva odluka donesena baš zbog prevelike sudačke nadoknade, dok su nizozemski mediji pisali o jakom lobiju i utjecaju Hrvatske na predsjednika UEFA-e Aleksandra Čeferina.

“Na kraju ga je ubila preduga nadoknada u utakmici Hrvatske i Italije. Hrvatski nogometni savez se službeno žalio na njegovo suđenje i stoga se čini da su veze Hrvata i Aleksandra Čeferina, predsjednika UEFA-e, razlog što su Makkeliea maknuli s Eura”, pisao je Voetbal International.

Ipak, u talijanskim medijima osvanula je drugačija informacija. Corriere dello Sport tako piše kako prevelika nadoknada nije glavni razlog zašto je Makkelie udaljen od Eura, već je razlog situacija s početka drugog poluvremena. Igrala se 52. minuta susreta kada je Andrej Kramarić zapucao na gol Italije, a lopta je u ruku pogodila Davidea Frattesija.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Zamjerka Rosettija

Iako je bila riječ o očitom igranju ruku u kaznenom prostoru izvan prirodne pozicije Makkelie nije donio odluku i pokazao na bijelu točku već je čekao da se oglase iz VAR sobe. Kasnije je jedanasterac izveo Luka Modrić, a Gianluigi Donnarumma mu je obranio.




Iako je glavni čovjek UEFA-inih sudaca, Talijan Roberto Rosetti, interpretirao tu situaciju oko jedanaesterca za Hrvatsku kao ‘savršenu VAR intervenciju”, ipak je imao zamjerku na Makkeliea. “Rossi više voli da suci samostalno vide određene situacije na terenu kada imaju odličnu poziciju”, piše Corriere dello Sport. Tu situaciju dakle, a ne nadoknadu, okarakterizirali su kao glavni razlog za rano slanje Makkeliea kući.

Sprema se smjena hrvatskog izbornika: Naslijedit će ga ikona Vatrenih ili hit trener HNL-a




Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.