Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Nova projekcija raspleta skupina na Euru nikako ne ide na ruku Hrvatskoj

Autor: Ivor Krapac

Hrvatsku reprezentaciju čeka teška borba za prolazak u osminu finala Europskog prvenstva u Njemačkoj, a sve dolazi kao posljedica remija protiv Albanaca s 2:2 u Hamburgu. Sa samo jednim bodom nakon prva dva kola u svojoj skupini, Vatreni ne stoje dobro što se tiče izgleda za ulazak u eliminacijsku fazu Eura, što pokazuje i procjena izgleda da skupina s Hrvatskom bude jedna od onih iz koje trećeplasirana momčad ide dalje.

Tu je skupina B, u kojoj je i Hrvatska, sada na posljednjem mjestu po šansama. Procjena govori da ta grupa ima visokih 66 posto izgleda da njezina trećeplasirana reprezentacija neće ići u osminu finala, što nikako ne obećava uoči posljednjeg kola u kojem Vatreni u ponedjeljak idu na Talijane.

U ovom slučaju, sve se promijenilo za skupinu u kojoj su hrvatski reprezentativci, s obzirom na to da je procjena prije Eura bila drugačija od sadašnje, koja govori o lošim izgledima da trećeplasirana momčad iz skupine s Vatrenima ide dalje, u osminu finala.

Veliki pad šansi

Po ovoj procjeni izgleda, skupina u kojoj je Hrvatska sada daleko odskače po visini šansi da trećeplasirana momčad iz te grupe ne prođe dalje. Među ostalim grupama, situacija je donekle ujednačena, no u drugoj krajnosti, onoj pozitivnoj za tu skupinu, ipak odskače grupa E, koja ima samo 14 posto šansi da njezina trećeplasirana reprezentacija ne prođe dalje.

U toj grupi su s po tri boda Rumunji i Slovaci, i jedni i drugi s neočekivanim pobjedama u prvom kolu, Rumunjska s 3:0 protiv Ukrajine, a Slovačka s 1:0 protiv Belgije. Što se tiče te skupine, takvo je stanje stvari nakon po jedne odigrane utakmice svake momčadi, dok je u skupini s Hrvatskom sada situacija ipak drugačija s obzirom na to da su Vatreni i Albanci već odigrali svoj susret u drugom kolu.




Kako su izgledale šanse prije početka Eura? Tadašnja procjena govorila je da skupina s Hrvatskom ima jako dobre izglede da njezina trećeplasirana momčad ide u osminu finala. Procjena prije Eura govorila je o samo 29 posto šansi da treća momčad iz te grupe ne bude u osmini finala, što je sada skočilo na visokih i za Vatrene neugodnih 66 posto.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Remi protiv Albanaca ključan

Za ovakvu novu procjenu, ključan je remi koji su Vatreni imali protiv Albanaca, s obzirom na to da rejting dvije reprezentacije govori da se od hrvatskih reprezentativaca očekivala pobjeda. To je utjecalo na šanse koje su bile objavljene prije početka Eura, a nakon što nije bilo očekivane pobjede Vatrenih nad Albanijom, sve je otišlo u drugačijem smjeru u ovoj procjeni.

Edo Pezzi zavapio: ‘Boli me to kako napadaju Modrića, ljudi on je naše zlato’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.