Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Legenda poslala poruku Daliću: ‘Ne mogu se načuditi ovim reakcijama, ne gledam to tako’

Autor: Andrija Kačić Karlin

Priznajemo, pomalo nas je iznenadio naš stručni komentator Zoran Vulić, nekad veličanstven nogometaš, kasnije uspješan trener. Naravno, tema je bila – sjajna partija Hrvatske u gostima protiv Portugala u prijateljskoj utakmici.

“Vidim, svi sada govore da je to izgledalo nadrealno dobro. Pa se ne mogu načuditi. Ne, ne gledam tako. Prvo, mi kada smo kompletni i široki uvijek smo dobri. Sjetite se kada je nedostajalo puno igrača u kvalifikacijama za Euro kako smo bili loši. Zasad su se izbjegle ozljede, momčad ima širinu, pogotovo u današnjim nogometnim uvjetima kada se može napraviti pet izmjena.”, rekao je i nastavlja:

“U moje vrijeme su bile smo dvije izmjene, znali smo crkavati, a morali smo igrati. Zbog toga današnji nogomet je neki drugi sport od nogometa u moje vrijeme. Da, igrali smo dobro i sigurno, bilo je to lijepo za gledati. Ali, takva i jest naša igra. Kombinatorna i pomalo dosadna, volimo posjed, sjajno čuvamo loptu i stalno tražimo najpovoljnija rješenja. Protiv Portugala to je izgledalo sjajno, ali reći ću isto kao izbornik Dalić. Ovo je ipak prijateljska utakmica. Bolje je sve zaboraviti”,

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Izmjene kao dobitak

Je li Portugal možda nešto kalkulirao, uostalom igrao je bez Ronalda? “Ne, nije kalkulirao, nitko ne voli otići na veliko natjecanja s porazom pred svojom publikom od nekoliko desetaka tisuća gledatelja. Možda su Portugalci igrali smanjenim intenzitetom, pod tim mislim da su znali daleko stajati od naših igrača. Zato mi je drago da smo poveli kako bi Portugalci postali agresivniji, pa da vidimo kako će naši reagirati.”

Još će reći i ovo: “I nije bilo panike, nervoze, našu igru oblikovala je smirenost i hladnokrvnost. U tom prvom dijelu igra prema naprijed je bila savršena, čak smo imali polukontre koje rijetko izvodimo. I tu su se Portugalci izgubili. Makar, vidjelo se da je kod Portugala riječ o vrhunskim nogometašima koji se, eto, nisu snašli protiv naše sigurnosti„.

Svi su oduševljeni što je Hrvatska nakon brojnih izmjena i dalje igrala odlično? “Tu i leži najveći dobitak s ove utakmice. Kada su senatori izašli i krenuli ovi mladci sve je bilo čak i življe. Mladost uvijek nosi ritam, ali da bi imali ritam, zapravo da ga nametnete morate imati kvalitetu. A ovi naši mladi momci su sazrijeli, pravi su igrači. Luka Sučić se pokazao kao odličan organizator, Pašalić je odavno afirmiran, o Petkoviću ne treba trošiti riječi.”, rekao i nastavlja:

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Sve treba zaboraviti

“Dobro je imati takvu širinu, napose za turnirska natjecanja. Rezmirao bih, ovo je bilo dobro, ali najbolje bi bilo zaboraviti. Znam što nos euforija i pretjerano samopouzdanje. Nama treba nabrijanost, kao da prvi puta idemo na neki veliki turnir. Najvažnija je glad igrača„.




Start na Euru protiv Španjolske opet će biti dvoboj dvije momčadi koje obožavaju posjedovati loptu? “Upravo tako. Mislim da smo mi ipak maštovitiji, a Španjolci su možda malo brži. U tim prvim utakmicama svi paze samo da ne budu poraženi. Uvijek je start najvažniji. U redu, to svi znamo. Biti ću smion i reći da mi možemo nadvisiti Španjolce. Kako? Čak mislim da se i ne trebamo prilagođavati supraniku, naša igra je toliko dobar da bi svaka promjena ili nov filozofija onemoćala naše ambicije.”

“Na tim utakmicama velikih priredbi još je jedna stvar jako bitna, to je strpljivost. Uvijek u velikim utakmicama dobije strpljiviji, discipliniraniji. Mi smo u tome dobri, pa i protiv Portugala osjetila se ta strpljivost”.

Poznati Srbin nije dao svoju kći pod srpsku zastavu: ‘Moja Lana nosi samo jednu zemlju u srcu’




Albanija je ozbiljna

Iako je teško govoriti unaprijed o preostale dvije utakmice, protiv Albanije i Italije, moramo ih dotaknuti: “Ovako, Albaniju se ni pod razno ne smije shvatiti kao neki autsajder. Mnogi pričaju da će onaj koji kiksa protiv Albanije ispasti. To ne može biti točno. Albanija je ravnopravan suparnik, kvalitetan i što je jako bitno, željan afirmacije i promocije.”

“A kvalifikacije su Albanci odigrali odlično. Tko vam tvrdi da će Italija i Španjolska lako rješiti Albaniju, tiče se to i nas. Tu nije čotreban samo oprez, nego velika svijest da igramo protiv jake momčadi. Italija mi se čak čini najturbulentnija u našoj skupini, no poznavajući njihovu disciplinu i moć da se provuku i kada su loši, odmah me primi strah.”

“Opet se vraćam na uvodnu utakmicu, samo da nam ona prođe dobro. Tada bi, recimo da pobijedimo, već imali tri boda, pa bi dgzistirale i realne šanse da prolazimo dalje i kao dobri treći. Makar, vjerujem u plasman među dva vodeća. Samo, eto, razmišljam. Jedno je divno, i dalje pripadamo najrazvijenijem nogometnom svijetu i uživajmo u tome”, završio je svoje izlaganje Zoran Vulić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.