Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Jako se plašio Tuđmana: Franjo mu je spasio glavu, a ‘poklopio’ mu je da to nikad nije zaboravio

Autor: Andrija Kačić Karlin

Europsko nogometno prvenstvo 1996. godine, prvo koje je održano s čak 16 reprezentacija na završnom turniru podijeljenih u četiri skupine, donijelo je i velikog veselja mladoj i neovisnoj Hrvatskoj. Time je UEFA reagirala na političke promjene u Europi kojima se povećao broj država.

Ruku na srce, bio je to pravi početak veličanstvenog puta hrvatske nogometne reprezentacije, jer 1993. godine Hrvatsku su priznale i Uefa i Fifa i nakon toga je naša nacionalna vrsta mogla prvi put u povijesti predstavljati suverenu i nezavisnu Hrvatsku na jednom međunarodnom natjecanju.

Naša reprezentacija ostavila je sjajan dojam i samo je zbog silne nesreće i sudačke nepravde eliminirana u četvrtfinalu u dvoboju protiv Njemačke i nezasluženo otpala iz borbe za medalje. Novost je bio i “zlatni gol”, naposljetku, europski prvaci su postali Nijemci koji su “zlatnim golom”, u produžecima svladali te godine sjajnu reprezentaciju Češke.

CROPIX/Arhiva

Franjo je samo u jednom uživao

Kroz kvalifikacije je Hrvatska prošla suvereno, ispred Italije, ali se kroz djelovanje i ponašanje Ćire Blaževića pokazalo kako ima poprilično intiman, pa i katkad snishodljiv odnos s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Odnos pokojnog prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana i trenera Ćire Blaževića i danas je predmet studioznog istraživanja i pisanja. U opisivanju detalja tih relacija uvijek je pomagao sam Ćiro Blažević koji nikad nije krio koliko je bio opčinjen Franjom Tuđmanom i kako je sam govorio – toga se nikad nije sramio.

Ćiro Blažević je govorio, još to imamo u diktafonu: “Realno govoreći, pokojni predsjednik me izabrao za izbornika i to je bio njegov najbolji potez. Tuđman je bio stalno s nama i stalno mi je je*** mate”, govorio je:

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

‘Nemate pojma o politici, ali niti o nogometu’

“Napravi ovo ovako, napravi ono onako… Svi smo ga se plašili! Nije mi se miješao u posao, ali sam mu sve morao objašnjavati, i da nije bilo takvog autoriteta, Hrvatska nikada ne bi ostvarila takav rezultat. Jasno, i meni je to imponiralo, on je zaista volio reprezentaciju, a meni je spašavao glavu kada sam bio u opasnosti da ostanem bez nje. I to su mu bili sjajni potezi, na kraju se potvrdilo”, kaže nam Ćiro Blažević.




Ipak, odnos nije uvijek bio idiličan, naprotiv… “On je mene vrlo često vikao jer smo imali takav odnos da sam si dao pravo reći mu ono što možda drugi nisu smjeli. Onda, u jednom času, valjda mu se učinilo da sam prešao granicu, pa mi je rekao: ‘Nikad više da vas nisam čuo da govorite o politici. Jer o politici vi pojma nemate. Uostalom, niti o nogometu nemate pojma.’ Eto, to mi je rekao i to neću nikada zaboraviti”.

Da bi vam dočarali koliko je Ćiro držao do Tuđmana podastrijeti ćemo vam jednu snimku, još iz 1996. godine, nakon što je Hrvatska na Euru pobijedila Dansku s čak 3-0. Ćirina poniznost s te snimke je antologijska. Naime, Blažević predsjedniku doslovce prepričavao utakmice i svoje osjećaje i jednostavno neda predsjedniku doći do riječi. Uostalom, valja pogledati snimku…

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ćiru su zadirkivali

Ćiro su uvijek zadirkivali zbog tog poziva i snimke koja je objavljena u dokumentarnom filmu „Naše vatrene godine”: “Ja sam volio predsjednika Tuđmana i volim ga, on je za mene povijesna ličnost i to će ostati, nema dvojbe. Što više vrijeme odlazi, više dobiva na kredibilitetu. Temelje naše reprezentacije, Vatrenih, udario je bivši predsjednik Franjo Tuđman.”, govorio je pokojni Ćiro za života.




“Nisam primijetio baš do tada da je netko shvatio da je nogomet najbolji ambasador jedne zemlje. Prije svjetske smotre 1998. za Hrvatsku je čulo možda 3,5 posto ljudi. Tuđman je stalno bio s nama, stalno mi je jeb… mater, moraš ovako, onako”.

Ćiro je svaki razgovor o Tuđmanu zaključio istim riječima: “Franjo Tuđman je bio ključ trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu, te dobrog nastupa na uru gdje smo pokradeni. A objasnit ću i zašto. U Splitu sam izgubio četiri boda, 3-3 sa Slovencima i 1-1 s Dancima. I glasnogovornik nogometnog saveza Darko Tironi kuca na vrata i kaže:

Mamio ga je Beograd, ali on je izabrao Split: Jugoslaviju nosio čuvenim potezima

‘Dati ostavku’

“Morate dati ostavku!” Zašto, kažem, ostavka se podnosi kada te igrači više ne slušaju. Pustite priče, otpovrne Tironi, tako je odlučeno. Ja sam ogorčen, tjeraju me jer mi je splitska bura zabila gol, u najgorem sam psihičkom stanju, kada zvoni telefon„…

I što je bilo dalje: ”Slušam glas iz telefona, vele mi: Tuđman, traži da odmah dođete gore kod njega. I dođem ja odmah. I spraši on vatru na mene: Što je, podvili ste rep i bježite? Ne, predsjedniče, tjeraju me. Tko vas tjera? Šoić, predsjedniče.”

Šoić je tada bio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, U međuvremenu je Tuđman nazvao Šoića i rekao mu – padne li Ćiri vlas s glave, ideš u zatvor, misliš da ne znam za tvoje bankarske marifetluke. Odlazim ja do Šoića, a on me čeka na trotoaru u Frankopanskoj ulici ispred svoje banke i viče: “Najveći treneru, majku im je*em, dušmani ti rade o glavi”…

Ćiro mu sve govorio

Mnogi idu tako daleko da uvjeravaju kako je predsjednik Tuđman sam slagao postave za reprezentativne utakmice. Što je Ćiro opovrgavao, no da su u zajedničkom društvu neprestance pričali o nogometu, to je već puno vjerojatnije.

Ćiro bi tijekom Eura 1996. u Engleskoj igračima priznao da se svaku večer čuo s predsjednikom Tuđmanom i da mu je opisivao tko je od nogometaša u kakvoj formi. Igrači su ostali šokirani. Nakon pobjede protiv Turske golom Vlaovića u smiraju utakmice kompletna reprezentacija čula je ispred autobusa kako Ćiro razgovara s Tuđmanom: “Predsjedniče, mi smo se ponašali kako ste vi zahtijevali i usput smo pobijedili. Svi vas volimo i čekamo nove zadatke”.

Da bi u autobusu na putu prema hotelu dosadni Ćiro još jednom nazvao Tuđmana. Kada je razgovor dovršen uzeo je autobusni mikrofon i obratio se igračima: “Sve vas pozdravlja naš predsjednik i čestita vam. I veli mi da će za vas biti nešto i u gotovini”!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.