Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Hrvatska se trese, ali niti njima nije lako: Čudesno je kako su ih Hrvati ‘lomili’

Autor: Andrija Kačić Karlin

Da, došao je i taj dan – dan D za hrvatsku reprezentaciju! Protivnik na papiru ne izgleda “zastrašujuće”, pa Hrvati ne gube od Talijana, ali…U svojoj 34-godišnjoj povijesti Hrvatska je najčešće igrala protiv Italije, čak osam puta, pa puki podatak da Italija nikad, baš nikad nije pobijedila Hrvatsku jest zapanjujuć, frapantan i senzacionalan. Štoviše, Hrvatska je Italiju dobila čak triput, a pet utakmica okončane su neodlučeno. Mnoge od tih utakmice su i antologijske.

Pa sada dvoboj protiv Italije možemo gledati kroz dvije prizme. Dakle, imamo pravo oslanjati se na tradiciju, ali i strahovati od one „kako uvijek postoji prvi puta„.

Prvi susret bio je kvalifikacijski 1994. u Palermu kada je Hrvatska slavila s 2-1, a godinu dana kasnije u Splitu je bilo 1-1, dok je 1999. u prijateljskom dvoboju u Zagrebu nije bilo golova. Najveća pobjeda bila je ona na SP 2002. u japanskom Barakiju, kada je Hrvatska pogocima Olića i Rapaića slavila s 2-1, u Livornu u pripremnoj utakmici 2006. godine »vatreni« su također pobijedili s 2-0, a sraz Hrvatske i Italije bio je i na europskoj smotri 2012. godine u Poljskoj kada je rezultat bio 1-1. Identičan rezultat je bio i u ovim kvalifikacijama u prvoj utakmici u Milanu…

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Velike pobjede

Na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine u skupini je Hrvatska, a vodio ju je izbornik Mirko Jozić, igrala protiv Italije. I to u neugodnom trenutku, nakon razočaravajućeg poraza protiv Meksika na startu natjecanja. U sjajnoj partiji Hrvata protiv Talijana gdje je našu momčad malo pogurao i sudac Graham Poll naša je momčad preokrenula u par minuta talijansko vodstvo. Golovima Olića i Rapaića dosegnuta je 2-1 pobjeda. Na prošlom EP sa Slavenom Bilićem s Talijanima je bilo 1-1, pogodak je dao Mandžukić.

U proljeće 1999. godine Hrvati i Talijani odigrali su prijateljsku utakmicu na zagrebačkom Maksimiru, pogodaka nije bilo. U toj, ruku na srce, dosadnoj prijateljskoj utakmici pred samo sedam tisuća gledatelja na maksimirskom stadionu debitirao je Robert Kovač ušavši u nastavku utakmice umjesto Damira Milinovića. Kasnije je Robert Kovač još 84. puta nastupio za “vatrene”.

Pravodobnim postavljanjem, čak i rutinom iznenađujućom za mladog igrača zaustavljao je talijanske napadače. Jasno da je to Blažević percipirao. I u izjavi nakon utakmice posebno pohvalio Roberta Kovača. “Jeste li vidjeli koja hladnokrvnost u rješavanju delikatnih situacija”, sa svojim kompliciranim riječima izbornik Ćiro Blažević tada obratio novinarima glede mladog Kovača.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Volimo Talijane

Robert Kovač u toj utakmici izvrsno je čuvao čuvenog Vierija. Koji jedva da je dotakao koju loptu. Praktički je postao nezamjenjiv nakon tog prijateljskog dvoboja s Talijanima u Zagrebu. Na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine u skupini je Hrvatska, a vodio ju je izbornik Mirko Jozić, igrala protiv Italije. I to u neugodnom trenutku, nakon razočaravajućeg poraza protiv Meksika na startu natjecanja.




U sjajnoj partiji Hrvata protiv Talijana gdje je našu momčad malo pogurao i sudac Graham Poll naša je momčad preokrenula u par minuta talijansko vodstvo. Golovima Olića i Rapaića dosegnuta je 2-1 pobjeda, za Talijane strijelac je bio Vieri. I ovoga puta naš je izbornik bio u prvom planu, Mirko Jozić je nakon Rapaićevog pogotka za vodstvo skočio u nebesa, okrenuo se prema novinarima i nekoliko im sekundi pokazivao – bosanski grb. Bila je to Jozićeva neukusna poruka novinarima i njihovim kritikama nakon prve utakmice protiv Meksika.

No, Jozić se sam sebi “osvetio”, u odlučujućoj utakmici protiv Ekvadora nezgrapno je sastavio momčad sa sedam stopera, makar je imperativ bila pobjeda. I izgubio je od već odavno eliminiranog Ekvadora 1-0. U sjećanju s tog natjecanja ostala je tek pobjeda protiv Italije izborena u velikom stilu. Sve ostalo bilo je mračno. Tad se definitivno vidjelo da su Talijani Hrvatima sjajne mušterije.

Foto: GuliverImage

Ivica ih dotukao

S te utakmice jadna fotografija je obišla svijet, slika Ivice Olića koji slavi pogodak nakon slavljeničkog skidanja dresa. Na Oliću je ispod dresa bila majica sa fotografijom bebe, njegovog sina. Šteta je samo što ta izvrsna utakmica i pobjeda protiv Italije kapitalizrana prolaskom u sljedeću rundu svjetske smotre. Koliko su naši reprezentativci tada odigrali sjajnu utakmicu protiv Italije toliko su podbacili u sljedećem susretu protiv slabašnog Ekvadora.




Slaven Bilić preuzeo je reprezentaciju u ljeto 2006. godine naslijedivši Zlatka Kranjčara nakon nastupa na Svjetskog prvenstvu u Njemačkoj. I u prvoj utakmici sučelio se Slaven Bilić Talijanima, aktualnim svjetskim prvacima s tek odigrane svjetske smotre. Istina, Italija nije nastupila u kompletnom sastavu u toj utakmici u Livornu, no isto je bila favorit. Epilog je bio znan, Hrvatska je opet pobijedila na talijanskom tlu, a Eduardo i Modrić bili su strijelci za Hrvatsku.

Tako je počela era Slavena Bilića koji se kasnije na Europskom prvenstvu 2012. godine u Poljskoj iznova sučelio s Talijanima, u natjecanju u skupini. Opet je Italija bila favorit, ali opet nije pobijedila. Na prekrasnom stadionu u Poznanju Italija je povela krasnim pogotkom Pirla iz skobodnog udarca. Talijanski su se navijači ponadali da će konačno skršiti “hrvatsko prokletstvo”, no bila su to uzaludna nadanja.

Hrvatska za Italiju enigma

Da je prokletstvo i jako i stvarno pokazao je Mario Mandžukić koji je postigao izjednačujući pogodak. Tradicija je bila posve na strani Hrvatske, dakle, i prije dvoboja na San Siru u studenom 2014. godine, unokviru kvalifikacija za EP godinu kadnije. Izbornik je bio Niko Kovač.

Hrvatska je za Italiju opet bila nesavladiva. Potvrđeno je to i u tom susretu, Italija je izvukla 1-1, no Hrvatska je doista bila bliže pobjedi. U 28. minuti veliki gubitak za Hrvatsku, jer je Modrić zbog ozljede morao napustiti teren, a zamijenio ga je Mateo Kovačić. Koji je bio odličan. U 11. minuti iz akcije koja nije puno obećavala Italija je povela.

Smušenost u hrvatskoj obrani omogućila da veznjak Candreva sa 18 metara neometan nacilja i pogodi za vodstvo 1-0. Talijansko vodstvo nije dugo trajalo. U 15. minuti Ivan Perišić je iz teške situacije, sa 13 metara iskosa, pokriven sa nekoliko igrača, odličnim udarcem po zemlji zabio za izjednačenje. U sudačkoj nadoknadi Perišić je imao sjajnu prigodu, izbio je sam pred Buffona, njegov udarac završio je pokraj vratnice, zamalo… Inače, naši su navijači na toj utakmici napravili veliki incident, prekinuli su utakmicu bacajući baklje, dinne bombe i topovske udare u teren.

Poznati Hrvat uputio oštru kritiku Daliću: ‘Ma to me je baš najviše razočaralo’

Bili smo kažnjeni

Sljedeću utakmicu Hrvatska je morala igrati kažnjena, bez gledatelja. Naposljetku, u lipnju 2015. godine u Splitu pred praznim tribinama Hrvatska je ugostila Italiju. Nažalost, tijekom te utakmice Hrvatske i Italije na Poljudu dogodio se incident kakav se rijetko viđa na nogometnim stadionima. Na poljudskom travnjaku netko je preko noći iscrtao kukasti križ, a za sve se saznalo u poluvremenu kada su radnici zalili travu na kojoj se otkrila – „svastika„.

Utakmica je nastavljena, ali gorak okus je ostao. Ni do danas počinitelji koji su ovim činom htjeli nauditi hrvatskoj reprezentaciji nisu pronađeni. Hrvatska je tada u Splitu protiv Italije odigrala 1-1.Nakon što je hrvatskoj reprezentaciji Mario Mandžukić donio vodstvo u 11. minuti, 25 minuta kasnije Antonio Candreva je iz jedanaesterca poravnao na 1-1, a tim rezultatom je i završen susret. Iako je Hrvatska bila bliže pobjedi, Mandžukić nije iskoristio jedanaesterac.

A sada jedna zanimljivost. Talijani su uvjereni, tako i vode u svojim statistikama, da njihiva reprezentacija ima jednu pobjedu protiv Hrvatske. Naime, riječ je o utakmici, prijateljskoj, za vrijeme Drugog svjetskog rata. Pa tako talijanski mediji i danas navode kako je Italija u srazovima s Hrvatskom ostala na jednoj pobjedi protiv Hrvatske, koja datira iz davne 1942. godine.

Tada su Talijani pobijedili Hrvate u prijateljskom ogledu u Genovi 4-0. Riječ je naravno o jednom od 19 susreta hrvatske nacionalne vrste u doba NDH, kojeg hrvatski statističari ne uzimaju u obzir, no kao što vidimo Talijani uzimaju.Inače, igralo se pred 25 tisuća gledatelja, a Talijani su sve golove zabili u drugom poluvremenu.

Autor:Andrija Kačić Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.