Foto: Vlado Kos/CROPIX/ilustracija

Hrvatska pokradena, Vatrene i navijače razbjesnio čovjek u kojeg su svi gledali

Autor: Ivor Krapac

Svjetska prvenstva su za Hrvatsku donijela puno veselja, pamte se bronce osvojene 1998. u Francuskoj i preklani u Katru te veliko srebro iz 2018. u Rusiji, dok je na završnim turnirima Eura za Vatrene bilo manje veselja. Uskoro u Njemačkoj se to može promijeniti, a ako se pogleda unatrag, među bolnim ranama nalazi se jedna koja je bila upravo protiv Njemačke, domaćina Eura koje uskoro počinje.

Bilo je to na prvom velikom natjecanju na kojem je Hrvatska zaigrala poslije osamostaljenja. Igrala se četvrtfinalna utakmica Vatrenih i Nijemaca na Euru 1996. u Engleskoj, a pogledi s hrvatske strane ostali su usmjereni na glavnog suca utakmice, Šveđanina Leifa Sundella, čije je ime među igračima i navijačima ostalo upamćeno.

Igralo se na Old Traffordu u Manchesteru, pozornica je bio slavni stadion, a švedski sudac pobrinuo se da se na toj pozornici priča uglavnom o njemu. Kaže se obično da za suca nije dobro ako dođe u prvi plan, pa se za Sundellovu predstavu u četvrtfinalu Eura može reći da nije bila dobra, u najmanju ruku. Ostao je u sjećanju po većem broju dvojbenih ili čak razvidno krivih odluka, a mnoge od njih bile su na hrvatsku štetu.

Foto: GuliverImage

Dvojica iz obrane ‘nadrapala’

Među kontroverznim situacijama iz utakmice u kojoj su Nijemci slavili s 2:1, nekako najviše se pamte Sundellove odluke u kojima su ‘nadrapala’ dvojica igrača iz hrvatske obrane, Nikola Jerkan i Igor Štimac. Nijemci su dobili i iskoristili penal dosuđen zbog Jerkanovog dodira lopte rukom u 16-ercu, Štimac je bio kažnjen s dva žuta kartona i dobio je isključenje koje je Nijemcima otvorilo vrata naleta za dolazak do 2:1, ali možda se još više pamte druge dvije odluke švedskog suca.

Prva od njih bila je iz rane faze susreta. Sundell nije dao isključenje poznatom njemačkom napadaču Juergenu Klinsmannu iako je Nijemac s leđa udario Gorana Vlaovića po nogama u situaciji u kojoj je Vlaović bio u prodoru nakon osvojene lopte na sredini terena. Njemačka je tu prvi put bila pošteđena odlukom švedskog suca, ali ono što je slijedilo kasnije je za Hrvatsku donijelo još bolniji udarac.

Dogodilo se to u 59. minuti, prije nego je Matthias Sammer potvrdio tadašnji zvjezdani status u njemačkom dresu i upisao se na semafor za konačnih 2:1. Raniji dio te akcije donio je situaciju zbog koje se Hrvatska bunila. Markus Babbel odgurnuo je Nikolu Jerkana, obrambenog aduta Vatrenih koji je tog dana igrao sa slomljenim nosom, a Babbel je nakon tog odgurivanja pronašao Sammera koji je poslao loptu u mrežu. Druge i ljepše stvari za Vatrene su time pale u drugi plan, poput krasnog gola Davora Šukera za izjednačenje na 1:1 rano u drugom poluvremenu.




Ćiro Blažević htio Nijemce

Sporne odluke švedskog suca dogodile su se u utakmici uoči koje je izbornik Miroslav Blažević govorio da u četvrtfinalu želi ići baš na Nijemce, na jaku i uglednu momčad koja je nakon te četvrtfinalne pobjede napravila i naredna dva koraka. U Engleskoj je postala europski prvak, no nije puno nedostajalo da baš protiv Vatrenih doživi raniji kraj.

Ostao je bijes zbog Sundella i zbog njegovih odluka, no dvije godine kasnije, pamti se veliki uzvrat Vatrenih protiv tadašnjih europskih prvaka, s 3:0 protiv Njemačke u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj. Strijelci su tada bili Robert Jarni, Goran Vlaović i Davor Šuker, a poslije te utakmice bunili su se – Nijemci.

Crveni karton je u 40. minuti tog susreta dobio njemački obrambeni igrač Christian Woerns. Norveški sudac Rune Pedersen kaznio ga je zbog grubog prekršaja nad Davorom Šukerom dok je Šuker krenuo u kontru kod rezultata 0:0, a Hrvatska je svoju brojčanu prednost kasnije naplatila s tri zabijena gola.




Testirat će snagu Vatrenih, a znaju biti baš žestoki: Dalić zna koliko mogu biti opasni

U Francuskoj slavlje, bol iz Engleske se pamti

Slavlje koje se dogodilo u Francuskoj je ostalo u sjećanju tadašnjoj sjajnoj generaciji Vatrenih i hrvatskim navijačima, a barem djelomično se time pokrila bol iz Engleske, iz četvrtfinalne utakmice na Euru koja se također dobro pamti. Na prvom velikom natjecanju poslije hrvatskog osamostaljenja, otvarao se možda i napad na naslov prvaka Europe, samo da je četvrtfinalni susret pun tenzija i dvojbenih situacija imao sretniji završetak za Hrvatsku.

Moglo se barem do polufinala. Motiv je bio velik, momčad je imala kvalitetu i iskustvo, no sve se okrenulo u drugačijem i za Hrvatsku ljepšem smjeru dvije godine kasnije. Slavila se svjetska bronca osvojena u Francuskoj, a način na koji je završio put Vatrenih u Engleskoj ostao je upamćen i ne zaboravlja se ponajprije zbog Šveđanina sa zviždaljkom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.