Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Hrvatska je na Euru baš dominirala u bitnom segmentu, ali što nam sad to vrijedi

Autor: GIŠ

Nakon nekoliko prospavanih noći došlo je i vrijeme za ozbiljniju rekapitulaciju našeg nastupa na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, na kojem je Hrvatska u svim statističkim parametrima među najboljim reprezentacijama prvog grupne faze, tako da možemo sumirati kako Vatreni stvarno nisu imali sreće na Euru, a bili su baš dominantni i u jednom jako bitnom segmentu.

Kako smo već pisali, Hrvatska je imala veći posjed lopte na sve tri utakmice, čak i protiv Španjolske, bili smo među najagresivnijim reprezentacijama, samo Austrija je napravila više prekršaja, a i po ostalim parametrima Vatreni su igrali jako dobro, ali lopta jednostavno nije željela u gol, ili je nije imao tko pospremiti u mrežu.

Toj tezi pridonosi i xG statistika koja mjeri broj očekivanih golova prema šansama koje je neki tim imao tijekom utakmice, a po tome Hrvatska je daleko prva na toj ljestvici, no opet što nam to vrijedi, kada smo realizatorski zapravo potpuno zakazali.




Pucanj u prazno

Tako je po xG statistici Hrvatska po stvorenim prilikama trebala dati čak 6.56 golova, dok je druga Francuska na 5.88, a treći je Portugal sa 5.59 mogućih golova po stvorenim prilikama. Statistički smo tako sjajni, no na našu žalost nismo se plasirali dalje, jer smo zabili tri gola, protiv Albanije dva i protiv Italije jedan, no ta dva susreta odigrali smo neriješeno, a oba gola primili smo u zadnjim trenutcima susreta, što je statistički skoro pa nemoguće.

Samo dno ljestvice po stvorenim prilikama za gol drži Škotska s 0.95, koja je stvarno i najgora reprezentacija po većini parametara, a odmah iznad nje su naši istočni susjedi, koji su na neslavnih 2.11, a samo mjesto iznad njih je Engleska s 2.19 očekivanih golova po stvorenim prilikama.




Realno zaista bi trebali biti malo više obazrivi prema Daliću i društvu, jer na ovom prvenstvu sreća nije pratila hrabre, Vatreni su stvarno dali sve od sebe, ali božica Fortuna ovaj put odlučila je biti na strani talijanske reprezentacije.

Gnjusan i sraman potez ovog Srbina prema Hrvatima: U Hrvatskoj se tako ne ponašamo

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.