Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Evo što čeka Hrvatsku nakon razočaranja na Euru, jedna stvar bit će ključna

Autor: K.I.

Iza hrvatske nogometne reprezentacije razočaravajuće je Europsko prvenstvo. U Njemačku su se Vatreni zaputili s velikim ambicijama, kao cilj je postavljen prolazak skupine, ali to se nije dogodilo.

Upisan je poraz od Španjolske (0:3), te remiji protiv Albanije (2:2) i Italije (1:1). Hrvatski izbornik jasno je okarakterizirao nastup na Euru kao neuspjeh. “Čestitke igračima što su ostavili srce na terenu. Nažalost im ne mogu čestitati na rezultatu. Hvala navijačima koji su bili naša snaga. Mi smo doveli 100.000 Hrvata u Njemačku. Ova reprezentacija je postala pokret, simbol nacije. Hvala navijačkim skupinama iz Hrvatske koje su došli u Njemačku, hvala im na tom jedinstvu. Molim ih da ostanu dalje i da je i dalje prate”, govorio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić dan nakon remija protiv Italije.

A što čeka hrvatsku reprezentaciju nakon nastupa na Euru? Prvo sljedeće okupljanje za Vatrene slijedi početkom rujna. Naime, tada kreće akcija Liga nacija u kojoj Hrvatska brani drugo mjesto iz 2023. godine.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Renking od presudne važnosti

Već 5. rujna Hrvatska gostuje kod Portugala u Lisabonu, a tri dana kasnije, 8. rujna, dočekuje Poljsku na osječkoj Opus Areni. Potom 12. listopada u Zagrebu dočekuje Škotsku, dok 15. liastopada gostuje kod Poljske u Varšavi. Cijeli ciklus zaključuje se utakmicama protiv Škotske u Glasgowu (15. studenoga) i protiv Portugala u Splitu (18. studenoga).

A početkom prosinca održat će se ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo 2026. godine kojem su domaćin SAD, Kanada i Meksiko. U kvalifikacijama inovacije, prvi će put biti čak 12 skupina, a samo pobjednik ostvarit će izravan plasman na Svjetsko prvenstvo. Drugoplasiranom predstoje dodatne kvalifikacije i zato će za Vatrene od presudne važnosti biti zadržati dobar renking na FIFA-inoj ljestvici.

A s kakvim će sastavom i izbornikom Hrvatska ući u utakmice Lige nacija i kvalifikacije za SP? Zasad je o tome teško raspravljati, treba pustiti da prođe vrijeme i da se slegnu dojmovi nakon Eura u Njemačkoj, ali dojma smo da bi Zlatko Dalić mogao nastaviti voditi reprezentaciju, da ima potrebne želje i energije, dok se u samom sastavu očekuju određene promjene i oslanjanje na mlade snage.

Rade Bogdanović udario žestoko: ‘Imaš milijun i pol eura plaću, a Srbiju udaraju kao vreću’







Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.