Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Dalić za Brozovića ima zamjenu ‘pred nosom’, izbornik mora ovo napraviti

Autor: K.I.

Jedan od igrača hrvatske nogometne reprezentacije koji se najviše našao na udaru kritika zbog svojih nastupa na Europskom prvenstvu u Njemačkoj definitivno je bio Marcelo Brozović. Posebice se to odnosilo na prve dvije utakmice protiv Španjolske i Albanije, kada je kritiziran sa svih strana.

Nije bio Brozović a udaru kritika samo od navijača, već i od struke. Svi su spremno tvrdili kako je igranje u Saudijskoj Arabiji itekako ostavilo traga na njegovim igrama. A Brozoviću je ‘tek’ 31 godina, pred njim su još itekako kvalitetne godine igračke karijere, dok u redovima Vatrenih ima puno starijih igrača koje popularno nazivamo senatorima.

Kapetan Luka Modrić na Euru u Njemačkoj je igrao kao 38-godišnjak, Ivanu Perišiću je 35 godina, isto kao i Domagoju Vidi, jednom igraču kojem se Dalić nakon kontinentalne smotre javno ispričao. Vječito podcijenjeni Andrej Kramarić ima 33 godine, a Ante Budimir ima 32. Dakle, svim spomenutim igračima godine baš nisu saveznik i njihovo vrijeme među Vatrenima polako se bliži kraju.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Sućić Modrićev nasljednik?

“Moja najveća isprika ide Vidi, bio je tu mjesec dana, nije igrao minute. Velikan hrvatskog nogometa, pred svima ću mu se ispričati. Velika je podrška, ne pokazuje ni sekundu nezadovoljstvo, a znam da mu je krivo. Zaslužuje moju ispriku i zahvalu iako se nikome nemam potrebu ispričavati”, govorio je Dalić o Vidi.

Dakle, koji su to igrači koji će zamijeniti Modrića, Perišića, Brozovića? Svojim igrama na Euru kao prirodni Modrićev nasljednik nametnuo se 21-godišnji Luka Sučić, veznjak Red Bull Salzburga. U Njemačkoj je osjetio čar svog prvog velikog natjecanja i pokazao je da ima sve, trku, šut, dribling i nogometnu inteligenciju.

Kao prirodna zamjena za Brozovića uoči Eura činio se Kristijan Jakić. Ali bivši igrač zagrebačkog Dinama i aktualni član Eintrachta nije na kraju bio na popisu putnika za Njemačku, dobio je tek predpoziv. A Dalić je u jednoj izjavi za medije objasnio kako je imao ideju da će izostanak Brozovića zajedničkim snagama nadomjestiti Modrić i Mateo Kovačić.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Petorice se neće odreći

“Razmišljali smo i razgovarali, tražili rješenja, imali smo Moru, koji nije igrao u Bologni zadnjih pola godine. Razmišljali smo o Jakiću, odlučili smo da ćemo ići u drugom smjeru. Kad god je Brozović falio, zatvarali smo to s Modrićem i Kovačićem, to je bila naša ideja”, objasnio je Dalić u studiju HRT-a nakon povratka s Eura.




“Govorimo o starim i mladim igračima, ali postoje samo dobri i loši igrači. Ti igrači koji su sa mnom od prvog dana, njih sedam, ako izuzmemo Kovačića i Livakovića koji su mlađi, ostaje pet igrača kojih se ja nikad neću odreći. Oni će biti u reprezentaciji dok god to žele, dok sam ja izbornik, dok igraju u kontinuitetu.

Modrić? Tko bi ga se odrekao? Dobio je novi ugovor u Realu i igra. Perišić? Pod navodnicima krivac što nismo prošli dalje. Jedan od najzahvalnijih igrača hrvatske reprezentacije, ali je bio ozlijeđen. Da je bio u formi u kojoj je bio prije ozljede, mi bismo glatko prošli grupu. Kramarić? Tko bi se njega odrekao? Gdje god igra, zabija. Brozović? Najbolji zadnji vezni u hrvatskoj povijesti. I sad je najbolji. Da ima netko bolji, igrao bi prije njega. Nitko nema takvu energiju, dodavanje i racionalnu igru. Otišao je u Saudijskoj Arabiji i slažem se da je pao u formi, ali opet je naš najbolji zadnji vezni. Da on nije najbolji, ne bi bio najplaćeniji sportaš Hrvatske”, objasnio je Dalić.

Foto: Vojko Basic/CROPIX

Sigur i Hrvatska bez senatora

A na predpozivu je ostao i Hajdukov 20-godišnjak Niko Sigur koji bi u budućnosti mogao naslijediti Brozovića u reprezentaciji. Nije definitivno čistač kao ‘Epic Brozo’, ali uz pravilno vodstvo i razvoj mogao bi se pokazati kao dostojna alternativa i još je Daliću ‘pod nosom’.




Na neki način Domagoja Vidu već su smijenili na ovom Euru mlađe snage u vidu Joška Gvardiola (22), Josipa Šutala (24), Marina Pongračića (26) i Martina Erlića (26), te Josipa Stanišića (24). U veznoj liniji nove snage su definitivno Lovro Majer, Luka Ivanušec i Martin Baturina koji bi uz Sučića, Marija Pašalića i Nikolu Vlašića trebali biti zalog za budućnost, te ponijeti dobar dio terena već od jeseni i utakmica Lige nacija.

Kako bi mogla izgledati Hrvatska budućnosti, bez senatora: : Livaković; Stanišić, Šutalo, Erlić, Gvardiol; Sučić, Kovačić (kap.), Baturina; Mario Pašalić (Vlašić), Budimir, Majer (Ivanušec).

Misli li UEFA ozbiljno? Ovu fotografiju Luke Modrića teško je gledati

Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.