Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Dalić se obratio naciji nakon šokantnog remija: ‘Ma kad se osvajaju medalje, onda sam tu slučajno’

Autor: Ivor Krapac

Dan nakon što je Hrvatska ispuštenom pobjedom protiv Albanije doživjela neugodni udarac na Euru u Njemačkoj, s 2:2 na kraju utakmice u Hamburgu, Zlatko Dalić se pred novinarima vratio na dobro i loše iz te utakmice. Izbornik je imao riječ u Neuruppinu, u hrvatskoj bazi za vrijeme Eura, gdje su se Vatreni vratili nakon jučerašnjeg šoka zbog ispuštene pobjede u završnici utakmice protiv Albanaca.

“Drugo poluvrijeme smo imali energiju, potrgali smo se da vratimo utakmicu u našu korist. Bili smo puno bolji nego u prvom poluvremenu. Imamo do Italije četiri dana, imamo vremena izabrati što je najbolje. Naviknut sam na kritike i na pohvale, iako je u mojim godinama u reprezentaciji bilo puno više uspjeha”, rekao je Dalić.

“Uvijek je moja odgovornost, ja sam taj koji je odgovoran. Kritike prihvaćam, a kad se osvajaju medalje, onda ispada da je to slučajno. S time se nosim, koliko mi Bog da, mogu se s time nositi”, dodao je Dalić o tome kako reagira na kritike na njegov račun.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

‘Brozović pati zbog cijele ekipe’

“Marcelo Brozović je velikan hrvatskog nogometa, za njega nije bilo kritika nakon što smo dobili Portugalce. Nije samo do ‘Broza’, dapače. Moja ideja je da s posjedom probamo napraviti nešto više, Marcelo Brozović možda jest u malo lošijoj formi, ali nije do njega, nego do cijele ekipe. Ima puno grešaka ispred njega, ne stigne sve što je prije stigao. Saudijska liga je takva kakva jest, on je tamo imao dobru sezonu. Dokaz je i taj Kante koji se nakon dvije godine vratio u reprezentaciju Francuzima, ovo s Brozovićem je posljedica cijele ekipe”, kazao je Dalić dok je dobio pitanje o statusu Marcela Brozovića.

“Bili smo na rubu ispadanja u Katru i na prošlom Euru. Po meni, mi smo prošli grupu i sada igramo nokaut fazu, tako ćemo gledati. Moramo sačuvati pozitivnu atmosferu, vjerovati u ono što radimo, moramo popraviti greške da ih više ne radimo. Primili smo pet golova, ne mogu se oteti dojmu da nam gotovo svaki opasni napad završi s loptom u mreži. To moramo promijeniti”, nastavio je Dalić o teškoj situaciji u kojoj je sada Hrvatska. Dodao je riječ-dvije o situaciji u kojoj Vatreni još nemaju žutih kartona zbog prekršaja na terenu.

“To je pokazatelj da nismo dovoljno agresivni, puštamo prelako igrače. Primimo jučer prvi gol na način da ne blokiramo centaršut, fali nam te agresije, svih pet golova koje smo primili su bili olako primljeni golovi. Tako je bilo kod drugog gola jučer, stojimo predaleko, fali nam ta agresija da bismo se mogli obraniti”, smatra Dalić.




Foto: Ante Cizmic / CROPIX

‘Isto se ponašam sve godine koliko sam izbornik’

Izbornik je dotaknuo kritika da se prema ‘senatorima’ u svojoj momčadi odnosi previše očinski. “Nisam to čuo. Isto se ponašam sve godine koliko sam izbornik. Sa svojim stožerom biram što mislim da je najbolje. Naravno da netko od igrača ima veći kredit, a netko manji, ali ako ću gledati očinski, onda neću dobro napraviti. Svi koji su ovdje, zaslužili su biti ovdje. Siguran sam da se 90 posto vas složilo s mojim popisom. Zahvalan sam igračima, oni su velikani hrvatskog nogometa, ali igrat će koliko zaslužuju. Ne kažem da uvijek donesem pravu odluku, ali ja to tako gledam, odluka je moja.”

Pričao je i o tjelesnoj spremi igrača i momčadi. “Nakon prvog kola, mi smo druga reprezentacija po trčanju, više od nas su mislim trčali samo Austrijanci. Nije problem u fizičkoj spremi, problem je što smo predaleko, ne idemo zajednički u presing, idemo jedan po jedan i tu se pogubimo. Vidjelo se to kod drugog gola protiv Albanije. Albanci nam kroz igru nisu prešli centar dugo u drugom poluvremenu, ali problem je kad stojimo široko i previše daleko.”

Što se osvježenja za vrijeme utakmice tiče, jedno od njih trebalo je doći s ulaskom Marka Pjace 15-ak minuta do kraja, a Dalić je objasnio kako je došlo do odluke da Pjaca ne uđe, čemu je prethodila poruka Luke Modrića. “Htjeli smo s Pjacom dobiti lijevu stranu i dobiti na prodornosti. Kada smo dali drugi gol, promijenili smo ideju. Znali smo da Perišić ne može do kraja utakmice igrati u tom ritmu i to je bio razlog.”




Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Ideja s Petkovićem od početka

Ivan Perišić zaslužio je i koju dodatnu riječ. Podsjetimo, propustio je najveći dio klupske sezone zbog teške ozljede koljena, vratio se u završnoj fazi SuperSport HNL-a u dresu Hajduka, a duga stanka ipak je ostavila trag. “Čovjek je spreman, pokušava, ali jasno da nije lako nakon što je imao devet mjeseci bez igranja. Daje koliko može, koliko je spreman.”

Dalić je objasnio i kakva je bila ideja s Brunom Petkovićem od prve minute protiv Albanije. Albanci stoje duboko, Bruno je igrač koji može zadržati loptu, dati pas, koncepcija je da lopta dođe do Brune i da se onda čeka da drugi igrači ulaze u prazan prostor. Znali smo da stoje u zoni, htjeli smo s Brunom dobiti to primanje i proigravanje, a što se Budimira tiče, turnir traje, nije tako da je netko dobio ili izgubio mjesto”, kazao je o dvojici udarnih napadača Vatrenih na ovom Euru.

Pogled unatrag više neće puno pomoći, sada dolazi vrijeme za pogled unaprijed. Vatreni će igrati protiv Talijana u ponedjeljak u 21 sat u Leipzigu, a s jednim bodom poslije susreta sa Španjolcima i Albancima, Hrvatska je u situaciji da protiv Italije mora po pobjedu kako bi imala šansu za barem treće mjesto u skupini. Podsjetimo, u osminu finala Eura prolaze i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz šest grupa u prvom krugu.

O kakvim teškim odlukama je riječ? Najviše ‘visi’ Marcelo Brozović, no moglo bi biti promjena i na lijevoj strani, na kojoj je protiv Albanije krenuo Ivan Perišić, a s obzirom na prikazano protiv Albanaca, Dalić bi ponovno mogao mijenjati i u napadu, s igranjem Ante Budimira od početka protiv Italije, što bi za Brunu Petkovića značilo odlazak na klupu na početku susreta.

Nije skrivao da nije bilo dobro

U svojoj prvoj reakciji nakon ispuštene pobjede protiv Albanije, Zlatko Dalić nije skrivao da Hrvatska u prvom poluvremenu nije igrala dobro, prije nego su obavljene izmjene donijele podizanje u drugih 45 minuta u Hamburgu. “U prvom poluvremenu nismo napravili ništa, ali drugo poluvrijeme nas ohrabruje. Idemo na Italiju, pobjeda bi nas vodila dalje”, kazao je Dalić u programu HTV-a.

“U četiri-pet dana do Italije ćemo se podignuti. Nije bio problem u pristupu, ali protivnik da gol odmah na početku, zatvori se, onda nije išlo, igrali smo presporo i pretromo”, dodao je hrvatski izbornik govoreći o razdoblju utakmice protiv Albanaca u kojem je Hrvatska bila slaba, a to je donijelo i rezultatski minus s obzirom na to da je Albanija vodila s 1:0 nakon prvih 45 minuta.

Dalić je htio uvesti dvojicu, ali Modrić je presjekao: ‘Šefe, ništa ne diraj’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.