AP Photo/Martin Meissner / Guliver Image

Bivši igrač Dinama: ‘Srbi su nam uvijek bili mušterije, danas u Beogradu gledaju kako igramo nogomet’

Autor: K.I.

Bivši igrač zagrebačkog Dinama Primož Gliha dao je zanimljiv intervju za Sportske novosti u kojem se osvrnuo na igre slovenske reprezentacije na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Bivši izbornik reprezentacije Kosova i slovenske U21 vrste branio je boje zagrebačkog kluba 1991. godine, a u razgovoru se osim slovenske reprezentacije dotaknuo i Hrvatske, ali i Srbije koja je bila smještena u istu skupinu kao i Slovenija.

“Kladio sam se s prijateljem da dva dana častim ručkom ako izgubimo od Danaca. Zato što smo bili s njima u istoj kvalifikacijskoj skupini, mi smo bili prvi, oni drugi. I vidio sam nakon tih kvalifikacija gdje nam je mjesto”, rekao je Gliha i pogodio. Slovenija je odigrala 1:1 protiv Danaca i on je dobio okladu.

Guliver image (AP Photo/Ariel Schalit)

Srbi – mušterije

Na zanimljiv je način komentirao i ogled sa Srbima koji je također završio podjelom bodova 1:1. “Srbi su nam uvijek bili mušterije. Kao što su nam mušterije i Talijani. Tradicija je ponekad vražja stvar, zar ne? Šteta što smo primili onaj pogodak u zadnjoj sekundi, ali nema sad veze, prošli smo.”

U utakmici protiv Engleza se, kako kaže, nije vidjela silna razlika u vrijednostima igrača na tržištu. Završilo je 0:0. “Vrijede Englezi hrpe milijuna eura. I kada smo gledali tu utakmicu Slovenije i Engleske? Kakva je bila razlika, pa nisu nam sve te velike zvijezde stvorile šansu! Kakva je razlika na terenu bila između nas i Engleza? Nikakva. A prije utakmice su svuda ti Englezi bili prikazivani kao izvanzemaljci, favoriti Europskog prvenstva.”

Upitan je Gliha što ovaj uspjeh znači za slovenski nogomet? “Eto, kada sam kao izbornik U-21 reprezentacije Slovenije dobio Srbiju, koja je tada u toj kategoriji bila svjetski prvak, rekao sam da Srbi imaju mnogo bolje menadžere od igrača. Pola tih tada mladih Srba igra danas za A selekciju, zato sam i znao da nećemo izgubiti od Srba. Sada će nakon ovog uspjeha nas Slovence više cijeniti kao igrače i lakše će se naši igrači prodavati. To će se promijeniti.”

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Od skijaša postali nogometaši

Slovenija, prema njegovo mišljenju, nogometno nije mogla napredovati u Jugoslaviji, ali sada se to promijenilo i u Sloveniji vlada nogometna groznica. “Tada nam i nisu dali napredovati. Nekoliko naših igrača igralo je za Dinamo, netko za Crvenu zvezdu. U bivšoj državi nam nisu dozvolili da budemo nogometno priznati. Mi smo tada bili samo skijaši. Sada je obrnuto, sad Beograd gleda kako Slovenci igraju nogomet. Nije više onako kako su nam nekad predstavljali”, zaključio je bivši slovenski reprezentativac.




Misli li UEFA ozbiljno? Ovu fotografiju Luke Modrića teško je gledati




Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.